Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014

Ηλεκτρονικές κατασχέσεις στέλνει η Εφορία

Τις  ηλεκτρονικές κατασχέσεις στέλνει από την Τρίτη 4/3 η Εφορία προς τις τράπεζες, σε εφαρμογή των μέτρων της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών.
Η ηλεκτρονική κατάσχεση αφορά μόνο λογαριασμούς καταθέσεων που τηρούνται από τους οφειλέτες του Δημοσίου στις τράπεζες. Επειδή ο λογαριασμός μισθοδοσίας δεν κατάσχεται μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, την αποκλειστική ευθύνη, αν θα κατασχεθεί, την φέρει η τράπεζα και όχι η ΔΟΥ.
Οι αρμόδιοι εξηγούν πως πρόκειται για ένα μέτρο «που θα αποδώσει σε βάρος των οφειλετών που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά έχουν καταθέσεις στις τράπεζες».
Σε ότι έχει να κάνει τον χρονικό ορίζοντα και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας, αφού ετοιμαστεί το ηλεκτρονικό κατασχετήριο στη Δ.Ο.Υ., μέσα από μια πρότυπη φόρμα που αλλάζουν μόνο τα στοιχεία του οφειλέτη και το ποσό της οφειλής, με την  ψηφιακή υπογραφή του Εφόρου το κατασχετήριο  αποστέλλεται ηλεκτρονικά μέσα σε 50 δευτερόλεπτα στο σύστημα Τειρεσία, που αυτόματα το μεταβιβάζει σε όλες τις τράπεζες.
Αμέσως "μπλοκάρονται" όλοι οι λογαριασμοί του οφειλέτη και η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να συντάξει άμεσα θετική δήλωση (αν βρεθούν χρήματα στο λογαριασμό) ή αρνητική δήλωση (αν δεν βρεθούν) και μέσα σε 8 μέρες να καταθέσει το προϊόν της κατάσχεσης στη Δ.Ο.Υ. μέσω λογαριασμού που αναγράφεται στο κατασχετήριο και φέρει το χαρακτηριστικό Τ.Ο.Κ. (Ταυτότητα Οφειλής Κατάσχεσης).
Όσο για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, από τη στιγμή που έχει το στοιχείο του απόλυτου αιφνιδιασμού, σίγουρα είναι αποτελεσματικό.
Διότι με το χειρόγραφο κατασχετήριο, επειδή μεσολαβούσε αρκετός χρόνος από την σύνταξή του μέχρι την παράδοση στην Τράπεζα, σίγουρα υπήρχαν διαρροές και ο οφειλέτης του Δημοσίου, μπορούσε να κάνει ανάληψη χρημάτων πριν αλλά και όταν ακόμα έφθανε το κατασχετήριο στην Τράπεζά του.
πηγή: sofokleousin.gr

Η εφορία τού άρπαξε τον πρώτο μισθό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου