Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Μια παράξενη σιωπή...


 

Μια παράξενη σιωπή σκεπάζει τους Ισραηλινούς ομήρους που απελευθέρωσε η Χαμάς στη διάρκεια της εκεχειρίας που συνεχίζεται. Ελάχιστες μαρτυρίες για το πώς πιάστηκαν ή για τις συνθήκες της ομηρίας τους έχουν γίνει γνωστές, ενώ οι λίγες διαρροές που κάνει το «υπουργείο» προπαγάνδας του Ισραήλ επικεντρώνουν στην έλλειψη επαρκούς τροφής, εξαιτίας του αποκλεισμού που είχε επιβληθεί σε όλη τη Γάζα.

Σε αντίθεση επίσης με το αρχικό αφήγημα, όμηροι που θεωρούνταν νεκροί αποδείχτηκε τελικά πως ήταν ζωντανοί. Υπήρχαν ακόμα όμηροι που δεν κρατήθηκαν στα «λαγούμια της Χαμάς», όπως τους παρουσίαζε το Ισραήλ, αλλά σε κανονικά σπίτια, με σχετική μάλιστα ελευθερία να παρακολουθούν από την τηλεόραση μέχρι και τις εξελίξεις του πολέμου, όπου και όταν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα.

* * *

Στη «διαχείριση» των ομήρων από την πλευρά του Ισραήλ, μετά την απελευθέρωσή τους, προστίθεται επίσης ο αποκλεισμός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνων και βίντεο που τους δείχνουν να χαιρετιούνται θερμά με τους Παλαιστίνιους μαχητές, ενώ στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αναρτήσεις που καταρρίπτουν το αφήγημα των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης και των βασανιστηρίων από τους «τρομοκράτες της Χαμάς», που προσπάθησε από την πρώτη ώρα να στήσει το Ισραήλ.

Υπάρχει άλλωστε και το προηγούμενο, με τις δυο υπερήλικες Ισραηλινές που απελευθερώθηκαν πριν την εισβολή στη Γάζα, με τη μία από αυτές να λέει ότι κατά την ομηρία της δέχτηκε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως και οι υπόλοιποι που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο με αυτή.

Οι μαρτυρίες τους αν μη τι άλλο επιβεβαιώνουν ότι στις 7 Οκτώβρη ο στόχος των Παλαιστινίων ήταν να πιάσουν όσους περισσότερους ομήρους μπορούσαν και να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση αιχμαλώτων που σαπίζουν στις ισραηλινές φυλακές. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, αποδείχτηκε ότι ο ισραηλινός στρατός, κατά την επέμβασή του τη μέρα εκείνη και τις αμέσως επόμενες, σκότωσε ο ίδιος πολλούς από τους ομήρους, μέσα στα κιμπούτς ή στο rave party, μαζί με Παλαιστίνιους που δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν στη Λωρίδα της Γάζας.

* * *

Σε ό,τι αφορά τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώνονται, δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο θέλουν τον Ισραηλινό υπουργό Εσωτερικών να τους απαγορεύει ακόμα και να πανηγυρίσουν δημόσια, γιατί «οι εκφράσεις χαράς ισοδυναμούν με την υποστήριξη της τρομοκρατίας και οι εορτασμοί νίκης δίνουν υποστήριξη σε αυτά τα ανθρώπινα αποβράσματα», όπως δήλωσε. Εδωσε μάλιστα και σχετικές εντολές στην αστυνομία και τον στρατό να επιβάλουν την τάξη.

Σε αντίθεση πάντως με την απόλυτα ελεγχόμενη ροή της πληροφορίας που έχει επιβάλει το Ισραήλ ακόμα και για τους ομήρους που απελευθερώνονται, τα στοιχεία για τους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, που τα ονόματά τους συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της ελευθερίας, είναι αποκαλυπτικά για την τρομοκρατία που ασκεί το κατοχικό κράτος στα Παλαιστινιακά Εδάφη, για την απροκάλυπτη βία που βιώνει ο Παλαιστινιακός λαός από το κράτος - δεσμοφύλακα του Ισραήλ.

* * *

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχουν γίνει γνωστά, η συντριπτική πλειοψηφία των 300 Παλαιστίνιων κρατουμένων που πρόκειται να απελευθερωθούν ήταν έφηβοι όταν συνελήφθησαν! Συγκεκριμένα, 124 από αυτούς είναι κάτω των 18 ετών, ενώ πολλοί από τους υπόλοιπους 146 ενηλικιώθηκαν μέσα στις φυλακές! Ηταν δηλαδή κι αυτοί παιδιά όταν πιάστηκαν και φυλακίστηκαν με διάφορες κατηγορίες.

Από τους 300 που απελευθερώνονται ή πρόκειται να απελευθερωθούν, οι 233 δεν έχουν καταδικαστεί για κανένα έγκλημα, αλλά βρίσκονται απλά «υπό κράτηση», με δεκάδες κατηγορίες να βαραίνουν τις πλάτες τους! Αν και το κράτος του Ισραήλ ισχυρίζεται ότι κάποια στιγμή θα έχουν μια «δίκαιη δίκη», αυτό ποτέ δεν πρόκειται να συμβεί, αφού ακόμα κι αν κάποτε δικαστούν, οι κατηγορίες σε βάρος τους θα κριθούν από ...στρατοδικείο και η καταδίκη τους είναι περισσότερο από βέβαιη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι Παλαιστίνιοι σε αυτή τη λίστα προέρχονται όλοι από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη και έχουν ζήσει από πρώτο χέρι την κατοχική βία, τους εποικισμούς, τις συλλήψεις και φυλακίσεις των γονιών ή άλλων συγγενών τους.

* * *

Είναι αυτά τα «άγουρα» παιδιά που βλέπουμε στις φωτογραφίες και στα πλάνα από τα κατεχόμενα να πετροβολούν τα τζιπ του κατοχικού στρατού, να κοιτούν ίσα στα μάτια τους Ισραηλινούς στρατιώτες και να διεκδικούν με πάθος την ελευθερία για την πατρίδα τους. Είναι αυτά τα 15χρονα που όταν δεν τα σκοτώνουν σαν τα σκυλιά στον δρόμο, όπως δείχνει το συγκλονιστικό βίντεο που ανάρτησε το πόρταλ «902.gr», τα συλλαμβάνουν και τα φυλακίζουν για ψύλλου πήδημα, όπως έγινε πριν από μερικά χρόνια με την 17χρονη τότε Ταμίμι και επαναλήφθηκε πριν από λίγες μέρες σε καταυλισμό της Δυτικής Οχθης.

Αυτά τα παιδιά βαφτίζει «τρομοκράτες» το κράτος του Ισραήλ και τους φορτώνει τον μισό ποινικό κώδικα. Κι αν κάτι επιβεβαιώνεται από την απελευθέρωσή τους, είναι η βαρβαρότητα που ζουν σε μια ανοιχτή φυλακή, όπως είναι τα χωριά και οι οικισμοί τους, περικυκλωμένοι από τον ισραηλινό στρατό και τους εποίκους. Σκοτώνονται και φυλακίζονται από την άγρια πολιτική της κατοχής, τις συνέπειες της οποίας πληρώνει και ο λαός του Ισραήλ, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη να ακουστεί δυνατά και καθαρά σε όλο τον κόσμο: «Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».

Κ. Μ.

Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Αποκαλυπτικά» της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2023.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου