Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Τιμή μας!

 

24 μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, έτρεξαν να καλύψουν μία ακόμα ...παραγγελιά της «Ελληνικός Χρυσός», προχθές στο Μεταλλείο Ολυμπιάδας. Στη φιέστα που στήθηκε παρουσιάστηκαν τα «οφέλη» που τάχα αποκομίζουν από την επένδυση οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία. Η εκδήλωση προβλήθηκε στα συγκεκριμένα ΜΜΕ με πανηγυρικούς τίτλους, που αποθεώνουν τον «επενδυτή». Η σύγκριση είναι αναπόφευκτη, αφού μόλις πριν λίγους μήνες από τα ίδια ΜΜΕ έπεφτε «μαύρο» στους εργαζόμενους και στον αγώνα τους ενάντια στη 12ωρη δουλειά την οποία προσπάθησε να επιβάλει η εργοδοσία της «Ελληνικός Χρυσός» και έσπασε τα μούτρα της. Τότε, τα Σωματεία μάταια καλούσαν τα ΜΜΕ να καλύψουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, να αναδείξουν τα αιτήματά τους, την αγωνία τους να γυρνάνε όρθιοι από το μεροκάματο. Ο «Ριζοσπάστης» ήταν και εδώ η φωτεινή εξαίρεση, στηρίζοντας τη μεγάλη αυτή κινητοποίηση με καθημερινή προβολή. Και όπως σχολίασαν εργαζόμενοι που συμμετείχαν σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα, «όπου πέφτει το χρήμα, εκεί φτάνουν οι κάμερές σας... Οι "ειδήσεις" σας υπακούν μόνο στα μεγάλα πορτοφόλια. Μόνο ο "Ριζοσπάστης" ήταν εκεί καθημερινά για εμάς!». Τα λόγια τους είναι η μεγαλύτερη τιμή για την εφημερίδα μας, ειδικά τώρα που γιορτάζει τα 50 χρόνια νόμιμης επανέκδοσης.

Παπαγάλοι

«Διορία 30 ημερών στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ για να επιτρέψουν την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλιώς θα διακόψουν την παροχή εξοπλισμού». Μ' αυτόν τον τίτλο, σε παραλλαγές, ο αστικός Τύπος προσπαθεί ξανά τις τελευταίες ώρες να παρουσιάσει τις ΗΠΑ ως τη δύναμη εκείνη που στέλνει μέχρι και τελεσίγραφα στον «σύμμαχο» Ισραήλ, για να αποτρέψει τάχα την πολεμική κλιμάκωση και την ανθρωπιστική τραγωδία. Θα ήταν για γέλια, αν ο θάνατος χιλιάδων Παλαιστινίων και Λιβανέζων, στην πλειοψηφία τους γυναικών και παιδιών, δεν προκαλούσε ποτάμια δακρύων σε όλο τον κόσμο. Πόσο θράσος χρειάζεται για να ξεπλένουν μ' αυτόν τον χυδαίο τρόπο τα εγκλήματα που διαπράττονται με καθοριστική συμμετοχή των ΗΠΑ στην περιοχή, υλοποιώντας σχεδιασμούς που υπηρετούν τα στρατηγικά τους συμφέροντα και του συμμάχου τους Ισραήλ; Πίσω από κάθε νεκρό, ανάπηρο, πεινασμένο ή διωγμένο παιδί στη Μέση Ανατολή κρύβεται μια αμερικανική σφαίρα, ένας πύραυλος «made in USA», ένα αμερικανικό βέτο για να μη σιγήσουν ούτε λίγες μέρες τα όπλα στη Γάζα, ένας πύρινος λόγος της αμερικανικής κυβέρνησης για το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», στην εκτέλεση δηλαδή αμάχων και στην ένταση της κατοχής. Τα παπαγαλάκια των Ευρωατλαντικών νομίζουν ότι με τέτοιους τίτλους και τρανταχτά ψέματα θα ξεπλύνουν τα εγκλήματα του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού. Είναι βαθιά γελασμένοι. Πήραν άλλωστε το μάθημά τους και από την παταγώδη κατάρρευση των χυδαίων fake news του πολέμου.


Ανησυχίες

Την ανησυχία της για το γεγονός ότι «η μία μετά την άλλη, εταιρείες που είχαν αναγγείλει μεγάλα επενδυτικά σχέδια ενόψει απολιγνιτοποίησης αποσύρουν το ενδιαφέρον τους» εκφράζει η Νέα Αριστερά με Ερώτηση στη Βουλή για τη Δυτική Μακεδονία. Οπως αναφέρει, «η γραφειοκρατία, τα χαμηλά κίνητρα καθώς και αλλαγές επιχειρηματικών πλάνων είχαν ως αποτέλεσμα να αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις από τη Δυτική Μακεδονία, και οι μεγάλες επενδύσεις του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης να παραμένουν εξαγγελίες και να μην πραγματοποιούνται». Η Νέα Αριστερά ζητάει ενημέρωση για τις επενδύσεις συγκεκριμένων ομίλων, μεταξύ τους και ενός μεγάλου κατασκευαστή μπαταριών, που είχε υποβάλει φάκελο για ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης προκειμένου να κατασκευάσει εργοστάσιο στην Κοζάνη, αξιοποιώντας τον επενδυτικό νόμο και την παχυλή κρατική στήριξη, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Ηταν η μοναδική ελληνική εταιρεία που προσκλήθηκε από τη γαλλική προεδρία σε επιχειρηματικό συνέδριο στις Βερσαλλίες, παρουσία του Μακρόν. Στην Ερώτηση, οι της Νέας Αριστεράς επικαλούνται την ανησυχία τους για τις θέσεις εργασίας. Δεν είχαν όμως τα ίδια άγχη όταν από τα υπουργικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ προωθούσαν τον «πράσινο» οδοστρωτήρα της απολιγνιτοποίησης και της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, καταστρέφοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή, πριν δώσουν τη σκυτάλη στη ΝΔ να αποτελειώσει το έργο. Τώρα επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος, όχι βέβαια για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων αλλά για να σπρώξουν τα επιχειρηματικά σχέδια που «λιγουρεύονται» στην περιοχή.


Δεν στέκει

«Δεν μπορούμε να τα έχουμε μονά ζυγά δικά μας», είπε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός για τις ελεύθερες παραλίες στην Αττική, εξηγώντας ότι αν μείνουν λίγοι ιδιώτες να προσφέρουν ξαπλώστρα και ομπρέλα, το κόστος τους θα εκτοξευτεί! Το ερώτημα είναι: Αν ο λαός μπορεί να απολαμβάνει ελεύθερες και καθαρές παραλίες, με οργανωμένες υποδομές, με ευθύνη του κράτους, γιατί να ψάχνει τον ιδιώτη με την ομπρέλα και την ξαπλώστρα; Η κυβέρνηση σκόπιμα βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο και προσπαθεί να παρουσιάσει την καλπάζουσα εμπορευματοποίηση των παραλιών ως μέτρο που συμφέρει τάχα τον λαό, επειδή πληρώνει φτηνότερα τις οργανωμένες υπηρεσίες! Ασε που κι αυτό δεν στέκει, αν σκεφτεί κανείς ότι με τόση επιχειρηματική δράση πάνω στο κύμα, οι τιμές για ένα μπάνιο ήταν στα ύψη και αυτό το καλοκαίρι. Ο πρωθυπουργός όμως δεν άνοιξε τυχαία τη συζήτηση στο τέλος της τουριστικής σεζόν. Το θέμα του ήταν η «τεράστια αναπτυξιακή δυνατότητα» που έχει η «Αθηναϊκή Ριβιέρα», κάνοντας ακόμα πιο φανερό ότι αυτή αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα γερά πορτοφόλια, αποκόπτοντας τα λαϊκά στρώματα ακόμα και από την πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο...

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου