Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

«Πνιγμένα παιδιά και ξεριζωμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός»

 

Παρέμβαση της ΚΝΕ στο Σύνταγμα για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο

 

«Κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, ναυάγησε το σύστημα της φτώχειας, των κερδών!» ήταν το μήνυμα - κάλεσμα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, που χτες το απόγευμα πραγματοποίησε μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, στέλνοντας από την καρδιά της Αθήνας το μήνυμα ότι η νεολαία δεν μένει με σταυρωμένα χέρια να μετρά τα θύματα του απάνθρωπου συστήματος.

Σε μία άμεση αντίδραση, καθώς όσο περνούσε η χτεσινή μέρα μεγάλωνε ο αριθμός των θυμάτων του ναυαγίου έξω από την Πύλο, η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ ξεδίπλωσε ένα μεγάλο πανό μπροστά από τη Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα που ξεσκεπάζουν τους πραγματικούς υπεύθυνους της τραγωδίας, όπως «Πνιγμένα παιδιά και ξεριζωμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός».

Από εκεί, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Κωτσαντής τόνισε:

«Η λέξη βαρβαρότητα δεν αρκεί για να περιγράψει κανείς τη φρίκη. "Πλεούμενα" πτώματα ανοιχτά της Πύλου, εκατοντάδες άνθρωποι που ξεβράστηκαν, ναυάγησαν, μαζί με τα όνειρά τους για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Για άλλη μια φορά η Μεσόγειος έγινε θάλασσα νεκρών, στο μεγαλύτερο - όπως όλα δείχνουν - ναυάγιο στην Ιστορία της Ελλάδας. Δεύτερο ναυάγιο σε μια μέρα.

Αυτό που προέχει τώρα είναι να ενταθούν οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης.


Να παρασχεθεί κάθε βοήθεια στους ανθρώπους που κατάφεραν να βγούνε ζωντανοί. Να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να μεταβούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη του λαού μας με όλους τους τρόπους.

Οι νέοι και οι νέες, που παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα όσα συμβαίνουν, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε.

Γιατί για εμάς δεν θα γίνουν ποτέ "κανονικότητα" οι καθημερινές ειδήσεις για νεκρούς και αγνοούμενους στον Εβρο και στη Μεσόγειο. 1.037 είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί και αγνοούμενοι ξεριζωμένοι στη Μεσόγειο για το 2023, ενώ πέρυσι έφτασαν τους 2.400! Η απανθρωπιά των διαφόρων "δημοσιολογούντων" της τηλεόρασης μας εξοργίζει!

Γιατί για εμάς οι άνθρωποι δεν είναι απλώς αριθμοί στον αιματηρό κατάλογο που προκαλεί η εγκληματική πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η πολιτική των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, όπως στη Λιβύη, και της καταλήστευσης των λαών. Η πολιτική της έντασης της καταστολής, με τη Frontex, τους ορατούς και αόρατους φράχτες, τον εγκλωβισμό στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις απελάσεις.

Γιατί αν τώρα δεν υψώσουμε κραυγή αντίστασης και διαμαρτυρίας, τα επιτελεία της ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις, με πρώτο βιολί αυτές της Ελλάδας και της Ιταλίας, θα υπογράψουν το προωθούμενο Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που επισφραγίζει την ένταση της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων και προετοιμάζει τα επόμενα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα και ναυάγια στη Μεσόγειο.


Αυτή η πολιτική, που έχει την υπογραφή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, αποτελεί τον καλύτερο χορηγό κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται μετανάστες και πρόσφυγες.

Πριν λίγους μήνες οι νέοι και οι νέες κατακλύσαμε τους δρόμους της χώρας για το έγκλημα στα Τέμπη, με τους 57 νεκρούς συνανθρώπους μας. Βροντοφωνάξαμε δυνατά ότι στο δίλημμα "τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" η απάντηση είναι μόνο μία: Οι ζωές των ανθρώπων!

Αυτό φωνάζουμε και τώρα! Η οργή του λαού και της νέας γενιάς να γίνει δύναμη αλληλεγγύης και πάλης ενάντια στη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, που καταδυναστεύει τις ζωές των ανθρώπων και σκορπά φτώχεια, κρίσεις, πολέμους και προσφυγιά.

Και από εδώ δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την ουσιαστική προστασία των ξεριζωμένων και την κατάργηση όλου του άδικου πλαισίου καταστολής σε βάρος τους. Να καταργηθούν εδώ και τώρα ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.

Δεν θα πάψουμε λεπτό να παλεύουμε ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να σταματήσει η χώρα μας να είναι ορμητήριο των πολεμικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ που μακελεύουν λαούς, για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα.

Θα απλώνουμε πάντα το χέρι στους κυνηγημένους και αδύναμους αυτού του κόσμου, θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό των θυμάτων αυτού του απάνθρωπου συστήματος».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης τα μέλη της ΚΝΕ πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το ναυάγιο. Η παρέμβαση συνεχίστηκε στην πλατεία Συντάγματος και στην Ερμού, και ολοκληρώθηκε με τη δήλωση ότι οι νέοι κομμουνιστές δεν σταματούν να αγωνίζονται κόντρα στη βαρβαρότητα, στις εικόνες θανάτου, ότι στο «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» απαντούν μαχητικά και ξεκάθαρα.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου