Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Τι πετύχαμε με τη δράση μας σε όλα τα προηγούμενα χρόνια

 




Επειδή μπροστά στις εκλογές ασφαλώς τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία δεκατρία χρόνια, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις μιας χρήσης αριστερές ή ακροδεξιές παραφυάδες τους θα βγουν να υποσχεθούν προς τους συνταξιούχους ή το τίποτα ή το ήδη δεδομένο, χωρίς καμία πραγματική διόρθωση των περικοπών που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, παρα- θέτουμε και πάλι τα αποτελέσματα της δράσης μας, τα όσα με την ασταμάτητη πάλη, τους συνεχείς «μαραθώνιους» αγωνιστικών κινητοποιήσεών μας πετύχαμε κόντρα στις κυβερνητικές πολιτικές. Κυβερνήσεις που υποχρεώθηκαν με μεγάλη απροθυμία, κωλυσιεργία, καθυστέρηση και αναβλητικότητα να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας, να δώσουν έστω αυτές τις λύσεις σε πολλά από αυτά.

 

1.   Με επανελειμμένες παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες μας, μαζί με το εργατικό κίνημα, αποτρέψαμε την επιβολή του 5ευρου για είσοδο στα νοσοκομεία.

 

2.Τα Χριστούγεννα του 2016, με συνε- χείς παρεμβάσεις και αγωνιστικές πιέσεις υποχρεώσαμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να δώσει επίδομα 300 ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους.

 

3. Το 2017 υποχρεώσαμε επίσης την κυβέρνηση να υπολογίσει τις κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ σωστά πάνω στα πραγματικά ποσά των συντάξεων, να τις μειώσει και να επιστρέψει τα παράνομα παρακρατηθέντα αναδρομικά.

 

4.   Το  2018  διορθώθηκε  ο  σκόπιμα «λαθεμένος» επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων χιλιάδων συναδέλφων (με επικουρικές πάνω από 300 ευρώ), που έγινε κατά παράβαση του 4387/16 και πήραν το πραγματικό (αυξημένο) ποσό, μαζί με τα αναδρομικά.

 

5. Το 2018 επίσης η κυβέρνηση κάτω από την συνεχή και αποφασιστική αγωνιστική πίεσή μας υποχρεώθηκε να ακυρώσει τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας και να τις επαναφέρει στα προηγούμενα επίπεδα.

 

6. Επίσης την ίδια χρονιά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υποχωρώντας στην πίεση που άσκησε η αγωνιστική δράση του κινήματος συνολικά ακύρωσε την περικοπή της προσωπικής διαφοράς σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, που είχε χρόνο έναρξης την 1/1/2019. Όπως είχαμε επισημάνει στα κείμενά μας της περιόδου εκείνης η περικοπή αυτή θα στερούσε από κάθε συνταξιούχο τουλάχιστον μια σύνταξη το χρόνο.

 

7.Την ίδια χρονική στιγμή η κατακραυγή και οι έντονες αγωνιστικές αντιδράσεις του εργατικού και συνταξιουχικού κινήματος πέτυχαν την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου από τα 8900 στα 5600 ευρώ, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μέτρο που, αν εφαρμοζόταν, θα είχε επίσης αποτέλεσμα την περικοπή μιας μέχρι δύο συντάξεων το χρόνο από όλους σχεδόν τους συνταξιούχους, αλλά και από το σύνολο των εργαζομένων.

 

Αυτές οι δυο παραπάνω επιτυχίες των αγώνων μας ήταν πραγματικά κρίσιμες και πολύ σημαντικές, συνέβαλαν αποφασιστικά στην συγκράτηση της κατρακύλας του εισοδήματος εκατομμυρίων συναδέλφων.


8.Οι κινητοποιήσεις μας στην αρχή του 2019 είχαν σαν αποτέλεσμα την απόδοση του επιδόματος των 400- 500 ευρώ το Πάσχα, που η κυβέρνηση για καθαρά προ- εκλογικούς, ψηφοθηρικούς λόγους βάφτισε δώρο… Χριστουγέννων!!!

 

9.   Η ασταμάτητη παρέμβασή μας έφερε σαν αποτέλεσμα την διόρθωση (που πρόσφατα έγινε) των επικουρικών συντάξεων περίπου 300.000 συναδέλφων και την απόδοση των αναδρομικών κρατήσεων από τον 10/2019, μέσα από το ν. 4670/2020.

 

10.   Με παρέμβαση της ΣΕΑ η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού και τους συνταξιούχους (ειδικά με χαμηλές συντάξεις), που μέχρι τη στιγμή εκείνη άφηνε έξω, παρ’ όλο που είχαν πληρώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια εισφορές για τα προγράμματα αυτά.

 

11.  Η σημερινή κυβέρνηση αποδέχτηκε αίτημα της ΣΕΑ να προβεί σε ρυθμίσεις για να διορθωθεί η παράλογη φορολόγηση των αναδρομικών, που λαμβάνουν συνάδελφοι των οποίων εκδίδονται και αποδίδονται οι τελικές συντάξεις τους, μετά από εκκρεμότητα χρόνων (έπαιρναν προσωρινές).

 

12.  Υπήρξαν παρεμβάσεις στις διοικήσεις του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ για την θετική αντιμετώπιση επί μέρους ζητημάτων που απασχολούσαν συναδέλφους ειδικών περιπτώσεων (πχ συνταξιούχους από τράπεζες, ΟΤΕ κ.α.).

 

13. «Μικρές» θετικές επιτυχίες είχε η δράση των συλλόγων μας σε όλη τη χώρα και για άλλα τοπικά προβλήματα, μαζί με το εργατικό κίνημα, ειδικά για την υγεία (προσλήψεις προσωπικού σε νοσοκομεία, ΚΥ, ΕΟΠΥΥ για ραντεβού κλπ), επανασύν δεση ρεύματος σε νοικοκυριά, ρυθμίσεις για χρέη στην εφορία, στις τράπεζες κ.α.

 

14.Επί πλέον των παραπάνω και σαν συνέχεια της δράσης μας υποχρεώσαμε την κυβέρνηση της ΝΔ να προβεί στις εξής διορθώσεις αδικιών, «λαθών» και

«παραλείψεων» στην απόδοση των συντάξεων μετά την ψήφιση του νόμου 4387/16. Η κυβέρνηση με τον νόμο Βρούτση (4670/20) προέβη στις εξής διορθώσεις:

α) Απέδωσε σωστά τις συντάξεις σε όσους είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, υπολογίζοντας τα επί πλέον χρόνια για τον ορισμό της τελικής σύνταξης. β) το ίδιο έκανε σε όσους είχαν παραπάνω ποσοστά εισφορών από το βασικό κατώτερο του ΙΚΑ. Η ρύθμιση αυτή αφορούσε ασφαλισμένους σε ειδικά ταμεία, ΒΑΕ κ.α. που πλήρωναν εισφορές πάνω από 20%. Παρ’ όλα αυτά ακόμα υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων από άλλα ταμεία (πχ τράπεζες, ΟΑ), που δεν έγινε και γι’ αυτούς ανάλογη ρύθμιση, έτσι οι συνταξιούχοι από τους χώρους αυτούς προβαίνουν σε παρεμβάσεις συνδικαλιστικές και διαδικαστικές (αιτήσεις θεραπείας προς τον ΕΦΚΑ) για την αποκατάσταση

και των δικών τους περιπτώσεων.

γ) Υποχρεώθηκε να αποδεχτεί την απόδοση των αναδρομικών του γνωστού 11μηνου (Ιούνης 2015- Μάης 2016), όπου σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ η περικοπή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, 13ης και 14ης σύνταξης ήταν παράνομη και αντισυνταγματική. Η κυβέρνηση όμως τελικά δεν προχώρησε, παρά την δημόσια δέσμευση υπουργών της, στην απόδοση των αναδρομικών σε όλους τους δικαιούχους, δεν απέδωσε τις 13η και 14η συντάξεις, τα επικουρικά. Συνεχίζουμε την πίεση για την αποκατά- σταση και αυτής της αδικίας.

δ) επανήλθαν οι συντάξεις χηρείας στα σχεδόν ίδια επίπεδα που ίσχυαν πριν το ν. 4387/16.

ε) κάτω από την οργή και τις καταγγε- λίες του συνταξιουχικού κινήματος ανα- γκάστηκε να αποδώσει έστω τα αφ’ άπαξ επιδόματα των 200-300 ευρώ σε όσους δεν πήραν τίποτα ή πολύ λίγα από τις

«αυξήσεις» του 2023. Η ίδια αγωνιστική παρέμβαση την υποχρέωσε στην κατάρ- γηση της μικρής σε ποσό, φορολογικού τύπου, εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ, ενώ έπρεπε να έχει καταργηθεί από το 2018, κάτι που δεν έγινε και με ευθύνη τότε της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

στ) Η πίεση του κινήματος ανάγκασε την κυβέρνηση να αρχίσει να αποδίδει στους δικαιούχους τις λεγόμενες «προσω- ρινές» κύριες συντάξεις, που καθυστερού- σαν χρόνια να αποφασιστούν και αποδο- θούν. Βέβαια εκκρεμεί η απόφαση για τις πραγματικές συντάξεις, ενώ και σε πολλές από τις εκδιδόμενες παρατηρούνται μεγα- λύτερα ή μικρότερα λάθη, που υποχρεώ- νουν τους συνταξιούχους να επανέρχο- νται και να ζητούν τις αναγκαίες διορθώ- σεις. Κάτω από την ίδια πίεση η κυβέρνη- ση ξεκίνησε να αποδίδει στους πάνω από

     δικαιούχους επικουρικών συντά- ξεων, που η έκδοσή τους καθυστερεί επί- σης χρόνια, το ποσό των 100 ευρώ «ένα- ντι» της οφειλόμενης επικουρικής σύντα- ξης. Μάλιστα η κυβέρνηση προσπάθησε να εμφανίσει αυτό το μέτρο σαν «μεγάλη παροχή» εκ μέρους της, όταν μέσα στη κυβερνητική τετραετία της, από το «θα βγαίνουν οι συντάξεις με το πάτημα ενός

κουμπιού» πήγαμε στο «περιμένετε μερικά χρόνια ακόμα!!!». Με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοί μας να μην παίρνουν ακόμα τις σωστές κύριες και επικουρικές συντά- ξεις τους.

ζ) Τέλος, μετά από διαρκή, επίμονη πίεση προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό από τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις, ο υπουργός εργασίας υπέγραψε ΥΑ για την απόδοση από τον ΕΦΚΑ των παρακρατη- θέντων συγκεντρωμένων ποσών από την εισφορά του 20λεπτου από τους συνταξι- ούχους, για την οικονομική ενίσχυση των ομοσπονδιών και σωματείων, με στόχο την κάλυψη των δαπανών για τη λειτουργία και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Απόφαση που εκκρεμούσε από το 2018!!! Συμπέρασμα πολιτικό: Κανένα από τα κόμματα αυτά δεν πρόκειται να προχω- ρήσει σαν κυβερνητικό και πάλι σε πραγ- ματικές λύσεις των προβλημάτων των συνταξιούχων και γενικά των ασφαλιστι- κών. Όπως μας πετσόκοψαν τις συντά- ξεις έτσι θα συνεχίσουν να διατηρούν τις περικοπές. Με την όποια επόμενη αντι- λαϊκή κυβέρνηση οι συνταξιούχοι μέσα από το οργανωμένο συνταξιοδοτικό κίνημα θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε

τα δικαιώματα και αιτήματά μας.

Αυτό αποδείχτηκε άλλη μια φορά στις συναντήσεις που πραγματοποίησε  η ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχι- κών Οργανώσεων με τους Κ. Μητσοτά- κη, Α. Τσίπρα, εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Γ.Βαρουφάκη και Κ. Βελόπουλο. Όλοι τους έμειναν στα λόγια συμπάθειας και κατανόησης, αλλά όλοι τους επίσης θεώ- ρησαν πως τα αιτήματα των συνταξιού- χων δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, γιατί έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, δεν τα αντέχει η οικονομία. Οι δεσμεύσεις τους αρκέστηκαν στο επίπε- δο του «αυτά μπορούμε να σας δώσουμε και τίποτα παραπάνω». Δηλαδή τις ψευ- τοαυξήσεις του νόμου 4387/16, τις έωλες υποσχέσεις για απόδοση των υπόλοιπων αναδρομικών του 11μηνου, άντε και κάποια χριστουγεννιάτικα ή πασχαλιάτι- κα επιδόματα- ψίχουλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου