Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΔΥΕΘ Ο λαός έχει τη δύναμη να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, για να μπει τέλος στον σάπιο κόσμο των πολέμων (ΦΩΤΟ)


 

«Ο λαός έχει τη δύναμη να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, για να μπει τέλος στον σάπιο κόσμο των πολέμων. Για να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση και αντεπίθεση. Ο λαός έχει τη δύναμη και μπορεί να τη δείξει στο δρόμο του αγώνα, για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, κρατώντας το τιμόνι της εξουσίας στα δικά του χέρια, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, σημείωσε  Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχο του ΠΝ ε.α. και μέλος της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα μιλώντας την Παρασκευή 18 Οκτώβρη σε εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Οι εξελίξεις στα πεδία του πολέμου και η εμπλοκή της Ελλάδας» που διοργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης  στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Γιάννης Ντουνιαδάκης «η οριστική λύση βρίσκεται στην ανατροπή του κόσμου της εκμετάλλευσης και των πολέμων, βρίσκεται στην κοινωνία της πραγματικής λαϊκής ευημερίας, της αλληλεγγύης, της φιλίας των λαών, της ειρήνης, τον Σοσιαλισμό

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του φιλειρηνικού κινήματος  μπροστά στο 20ου Συνεδρίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 23 και 24 Νοέμβρη. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης, ο Λεωνίδας Στολτίδης βουλευτής του ΚΚΕ και ο Βασίλης Τομπουλίδης δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Μιχάλης Μιχαήλ, Αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, «Το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα έχει ανοιχτούς “λογαριασμούς” 75 ολόκληρα χρόνια, από το 1949 που συγκροτήθηκε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης με εφαλτήριο δράσης την πρώτη παγκόσμια εκστρατεία για τον αφοπλισμό με την συγκέντρωση υπογραφών κάτω από την «ΕΚΚΛΗΣΗ της Στοκχόλμης» που ζητούσε κατάργηση και απαγόρευση των ατομικών όπλων. Αυτούς τους “λογαριασμούς” παλεύει να κλείσουν 69 χρόνια, με τη συμβολή του λαού μας και η Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. Επιδιώκοντας το οριστικό κλείσιμο των βάσεων του θανάτου, την  έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., της απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους και την κατάργηση όλων των επαίσχυντων συμφωνιών με τα γεράκια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που αντιμετωπίζουν την χώρα μας ως πεδίο βολής και ορμητήριο, και λογαριάζουν τον λαό της ως αναλώσιμο υλικό στους τυχοδιωκτικούς τους πολέμους όπου γης! Σ αυτόν τον αέναο αγώνα είναι προσανατολισμένη η σημερινή μας εκδήλωση ενόψει του επικείμενου 20ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ».

Ο Σούτκι Ασόκι, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε τη δολοφονική πολιτική του Ισραήλ που εξοντώνει τον παλαιστινιακό λαό εδώ και 75 χρόνια ενώ αγωνίζεται για τη δική του πατρίδα. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του παλαιστινιακού στον ελληνικό λαό που χρόνια τώρα στέκεται αλληλέγγυος στο πλευρό του.

Ο Γ. Ντουνιαδάκης στην ομιλία του αναφερόμενος στις εξελίξεις στα πεδία του πολέμου και η εμπλοκή της Ελλάδας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εδώ και κοντά τρία χρόνια οι πολεμικές αναμετρήσεις έχουν γίνει ξανά “κανονικότητα” στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και σε άλλα σημεία του πλανήτη. Μια σειρά γεγονότων του τελευταίου διαστήματος υποδεικνύουν ότι το ενδεχόμενο γενίκευσης των πολέμων ανάμεσα τους, βρίσκεται σε οριακό σημείο. Τον κίνδυνο γενίκευσης, αποδεικνύουν και οι αποφάσεις της τελευταίας συνόδου του ΝΑΤΟ, αλλά και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη στις Βρυξέλλες η στροφή στη «πολεμική οικονομία» κυριάρχησε στις συζητήσεις της».

«Ο λαός μας έχει πληρώσει μόνο την τελευταία τριετία πάνω από 21 δισ. ευρώ για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, που παρουσιάζονται ότι προορίζονται δήθεν “για την άμυνα της χώρας”. Τους βλέπουμε όμως να στέλνονται στην Ουκρανία, στην Ερυθρά Θάλασσα, τη Σαουδική Αραβία, στο Κόσοβο και αλλού, μαζί με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων». 

«Για να μεταφερθούμε στον άλλο, σε εξέλιξη πόλεμο, εδώ και περίπου ένα χρόνο το Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ, διεξάγει μια γιγαντιαία στρατιωτική επιχείρηση. Ήδη έχει στραφεί εναντίον του Λιβάνου, ένα χρόνο τώρα όμως έχει ισοπεδώσει μια στενή λωρίδα Παλαιστινιακής γης, που έχει την “ατυχία” να είναι παραθαλάσσια και να δικαιούται υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Αυτή η απροκάλυπτη στήριξη στο Ισραήλ, δεν γίνεται απλά σύμφωνα με τις υποδείξεις ΕΕ και ΗΠΑ. Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, έχουν «πυξίδα» τους τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης της χώρας. Των εφοπλιστών,  των επιχειρηματιών στις διαμετακομιστικές «αλυσίδες» και της ενέργειας. Γι’ αυτά τα συμφέροντα δουλεύουν, γι’ αυτά στέλνουν προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, παιδιά του λαού, στο μάτι του κυκλώνα. Προσπαθούν να περάσουν και στον ελληνικό λαό, ότι η προστασία αυτών των συμφερόντων είναι δήθεν «εθνικό πρόβλημα» και επομένως δήθεν «εθνικοί λόγοι» επιτάσσουν την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά θάλασσα! Όμως αυτό το πρόβλημα, δεν είναι ζήτημα του ελληνικού λαού, αλλά της δικής τους καπιταλιστικής οικονομίας. Αυτής της οικονομίας, που καταδικάζει τους πολλούς να υποφέρουν από την ακρίβεια, τη φτώχεια, την ανέχεια, την ανεργία, τους πλειστηριασμούς, τα κοινωνικά αδιέξοδα του καπιταλισμού. Αυτής της δικής τους καπιταλιστικής οικονομίας, που έχουν οργανώσει έτσι ώστε να μπορούν να συσσωρεύουν τον πλούτο στα χρηματοκιβώτια εκείνων των λίγων, που κρατούν τα «ηνία» της εξουσίας και της οικονομίας στα χέρια τους.

Δικό τους πρόβλημα είναι και των συμμάχων τους! Των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ιμπεριαλιστικής ΕΕ. Για αυτό το «εθνικό» τους συμφέρον είναι αποφασισμένοι να πληρώσουν όχι μόνο από την τσέπη του ελληνικού λαού τους νέους πολέμους τους, αλλά και με το αίμα του!

Στέλνουν δεκάδες άντρες και γυναίκες, πλήρωμα των φρεγατών,  στο “στόμα του λύκου”, όχι για να υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως ορκίστηκαν.

Είναι πέρα για πέρα δίκαιες οι αντιδράσεις, που έχουν προκληθεί στις γραμμές των μόνιμων στελεχών και των στρατευσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων γι’ αυτήν την κυνική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Συνεχίζονται χωρίς σταμάτημα και αυτές τις μέρες οι εκατοντάδες επιστολές νέων στρατευμένων ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους δολοφονικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Η περήφανη αταλάντευτη στάση τους απέναντι στην τρομοκρατία που επιχειρείται να τους ασκηθεί, μας γεμίζουν δύναμη και περηφάνια. Είμαστε στο πλευρό τους. Και προειδοποιούμε: Κάτω τα χέρια από τα στρατευμένα παιδιά μας που σηκώνουν ανάστημα»

 «Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί μετατρέπει τη χώρα μας σε θύτη άλλων λαών. Καλούμε το λαό μας να μην επιτρέψει να συνεχίζεται αυτή η εγκληματική εμπλοκή! Τον καλούμε να ενώσει τη φωνή του με τη δική μας φωνή… Να μην υποκύψει στα ψέματα της κυβέρνησης ότι δήθεν οι φρεγάτες πάνε εκεί, στου χάρου τα δόντια, για να υπερασπίσουν «εθνικά συμφέροντα»! Καμία συναίνεση στη συμμετοχή της Ελλάδας στη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης! Να αναγνωριστεί τώρα το Παλαιστινιακό κράτος» , ξεκαθάρισε ο Γιάννης Ντουνιαδάκης.

«Ο λαός μας δεν πρέπει να έχει καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που τον σέρνουν στον πόλεμο! Κανένα άλλοθι δεν πρέπει να δώσουμε στους εμπρηστικούς και φιλοπόλεμους σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού!

Το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή για σφαίρες επιρροής και δρόμους μεταφοράς εμπορίου, δεν λύνεται!

Σε μια τέτοια εποχή, γενικότερα, ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και συμφωνίες θα διαδέχονται αλλήλους με θύματα πάντα τους λαούς. Το κουβάρι των ανταγωνισμών ΜΟΝΟ κόβεται, και μόνο αν οι λαοί βαδίσουν το δρόμο του αγώνα για την ανατροπήΕίναι ώρα να δυναμώσουμε μαχητικά την πάλη απέναντι σε στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και των αστικών κυβερνήσεων. Αυτή είναι και μοναδική επιλογή υπέρ των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και των λαών όλης της περιοχής!

Τώρα είναι που πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια σε όσους ευθύνονται σήμερα για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σε όσους ακόμα και σε συνθήκες Ειρήνης επιτίθενται στα δικαιώματά μας σε όσους τσακίζουν τις ζωές μας.

Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας γιατί, μας μετατρέπουν σε συνενόχους στη σφαγή ολόκληρων λαών».

 





902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου