Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Πληθωρισμός κοροϊδίας

 

Πληθωρισμός ...κοροϊδίας τις μέρες αυτές, με αφορμή τη συζήτηση περί «πληθωρισμού απληστίας» για την οποία κάνει λόγο το ΔΝΤ, σύμφωνα με το οποίο το 45% των αυξήσεων σε βασικά είδη οφείλεται λίγο - πολύ στην «υπερβολική» κερδοφορία των ομίλων, πολύ πιο πάνω από τα κόστη παραγωγής και το κέρδος που οι ίδιοι βαφτίζουν «εύλογο». Και μόνο βέβαια τα περί «υπερβολικής» κερδοφορίας αφήνουν στο απυρόβλητο την «κανονική» και «νόμιμη» κερδοφορία, που θωρακίζουν με τους νόμους τους όλες οι κυβερνήσεις, με «θεματοφύλακες» τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ.

Εκεί βρίσκεται η πηγή του προβλήματος και μπορεί κανείς να τη δει όποια πέτρα κι αν σηκώσει: Από την εκτίναξη των επιτοκίων και τα άλλα «αποπληθωριστικά» μέτρα που απογειώνουν την ακρίβεια, μέχρι την εκτόξευση των τιμών στην Ενέργεια, αποτέλεσμα της στρατηγικής της «πράσινης» ανάπτυξης για τα κέρδη των ομίλων. Και από την περιβόητη «εξωστρέφεια» της καπιταλιστικής οικονομίας μέχρι την «απελευθέρωση» - εμπορευματοποίηση μιας σειράς τομέων (Υγεία, Παιδεία κ.λπ.) που ψαλιδίζει το λαϊκό εισόδημα.

* * *

Ολα αυτά, λοιπόν, που είναι «κανονικότητα» στη λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς, προσπαθεί να κρύψει η συζήτηση που ξαναζεσταίνεται - με ιδιαίτερη ζέση από δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και τα αστικά επιτελεία - περί «αντιμετώπισης των υπερκερδών» και για παρεμβάσεις του κράτους εκεί που υπάρχουν «στρεβλώσεις» στον ανταγωνισμό (έλεγχοι και πρόστιμα για την αισχροκέρδεια κ.ά.), προκειμένου να μειωθούν τάχα οι τιμές, οι οποίες παραμένουν σταθερά ...στο ύψος τους.

Παραμύθια για μικρά παιδιά, όπως επιβεβαιώνει κυνικά και η παρακάτω αποκαλυπτική δήλωση του αντιπροέδρου του ΣΕΒ, Σπ. Θεοδωρόπουλου: «Ας είμαστε ειλικρινείς. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να το κάνει. Ειδικά οι εισηγμένες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές δεν μπορούν να μειώσουν τα κέρδη τους. Εχουν την ανάσα των χρηματαγορών στην πλάτη τους (...) για το καπιταλιστικό σύστημα αυτό είναι σχεδόν αδύνατον - όσο και να πιέσουν οι πολιτικοί, υπάρχουν οι κανόνες της αγοράς. Να είμαστε ειλικρινείς»!

* * *

Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που δεν μας καλούν απλά να συμβιβαστούμε με την εξαΰλωση του λαϊκού εισοδήματος επειδή «έτσι λειτουργεί η αγορά», αλλά πιέζουν για περισσότερα και ταχύτερα μέτρα περιορισμού του πληθωρισμού, εντοπίζοντας το πρόβλημα στις ...αυξήσεις των μισθών που «τώρα ξεκινάνε»! Πρόκειται για μια χυδαία, προληπτική παρέμβαση ενάντια στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα, που δίκαια διεκδικούν ενίσχυση του εισοδήματος και ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. Προετοιμάζουν το έδαφος για νέα περιοριστικά - αντιλαϊκά μέτρα, που φέρνουν μαζί τους το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και τα πρωτογενή πλεονάσματα, σε συνθήκες που ο πληθωρισμός - ειδικά στα τρόφιμα - δεν θα υποχωρεί.

Στον ίδιο «προορισμό» από άλλους δρόμους οδηγούν και απόψεις που εμφανίζονται συχνά στην αρθρογραφία, ότι για τον πληθωρισμό φταίει ο «κακός καιρός», οι «διεθνείς ελλείψεις» σε τρόφιμα, το κόστος των πρώτων υλών και άλλα τέτοια, «κόστη που καμία επιχείρηση δεν μπορεί να απορροφήσει». Κοινώς, οι υψηλές τιμές ήρθαν για να μείνουν, και αυτό είναι αναπόφευκτο όπως το ...νερό της βροχής! Αλήθεια όμως: Οι πανάκριβες πρώτες ύλες είναι άσχετες με το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους, με την αναρχία στην παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή των προϊόντων, με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τους δρόμους και τα μέσα μεταφοράς τους; Το πανάκριβο ρεύμα έπεσε από τον ουρανό;

* * *

Το «επίμονο πρόβλημα» του πληθωρισμού, λοιπόν, που τώρα αξιοποιείται για έναν ακόμα γύρο επίθεσης στα λαϊκά στρώματα, δείχνει τον πραγματικό ένοχο και εχθρό για τον λαό και τις ανάγκες του: Το ίδιο το καπιταλιστικό κέρδος, που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα. Εκεί πρέπει να στοχεύσει ο αγώνας, που χρειάζεται τώρα να γίνει ακόμα πιο δυνατός, για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, κατάργηση των άδικων έμμεσων και άμεσων φόρων και των χαρατσιών, μέτρα ουσιαστικής στήριξης του λαϊκού εισοδήματος.


Τ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου