Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Ούτε λέξη


«Ηταν δίκαιο - έγινε πράξη»... Το σύνθημα αυτό του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015, που αποδείχθηκε άλλη μια ειρωνεία, έρχεται στο νου κάθε συνταξιούχου όταν κάνει «ταμείο» από τις απανωτές μειώσεις που έφερε η τότε κυβέρνηση, διατηρώντας και τις προηγούμενες των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τα αποτελέσματα του νόμου Κατρούγκαλου, στον οποίο δικαιολογημένα το συνταξιουχικό κίνημα κόλλησε το παρατσούκλι «ψαλιδοχέρης». Το θυμηθήκαμε, λοιπόν, με αφορμή την απάντηση που έδωσε ο Αλ. Τσίπρας σε σχετική ερώτηση στο debate. Η ερώτηση αφορούσε μεταξύ άλλων το ξύλο και τα χημικά που έφαγαν οι συνταξιούχοι από τα ΜΑΤ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ηρώδου Αττικού, και μάλιστα δύο φορές το 2015, όταν διεκδικούσαν αυξήσεις στις συντάξεις. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν βρήκε να πει ούτε λέξη γι' αυτό το όνειδος, ενώ υπερασπίστηκε με πάθος την πολιτική που ακολούθησε τότε. Δηλαδή, και με τον νόμο Κατρούγκαλου, και με τις περικοπές, και με την καταστολή σε βάρος των απόμαχων της δουλειάς! Γι' αυτό οι νεκροθάφτες της Ασφάλισης, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, πρέπει «να το βρουν» και στην κάλπη από τους συνταξιούχους, με ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που στέκεται με συνέπεια στο πλευρό τους.

Ανεμος...

Το μπόι τους να ψηλώνει λίγο ακόμα ένιωσαν χιλιάδες νέοι - και όχι μόνο - με τη νέα πρωτιά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στα πανεπιστήμια, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Αλλά δεν είναι μια τυχαία πρωτιά: Γιατί όσο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και διάφοροι άλλοι, τύπου Βαρουφάκη, «κριντζάρουν», τάζουν 150άρια και παριστάνουν τον «θείο που κάθεται με τη νεολαία», ενώ έχουν βάλει βαριά την υπογραφή τους σε όλα όσα κάνουν μαύρη τη ζωή της, μόνο το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στέκονται σταθερά μπροστά στον αγώνα για όλα όσα δικαιούνται οι νέοι. Σταθερά φανερώνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των νέων στη μόρφωση και στη δουλειά, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την πολιτική του. Ούτε όμως η πρωτιά της ΠΚΣ ήταν η μοναδική που σκόρπισε χαρά στον λαό: Τα αποτελέσματα σε μια σειρά από σωματεία και φορείς το προηγούμενο διάστημα, οι πρωτιές των αγωνιστικών - ταξικών δυνάμεων σε Εργατικά Κέντρα (όπως της Αθήνας), κόντρα στην παρέμβαση της εργοδοσίας και των δυνάμεων του συμβιβασμού, έδωσαν ελπίδα και ανάταση σε χιλιάδες εργαζόμενους, για τα δύσκολα που είναι μπροστά.


... αισιοδοξίας

Οι μάχες αυτές δείχνουν και κάτι ακόμα: Οτι τα πράγματα δεν είναι σταματημένα και «ακίνητα», ότι ο σπόρος του αγώνα και της διεκδίκησης καρπίζει σε ολοένα και περισσότερους χώρους, ότι ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων δεν είναι «παχτωμένος» και μπορεί να αλλάζει. Από δω ακριβώς πηγάζει και η βεβαιότητα ότι ο λαός έχει τη δύναμη όταν το αποφασίσει να περάσει στην αντεπίθεση και να νικήσει! Αυτός ο άνεμος ελπίδας και αισιοδοξίας θα φυσήξει παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά, με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ. Κι αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος να προσπεράσουν ακόμη περισσότεροι τους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα, και αντί «με βαριά καρδιά» να ψηφίσουν τους εχθρούς τους, να φτάσουν στην κάλπη με ζεστή καρδιά και το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.


Επεσε βαρύ

Διαβάζοντας τις μπαλαφάρες της ΔΑΠ και του κυβερνητικού Τύπου που - άγνωστο με ποιες αλχημείες - γράφουν για «πρωτιά» της κυβερνητικής παράταξης, κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα. Οταν τα νούμερα δεν βγαίνουν, τότε τα «νούμερα» μαγειρεύουν ό,τι μπορούν, ακόμα κι αν αυτό που προκύπτει δεν έχει καμία επαφή ούτε με την πραγματικότητα, ούτε καν με τη φαντασία... Διαβάζοντας κανείς χτες τον φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ Τύπο, θα του δημιουργηθούν ανάμεικτα συναισθήματα. Εγιναν φοιτητικές εκλογές; Και αν ναι, πότε έγιναν; Η «Αυγή», για παράδειγμα, δεν βρήκε ούτε λέξη να γράψει στην έντυπη έκδοσή της. Βέβαια, αν δει κανείς το αποτέλεσμα θα βρει και την εξήγηση. Τι να γράψει; Οτι η παράταξη του ΚΚΕ βγήκε πρώτη και με τεράστια άνοδο σε ψήφους; Οτι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κονταροχτυπιέται με τα λευκά σε σύνολο ψήφων; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα... Το γαϊτανάκι συνεχίζεται και σε διαδικτυακά ΜΜΕ, που παρουσιάζουν το θέμα των φοιτητικών εκλογών και των αποτελεσμάτων ως «διαμάχη» της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» με τη ΔΑΠ. Ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία διαμάχη. Υπάρχουν τα πραγματικά αποτελέσματα σε 266 συλλόγους που έχουν σφραγίσει όλες οι πολιτικές δυνάμεις (και η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ στους συλλόγους όπου συμμετείχε!) και υπάρχουν και τα «ψεκασμένα» non paper της ΝΔ, που διακινούν διάφορα νούμερα και ποσοστά χωρίς να στοιχειοθετούνται από τίποτα άλλο. Το γεγονός ότι τα fake news της ΝΔ υιοθετούνται και από διάφορα ...«προοδευτικά» ΜΜΕ δεν τα καθιστούν πιο αληθοφανή, αλλά αποδεικνύουν ότι το αποτέλεσμα έπεσε βαρύ σε διάφορους. Συνιστούμε λοιπόν σόδα για τη χώνεψη!

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου