Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Κριτήριο και στην κάλπη

 


MotionTeam

Η μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι επιλογή όλων των κυβερνήσεων μέχρι και σήμερα, με την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, ενώ καθοριστική συμβολή έχουν και οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική Διοίκηση, οι οποίοι βάζουν πλάτη με διάφορους τρόπους στα σχέδια αυτά.

Ετσι, στις περιοχές όπου εγκαθίστανται στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμός των ΗΠΑ, όπως η Θεσσαλία, τα Χανιά, η Αλεξανδρούπολη και αλλού, οι εκλεγμένοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ από τη μια χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι η μετατροπή αυτών των περιοχών σε «εργοτάξια» των ιμπεριαλιστικών πολέμων των ΗΠΑ «δεν είναι αυτοδιοικητικό ζήτημα», αρνούμενοι να θέσουν ακόμα και σε συζήτηση στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια ψηφίσματα που φέρνουν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Από την άλλη, προσφέρουν μια σειρά από διευκολύνσεις στα εγκληματικά σχέδια, ενώ μαζί με κυβερνητικά στελέχη, επιχειρηματικούς παράγοντες και διάφορα τοπικά δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, έχουν αναλάβει τον ρόλο του «ντίλερ» των αμερικανικών σχεδιασμών, διαφημίζοντας τα δήθεν οικονομικά «οφέλη», σε μια σύγχρονη εκδοχή του «καλώς ήρθε το δολάριο», από την παρουσία χιλιάδων Αμερικανών στις περιοχές αυτές.

Αποκρύπτουν ότι το μόνο «ωφέλημα» για τον λαό είναι ότι γίνεται στόχος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, και μάλιστα σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ασκήσεις για «εικονικά πλήγματα» σε αμερικανοΝΑΤΟικές υποδομές, στις οποίες σύμφωνα με δημοσιεύματα έχουν προχωρήσει αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, είναι ενδεικτικές για το πώς αυτές αποτελούν μαγνήτη μεγάλων κινδύνων για τον λαό.

Αλλά και οι πρόσφατες πυρκαγιές στη Μαγνησία και οι εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 ΠΜ έδειξαν ότι το μεγάλο πλέγμα αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και ορμητηρίων πολέμου στην περιοχή δεν παρέχει «ασφάλεια», αλλά αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για τη ζωή και την περιουσία του λαού από πολλές απόψεις.

Αντίστοιχα, τα σχέδια αυτά δεν αποτελούν «εγγύηση» και «ασπίδα» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, κατά την προπαγάνδα τους, όπως δεν αποτέλεσαν εγγύηση οι ΝΑΤΟικές βρετανικές βάσεις στην Κύπρο για την τουρκική εισβολή και κατοχή. Το ακριβώς αντίθετο, αφού ίσα ίσα τα ΝΑΤΟικά σχέδια είναι εκείνα που δίνουν «αέρα» στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας, όπως δείχνουν και οι διευθετήσεις που δρομολογούνται το διάστημα αυτό, μετά και την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Αστεία είναι και τα επιχειρήματα για δήθεν «ενίσχυση της τοπικής οικονομίας» λόγω της ύπαρξης ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.

Καταρχήν, μιλάμε για λεφτά που είναι βαμμένα με το αίμα χιλιάδων ανθρώπων που έχουν σκοτώσει όλα αυτά τα χρόνια σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία, Ουκρανία και σε άλλες τόσες πολεμικές επεμβάσεις.

Μιλάμε επίσης για μια «ανάπτυξη» που είναι συνώνυμη της σαπίλας, της διαφθοράς και της παρακμής, που οδηγεί περιοχές να μετατρέπονται σε Τρούμπες της δεκαετίας του 1960. Δεκάδες είναι τα περιστατικά με μεθυσμένους ναύτες στην πόλη των Χανίων, οι οποίοι τραμπουκίζουν, επιτίθενται σε ανυποψίαστους ανθρώπους, φτάνοντας μάλιστα πέρσι να εισβάλουν σε δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου διέμενε 14χρονη μαθήτρια με την οικογένειά της.

Οσο για τα υπόλοιπα οικονομικά οφέλη, η χρησιμοποίηση αυτών των περιοχών ως στρατιωτικών ΝΑΤΟικών κόμβων και η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς όχι μόνο δεν αντισταθμίζουν, αλλά αντίθετα οξύνουν και μια σειρά προβλήματα. Για παράδειγμα, οι αγρότες σε μια σειρά από χωριά της Θεσσαλίας όπως η Αγιά έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια, μετά το ρωσικό εμπάργκο του 2014 και με δεδομένο ότι η ρωσική αγορά απορροφούσε μεγάλες ποσότητες μήλου, ενώ αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα, τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν βαρύ και το «μάρμαρο» συνολικά των κυρώσεων, με την εκτόξευση του κόστους της Ενέργειας, της ακρίβειας κ.ο.κ.

Μπροστά στις τοπικές εκλογές, ο λαός μας πρέπει να κάνει κριτήριο για την ψήφο του τη στάση που κρατάνε οι διάφοροι υποψήφιοι απέναντι στους κινδύνους από τη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Να σκεφτεί αν θα είναι περισσότεροι οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ, με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που θα στέκονται μαζί με τον λαό κόντρα στη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, ή θα είναι περισσότεροι εκλεγμένοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που θα συνυπογράφουν τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, συμβάλλοντας στην έκθεση του λαού σε ανυπολόγιστους κινδύνους.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου