Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ Πρωτόγνωρο έργο - «ανάσα» για τις λαϊκές οικογένειες στις παιδικές κατασκηνώσεις

 

Περίπου 8.000 παιδιά έχουν απολαύσει δωρεάν σημαντικές δράσεις και παροχές στις καλοκαιρινές περιόδους

 

Ενα πρωτόγνωρο έργο, που δίνει μεγάλη «ανάσα» στις λαϊκές οικογένειες και στα παιδιά τις περιόδους του καλοκαιριού, υλοποιεί η δημοτική αρχή Πάτρας μέσω του Κοινωνικού Οργανισμού της (ΚΟΔΗΠ) και στηριζόμενη αποκλειστικά στις δικές τις δυνάμεις και στο προσωπικό του δήμου, με τη λειτουργία των ημερήσιων παιδικών κατασκηνώσεων από το 2015 μέχρι σήμερα.

Η προσπάθεια στήριξης όλων αυτών των δράσεων που πραγματοποιεί η δημοτική αρχή δεν βρίσκει ανταπόκριση σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση με πόρους και από το κράτος, παρότι έχει καταθέσει σε όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) επανειλημμένα αιτήματα και ολοκληρωμένους φακέλους με οικονομοτεχνικά στοιχεία και προϋπολογισμούς. Πρόκειται για άλλη μια τρανή απόδειξη του πώς εννοούν και αυτές τις παροχές οι κυβερνήσεις, αλλά και οι τοπικοί τους εκπρόσωποι, μαζί με διάφορους άλλους παρατρεχάμενους των αστικών κομμάτων, δηλαδή εμπορευματοποιημένες ή στο πλαίσιο της «ανταποδοτικότητας», με τις δημόσιες δομές πλήρως υποβαθμισμένες ή και ανύπαρκτες.

Και αυτό το παράδειγμα από τον δήμο Πάτρας δείχνει ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν να ελπίζουν μόνο από τη σύγκρουση με την πολιτική αυτή που υλοποιούν οι εκλεκτοί των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα και η οποία αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες ως εμπόρευμα. Γι' αυτό, είναι ανάγκη να δυναμώσουν παντού οι συνδυασμοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στήριγμα στον αγώνα του λαού για τα δικαιώματά του.

Προγράμματα για τις ανάγκες των παιδιών...

Οι φετινές δράσεις ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, φιλοξενώντας στις τρεις περιόδους λειτουργίας των κατασκηνώσεων (από αρχές Ιούλη) 930 παιδιά, με τον συνολικό αριθμό των παιδιών που έχουν φιλοξενηθεί όλα τα χρόνια λειτουργίας των κατασκηνώσεων να πλησιάζει τις 8.000. Απολαμβάνουν ολοήμερη φιλοξενία (χωρίς διανυκτέρευση), εκπαιδευτικά προγράμματα, διάφορές αθλητικές δραστηριότητες, δωρεάν γεύματα με ειδικό διατροφολόγιο αλλά και μεταφορά, με μισθωμένα λεωφορεία του ΚΟΔΗΠ, στις εγκαταστάσεις της πλαζ και των Ροΐτικων. Στους χώρους λειτουργούν επίσης οργανωμένα ιατρεία, αναρρωτήρια, τραπεζαρίες, αποδυτήρια, μαγειρεία κ.λπ.

Η ημερήσια απασχόληση των παιδιών περιλάμβανε φέτος - όπως και τα προηγούμενα χρόνια - δραστηριότητες με κεντρικό άξονα την επαφή τους με τις τέχνες, τον αθλητισμό, τη φύση, την επιστήμη, σε μια εποχή που τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα στερούν την ποιοτική εκπαίδευση και μάθηση. Με αυτόν τον προσανατολισμό και σε συνεργασία με το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων, τις πολιτιστικές δομές του δήμου (ΔΗΠΕΘΕ - Πολιτιστικός Οργανισμός - ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας), την αντιδημαρχία Παιδείας και Αθλητισμού με τη συμμετοχή και αθλητικών σωματείων, και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ενέργειας του δήμου Πατρέων, εκπονήθηκαν διάφορα προγράμματα που γέμισαν με ικανοποίηση στα παιδιά, ενώ παράλληλα αξιοποίησαν τον ελεύθερο χρόνο τους σε ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον.

Εκεί που άλλοτε κυριαρχούσαν η βρωμιά, η εγκατάλειψη και ο μαρασμός εγκαταστάσεων που ανήκαν στον δήμο, όπως τα περίπου 150 στρέμματα της πλαζ (είχαν λεηλατηθεί) αλλά και οι εγκαταστάσεις των Ροΐτικων (λειτουργούν εδώ και 6 χρόνια, ενώ είχαν εγκαταλειφθεί για δεκαετίες πριν την ανάληψη καθηκόντων από τη σημερινή δημοτική αρχή), τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν το γέλιο των παιδιών, η χαρά και η ικανοποίησή τους και των γονιών τους για τη δημιουργική απασχόληση των μικρών κατασκηνωτών, που τους παρέχεται σε χώρους ευπρέπειας, μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία, σε μια περίοδο χωρίς σχολείο.

Παρόμοιο πρόγραμμα υλοποιεί ο δήμος Πάτρας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Υπαλλήλων του δήμου, για τα παιδιά των εργαζομένων του. Μόνο φέτος φιλοξενήθηκαν 103 παιδιά στις εγκαταστάσεις των Παλαιών Σφαγείων, από 1η Ιουλίου μέχρι 30 Αυγούστου. Η δράση αυτή πραγματοποιείται από το 2015 και είναι επίσης δωρεάν για τα παιδιά, που απασχολούνται δημιουργικά τις ώρες που βρίσκονται στον χώρο.

...εκεί που οι υπόλοιποι δήμοι βλέπουν πελατεία

«Οι δραστηριότητές μας αγκαλιάστηκαν από πολλούς φορείς αλλά και εθελοντές. Ολα αυτά τα χρόνια έχουμε αναπτύξει συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ, με αθλητικούς συλλόγους. Πραγματοποιούνται επιπλέον δράσεις ποδοσφαίρου και μπάσκετ, επίσης με το Πανεπιστήμιο για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με τον Ερυθρό Σταυρό, την 6η ΥΠΕ και τα νοσοκομεία για τη στελέχωση των κατασκηνώσεων με γιατρούς. Ηταν σημαντική η προσπάθεια πολλών εθελοντών, απλού κόσμου, για την ανάδειξη, συντήρηση και επισκευή όλων των εγκαταστάσεων που ρήμαζαν αλλά και στη συνέχεια για τη λειτουργία τους», εξηγεί ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ Θόδωρος Τουλγαρίδης και συμπληρώνει: «Σε όλη την προσπάθεια ήταν μεγάλη η βοήθεια όλων των υπηρεσιών του δήμου, των αρμόδιων Διευθύνσεων και εργαζομένων, που αναμόρφωσαν και έδωσαν ζωή σε αυτό που βλέπουμε σήμερα σε πλαζ και Ροΐτικα, συμβάλλοντας και στην καθημερινή λειτουργία των πολύ όμορφων χώρων των κατασκηνώσεων».

Πρόκειται για μια σημαντική ανακούφιση των λαϊκών σπιτιών, που κάθε χρόνο, μετά το τέλος της σχολικής περιόδου, αναρωτιούνται «τι θα γίνει με τα παιδιά;» όταν κάποιος γονιός είναι αναγκασμένος να εργάζεται ατελείωτες ώρες για να τα βγάλει πέρα, έχοντας παιδιά σε μεγαλύτερες ηλικίες από τη νηπιακή.

Αυτά χωρίς, μέχρι και σήμερα, άλλη κρατική βοήθεια ή στήριξη των οικογενειών, ή όταν αναγκάζεται να χρυσοπληρώνει σε διάφορα ιδιωτικά camp για τη «φιλοξενία» και απασχόληση των παιδιών.

Τρανταχτό παράδειγμα το «Sumer Camp» του δήμου Αθηναίων στην Τεχνόπολη, που υλοποιήθηκε το διάστημα 16 Ιουνίου - 15 Ιουλίου φέτος, με τέσσερις θεματικές βδομάδες και πληρωμή 25 ευρώ τη μέρα ή 130 ευρώ τη βδομάδα (!), για παροχές που στην Πάτρα, με αυτήν τη δημοτική αρχή, γίνονται δωρεάν! «Βγάζει μάτι» η σύγκριση με κάθε άλλη ιδιωτική δράση, όπου οι τιμές ακόμα και στην Αχαΐα μπορεί να ξεκινούν από 35-40 ευρώ τη μέρα για κάθε παιδί σε διάφορα camp, τραβώντας την ...ανηφόρα ανάλογα με τις δράσεις και τις μέρες που το καθένα θα συμμετέχει σε αυτά.

«Δικαίωμα που κατακτήθηκε και συνεχίζουμε»

«Οι δωρεάν δημοτικές ημερήσιες κατασκηνώσεις είναι δικαίωμα των παιδιών του λαού της Πάτρας, το οποίο κατακτήθηκε με τη συμβολή των εργαζομένων στον δήμο μας και τις κοινωνικές του δομές. Αγωνιζόμαστε συνέχεια για να έχουν τα παιδιά μας αυτό που τους αξίζει και έτσι συνεχίζουμε και για το μέλλον μας, φροντίζοντας και τα παιδιά μας», σχολίασε από την πλευρά του ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης.

Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για στόχο που τέθηκε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της σημερινής δημοτικής αρχής, και για προσπάθεια που υλοποιείται με ελάχιστο προσωπικό και χρηματοδότηση και με ιδίους πόρους του δήμου, προκειμένου να απολαμβάνουν τα παιδιά ανεμελιά αλλά και εκπαίδευση μέσα από το παιχνίδι και άλλες δραστηριότητες, και ταυτόχρονα να ανακουφίζονται οι λαϊκές οικογένειες.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου