Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Πλυντήριο

 

Στη Ρόδο, κάτι «αθώοι» ΝΑΤΟικοί «σκακιστές» στήνουν τουρνουά, σε συνδιοργάνωση Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου και δήμου. Στα ΜΜΕ η εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ στήνει από κοινού με ΝΑΤΟικά κέντρα, όπως αυτά στο Κιλκίς και πανεπιστήμια, κάτι «αθώα» σχολεία - δήθεν για την ασφάλεια των δημοσιογράφων - στα πεδία των πολέμων που σπέρνουν οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί. Στη Νίκαια, ο δήμος οργανώνει ημερίδα για τον «σχολικό εκφοβισμό», καλώντας ...συνεργάτες του ισραηλινού στρατού, που σκοτώνει κατά χιλιάδες παιδιά, βρέφη και γυναίκες. Και στην Αλεξανδρούπολη, μόνο κάτω από την κατακραυγή των φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος δεν έγινε ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο των ΝΑΤΟικών μακελάρηδων που «περιδιαβαίνουν» την πόλη. Με δυο λόγια, όσο μεγαλώνει η εμπλοκή στα βρώμικα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, μαζί με την καταστολή και την προσπάθεια να σημάνει «σιωπητήριο» σε σχολεία, σχολές και στους στρατευμένους που στοιχίζονται με τον λαό, μεγαλώνει και η προσπάθεια να ξεπλυθούν οι ΝΑΤΟικοί μακελάρηδες από την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, τους δημάρχους και περιφερειάρχες τους. Να είναι σίγουροι ότι και στη μία και στην άλλη περίπτωση θα μείνουν με την όρεξη.

Σκουπιδο-μαντινάδες

Ευτυχώς το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν τους αντιμετωπίζει με «μαντινάδες» και «αφιερώσεις», αλλά όπως αρμόζει στα φασιστικά κατακάθια: Σαν γνήσια μαντρόσκυλα του κεφαλαίου. Ο λόγος για τη χυδαιότητα που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο, με βίντεο από τα μπουζούκια, όπου ένα μουσικό συγκρότημα αφιερώνει μαντινάδες στον καταδικασμένο και φυλακισμένο χρυσαυγίτη Κασιδιάρη. Δεν φτάνει λοιπόν που ο συγκεκριμένος, ενώ εκτίει ποινή για τη διεύθυνση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, γυροφέρνει στα μπουζούκια. Εκεί συναντιέται και με κάτι τάχα «ανάλαφρα» μουσικά γκρουπάκια όπως οι ...αφοί «Δρούλια» (Droulias Brothers), οι οποίοι τον επιβράβευσαν κιόλας με μια αισχρή μαντινάδα για την κατάπτυστη επίθεση του χρυσαυγίτη σε βάρος της Λιάνας Κανέλλη το 2012. «Γεια σου Λιάκο αδελφέ μου», έλεγαν οι «Δρούλιες» αποθεώνοντας προκλητικά τον φασίστα Κασιδιάρη κατά τη διάρκεια του σόου, προκαλώντας ανοιχτά όχι μόνο τα θύματα των φασιστών, αλλά και όλο τον λαό που τους κατατάσσει εκεί που ανήκουν: Στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας. Κι αυτόν και τους τροβαδούρους του.


Λάκκος

Τόσο ...ΠΑΣΟΚ είχαμε χρόνια να δούμε στα ΜΜΕ! Ορισμένα μάλιστα μεγάλης τηλεθέασης και κυκλοφορίας κοντεύουν να μετατραπούν σε μονοθεματικά, κρίνοντας από τις ώρες και τις σελίδες που αφιερώνουν στο «όλον ΠΑΣΟΚ», μοιράζοντας τεχνογνωσία και συμβουλές για το πώς μπορεί να ξαναγίνει μια σίγουρη κυβερνητική εναλλακτική για το κεφάλαιο, πρωταγωνιστώντας στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Κυρίαρχο «μότο» είναι ότι η «ανασυγκρότηση» του ΠΑΣΟΚ θα εξασφαλίσει επιτέλους μια σοβαρή αντιπολίτευση στη ΝΔ και μια εν δυνάμει κυβερνητική «λύση». Την ίδια ώρα, μεγάλες εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις αποσιωπούνται πλήρως από τα ίδια ΜΜΕ ή συκοφαντούνται, ενώ η πολιτική δραστηριότητα και οι καθημερινές παρεμβάσεις του ΚΚΕ δεν περνάνε ούτε στα ψιλά του αστικού Τύπου. Είναι φανερή η προσπάθειά τους να μαζέψουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια που μεγαλώνει στο «μαντρί» μιας αναπαλαιωμένης σοσιαλδημοκρατίας, ειδικά στις σημερινές συνθήκες της πολεμικής προπαρασκευής, όπου τέτοιες δυνάμεις έχουν αποδείξει και ιστορικά τον εχθρικό ρόλο τους απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, με στόχο τη στράτευσή του κάτω από ξένες σημαίες. Ο λαός όμως έχει και την πείρα και τη δύναμη να εμποδίσει τα σχέδιά τους. Να γίνει πρωταγωνιστής στην πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν όλες οι δυνάμεις του κεφαλαίου και όχι κομπάρσος σε σχέδια αναμόρφωσης που του σκάβουν για άλλη μια φορά τον λάκκο.


Σπεύδουν

Χαλασμένα ασανσέρ, κλειστές (λόγω καταστροφών) βιβλιοθήκες, αμφιθέατρα χωρίς καρέκλες, ανύπαρκτες φοιτητικές εστίες σε μεγάλα Ιδρύματα, φοιτητές που αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά για να έχουν πρόσβαση σε ό,τι απαιτεί η φοίτησή τους. Αυτές είναι μόνο μερικές εικόνες από τα κατά τ' άλλα «εξωστρεφή» πανεπιστήμια της χώρας. Κυβέρνηση, υπουργείο, πρυτανικές αρχές κάνουν πως δεν γνωρίζουν, όταν τους ζητούνται οι ευθύνες τους, ή σε άλλες περιπτώσεις παίζουν το «πινγκ πονγκ» των ευθυνών! Στην ουσία, για άλλη μια χρονιά συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο, της υποχρηματοδότησης (όπως της φοιτητικής μέριμνας), που μετατρέπει τις υποδομές των πανεπιστημίων όλης της χώρας σε «κοιλάδες των Τεμπών». Σπεύδουν, όμως, όταν είναι να διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρήσεων, μεταφέροντας μια σειρά κρίσιμων υποδομών των σχολών σε εργολάβους και εταιρείες που κερδοφορούν στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους. Σπεύδουν όταν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις και πανεπιστημιακή έρευνα για τις ανάγκες των πολεμοκάπηλων σχεδίων των στρατηγικών τους συμμάχων, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ισραήλ, όπως γίνεται στο ΕΚΠΑ, στο Πολυτεχνείο της Κρήτης κ.α. Οι φοιτητές, λοιπόν, έχουν χίλιους λόγους να κινητοποιούνται και έναν δρόμο για να επιλέξουν ενάντια στη μετατροπή των Ιδρυμάτων τους σε επιχειρήσεις: Αυτόν της σύγκρουσης με την πολιτική που τους θέλει πελάτες μέσα στις ίδιες τους τις σχολές! Γι' αυτό και από τις πρώτες βδομάδες λειτουργίας των σχολών οργανώνουν τον αγώνα τους, με κάθε τρόπο, διεκδικώντας τις σπουδές που τους αξίζουν. Η πρώτη μαζική απάντησή τους θα δοθεί στις 4 Νοέμβρη στα συλλαλητήρια της νεολαίας σε όλη τη χώρα.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου