Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Βασίλης Γεγκέρογλου: Στόχος μας δεν είναι η διαιώνιση των κοινωνικών παροχών


«Στόχος δεν είναι η διαιώνιση των παροχών, αλλά η στήριξη και η διασφάλιση προϋποθέσεων για κάθε πολίτη, ώστε να ζήσει στο μέλλον χωρίς εξάρτηση και προνοιακές προσφορές, αυτόνομος, ελεύθερος και κύριος του εαυτού του».
Με αυτή του την αναφορά, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου προανήγγειλε το τέλος των όποιων προνοιακών, κοινωνικών παροχών (επιδόματα οικογενειών, παιδιών, συντάξεις και επιδόματα ΑΜΕΑ, επιδόματα ανεργίας, κλπ κατηγορίες) έχουν απομείνει και τη μετακύλιση της ευθύνης εξ ολοκλήρου στην πλάτη του εργαζόμενου, εάν και εφόσον μπορεί.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) με θέμα: «Η κοινωνική διάσταση των πολιτικών για την αντιμετώπιση της κρίσης στο πλαίσιο του ΕΥΡΩΠΗ 2020», ο υφυπουργός Εργασίας, χωρίς καμία περιστροφή, έκανε ξεκάθαρα λόγο ότι «στη δημόσια συζήτηση, πολλοί επιμένουν στη συντήρηση του συστήματος ως έχει», στέλνοντας μήνυμα κατεδάφισης των όποιων ψηγμάτων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών έχουν απομείνει όρθια από τον καπιταλιστικό οδοστρωτήρα.
Σχετικά με το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», ο Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε ότι η θεσμοθέτησή του, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά τους επόμενους μήνες και από το 2015 καθολικά, σε συνδυασμό με συμπληρωματικές παροχές, υποστηρικτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες εργασιακής ένταξης, θα διαμορφώσει ένα δίκτυο προστασίας των πολιτών που βρίσκονται εντός του φάσματος της ακραίας φτώχειας.

20-04-14

Αναφερόμενος στην ανεργία, ουσιαστικά περιέγραψε τις δεξαμενές άντλησης κερδών του κεφαλαίου μέσω ενός νέου πάμφθηνου εργατικού δυναμικού. Αυτά θα προέρχονται από:
- Επιδοτούμενη απασχόληση 125.000 ανέργων στον ιδιωτικό τομέα
- Απασχόληση  230.000 περίπου νέων ηλικίας 16 έως 29 ετών, μέσα από ευκαιρίες απασχόλησης, κατάρτισης, πρακτικής άσκησης
- Απασχόληση 90.000 ατόμων μέσω κοινωφελούς εργασίας

Τέλος, ο υφυπουργός Εργασίας με νόημα σημείωσε ότι: «Δεν θα αναφερθώ στο βασικό πυλώνα, την κοινωνική ασφάλιση και τη βιωσιμότητά του, που πρέπει να αποτελεί εκ των πραγμάτων αντικείμενο ξεχωριστής συζήτησης», γεγονός που αφήνει ανοιχτό το θέμα των νέων «παρεμβάσεων» στο Ασφαλιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου