Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Με τα ίδια υλικά

 

Πριν από λίγες μέρες, η στρατιωτική διοίκηση των Ισραηλινών υπέδειξε ένα νοσοκομείο της Βηρυτού ως «θησαυροφυλάκιο της Χεζμπολάχ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι σκοπεύει να το βομβαρδίσει άμεσα. Αρόν άρον, η διοίκηση του νοσοκομείου εκκένωσε το κτίριο, διαψεύδοντας παράλληλα τους ισραηλινούς ισχυρισμούς. Κάλεσε μάλιστα τους δημοσιογράφους να διαπιστώσουν «ιδίοις όμμασι» ότι τίποτα δεν είναι αλήθεια. Διεθνή ειδησιογραφικά δίκτυα μπήκαν στο νοσοκομείο και το εξερεύνησαν από τα υπόγεια μέχρι την ταράτσα. Οπως έλεγαν, η διοίκηση άφησε ανοιχτές όλες τις πόρτες και δεν έβαλε κανένα εμπόδιο στη δημοσιογραφική έρευνα. Κοινό συμπέρασμα όλων στο τέλος ήταν ότι δεν στέκουν οι ισραηλινές κατηγορίες και ότι στόχος τους είναι να φτιάξουν άλλοθι για ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος του λιβανέζικου λαού. Τελικά το Ισραήλ άλλαξε το παραμύθι και υπέδειξε ως «θησαυροφυλάκιο της Χεζμπολάχ» ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο δίπλα στο νοσοκομείο, το οποίο ήταν τέτοιο «χρέπι», που κανείς δεν μπήκε στον κόπο να το ψάξει. Λίγες ώρες μετά, τα ισραηλινά αεροσκάφη ισοπέδωσαν ένα ολόκληρο τετράγωνο σε κοντινή απόσταση, χωρίς καμιά προειδοποίηση, στέλνοντας στον θάνατο 18 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 4 παιδιά. Τα fake news των Ισραηλινών για τη Χαμάς και τη Γάζα μεταφέρονται τώρα στον Λίβανο, με τα ίδια ακριβώς υλικά: Νοσοκομεία - κρησφύγετα και «άντρα των τρομοκρατών», για να δικαιολογούν τις εγκληματικές επιθέσεις και να τρομοκρατούν, αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες και χιλιάδες νεκρούς.

Αντίλαλος

Αφρούς βγάζουν από χθες τα «πληρωμένα πιστόλια» των εφοπλιστών στα ΜΜΕ ενάντια στην απεργία των ναυτεργατών, που διανύει σήμερα την 4η μέρα της. Το τροπάρι γνωστό, για να ενεργοποιηθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός: «Τι θα γίνει με τα δρομολόγια;», «όμηροι των συνδικαλιστών οι επιβάτες», «επαναστατική γυμναστική» και άλλα παρόμοια ακούγονται πρωί - μεσημέρι - βράδυ. Ολα βγαλμένα από το εργοδοτικό εγχειρίδιο «Συκοφαντία της απεργίας», το οποίο παίζουν στα δάχτυλα οι γραφικοί παπαγάλοι της κυβέρνησης που παριστάνουν τους «δημοσιογράφους». Βέβαια την απάντηση τη δίνουν οι ίδιοι οι απεργοί ναυτεργάτες, αφού κάθε τους αίτημα το οποίο απορρίπτουν οι εφοπλιστές - αφεντικά των παπαγάλων αφορά και τους ίδιους τους επιβάτες: Από τα δρομολόγια και τις τιμές - φωτιά των εισιτηρίων, μέχρι τα βαπόρια - σαπάκια που κάθε τόσο βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή στη θάλασσα. Τα «πληρωμένα πιστόλια» όμως δεν αγωνιούν για τίποτα απ' αυτά. Αν πραγματικά ανησυχούσαν για το ακτοπλοϊκό έργο και τα «δικαιώματα των επιβατών» θα έπρεπε να απευθυνθούν στο κράτος και στους εφοπλιστές, που τον χειμώνα κρατούν ομήρους τους νησιώτες και το καλοκαίρι μετατρέπουν τα δρομολόγια σε «οδύσσειες» με τιμές κρουαζιέρας πολυτελείας. Οπότε ας συγκρατηθούν λίγο. Γιατί όσο περισσότερο αφρίζουν, τόσο επιβεβαιώνουν τον ρόλο που έχουν ως ...αντίλαλος των εφοπλιστών και της κυβέρνησης.


Πρότυπα

«Η επιτροπή μας εξέτασε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα (...) Αν και το (φάρμακο) μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση για 4 έως 7 μήνες, τα οφέλη αυτά δεν επαρκούν για να δικαιολογήσουν το υψηλό κόστος του φαρμάκου για τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας της Βρετανίας. Η εκτίμηση για την αποτελεσματικότητα κόστους του φαρμάκου είναι πέντε έως έξι φορές πάνω απ' αυτό που θεωρείται αποδεκτό». Αυτή ήταν η απάντηση της αρμόδιας αξιολογήτριας του Εθνικού Οργανισμού Υγείας της Βρετανίας, με την οποία εισηγήθηκε να απορριφθεί η ένταξη ενός νέου φαρμάκου για το Αλτσχάιμερ στη λίστα με τα συνταγογραφούμενα. Την εξίσωση του κόστους - οφέλους συμπληρώνει το κονταροχτύπημα των φαρμακοβιομηχανιών, αφού, όπως έλεγε η ίδια, «υπάρχουν κι άλλες θεραπείες υπό ανάπτυξη». Να ποια είναι τα «πρότυπα» της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων στην πολιτική για την Υγεία και το Φάρμακο, με τον αρμόδιο υπουργό να τα διαφημίζει ως «μέτρο σύγκρισης» όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του ως υπουργού «εμπορίου της Υγείας».


Ευαίσθητοι

Tις γνωστές «ευαισθησίες» της διαφημίζει η ΕΕ με επιχορηγούμενη καμπάνια σε διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Με τον τίτλο «feeding hope» (τροφοδοτώντας την ελπίδα), η εκστρατεία της ΕΕ αναφέρεται στη φτώχεια εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές επισιτιστικές ανάγκες. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Αφρική, όπου τα ευρωπαϊκά μονοπώλια εφορμούν για να ροκανίσουν τον πλούτο της. Παρουσιάζουν τις συγκρούσεις σε πολλά αφρικανικά κράτη ως την αιτία της φτώχειας και της «επισιτιστικής κρίσης», χωρίς να λένε βέβαια ότι πίσω από αυτές κρύβονται ανταγωνιστικά συμφέροντα ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στα οποία πρωταγωνιστεί η ΕΕ. Θυμίζουμε πως η ΕΕ ή κράτη - μέλη της έχουν στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Εχουν συμμετάσχει σε δεκάδες στρατιωτικές αποστολές, όπως στο Σαχέλ, ή επεμβάσεις, όπως αυτή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Πουλάνε τόνους οπλισμού στα ντόπια αφεντικά και ενισχύουν στρατιωτικές ομάδες ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Και φυσικά, οι κάλπικες ευαισθησίες της ΕΕ τελειώνουν μια και καλή, μόλις οι ξεριζωμένοι της Αφρικής αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην επικράτειά της, όπως επιβεβαιώνουν και οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το Μεταναστευτικό, που ενισχύουν τους μηχανισμούς και τα μέσα καταστολής σε βάρος των κατατρεγμένων. Οσων «τυχερών» δεν αφήσουν την τελευταία τους πνοή στα νερά της Μεσογείου...

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου