Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

«Ο πολιτικός αγώνας των συντεχνιών...»

 
Αντιδραστική αρθρογραφία... 
 
«Ο πολιτικός αγώνας των συντεχνιών...» τιτλοφορείται το άρθρο του Δ. Χρήστου στην «Αυγή» και δικαιώνει απόλυτα την προσπάθεια της εφημερίδας να αποτελέσει την προμετωπίδα της κυβέρνησης στη συκοφάντηση και το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, αξιοποιώντας γι' αυτό το σκοπό την άθλια κατάσταση που έχουν διαμορφώσει στο κίνημα παλιός και νέος εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός. Ετσι, λοιπόν, μαθαίνουμε από την «Αυγή» ότι οι απεργίες που προβάλλουν αιτήματα «αδύνατον να ικανοποιηθούν» δεν πρέπει να γίνονται. Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, οι απεργίες που εξήγγειλε (και ανέστειλε την ίδια ώρα...) η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΣΥΠΑ ενάντια στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων και την αναδιοργάνωση της ΥΠΑ. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «αν θεωρητικά νικήσουν, η χρεοκοπημένη μας χώρα χάνει τη συμφωνία αναχρηματοδότησης και καταρρέει ανοίγοντας για τα καλά θέμα Grexit, αφού η συμφωνία έχει υπογραφεί και είναι προαπαιτούμενο, από την προηγούμενη κυβέρνηση μάλιστα». Αντίστοιχα, «αδικαιολόγητες» είναι και οι απεργίες των λιμενεργατών, επειδή η σύμβαση με την «Cosco» «είναι αυτονόητο πως δεν μπορεί να ακυρωθεί χωρίς ανυπολόγιστο οικονομικό και πολιτικό κόστος, και μάλιστα για μια χώρα που έχει ανάγκη τις ξένες επενδύσεις και τα αντισταθμιστικά οφέλη».

... με επιχειρήματα ΣΕΒ
 
Σύμφωνα με την «Αυγή», «απεργίες κατά της συμφωνίας, γίνονται πριν τη συμφωνία. Μετά, δεν είναι συνδικαλιστικός αγώνας. Είναι απόλυτα πολιτικός». Επομένως, ό,τι ψηφίστηκε, ψηφίστηκε και ό,τι υπογράφτηκε, υπογράφτηκε. Από εκεί και πέρα, τα κεφάλια μέσα και όλοι να δουλέψουμε για την «ανάκαμψη».

 Και προπάντων, όχι πολιτικά αιτήματα στις απεργίες, αλλά μόνο οικονομικά, ωσάν οι ιδιωτικοποιήσεις και τα άλλα μέτρα να έπεσαν από τον ουρανό και να μην είναι στρατηγικές πολιτικές αποφάσεις υπέρ του κεφαλαίου. Είναι να αναρωτιέται κανείς σε ποια σχολή του ΣΕΒ φοίτησαν οι αρθρογράφοι της «Αυγής», οι οποίοι τολμούν να πιάνουν στο στόμα τους το ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη» για να νομιμοποιήσουν τις αντιδραστικές απόψεις τους.

Κοινό συμφέρον;
 
«Πάνω από όλα, όμως, αναμένω να συμπράξετε με τους εργαζόμενους για την επίτευξη όλων όσων ανέφερα (σ.σ.: αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας κ.λπ.). Είναι απαραίτητο να εμπεδωθεί ότι το συμφέρον εργαζομένων - επιχειρηματιών είναι κατά βάση κοινό». Μιλώντας, χτες, στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, δε θα μπορούσε να μην καταφύγει σε τέτοια ιδεολογήματα του κεφαλαίου, περί τάχα ταύτισης συμφερόντων του εκμεταλλευόμενου και του εκμεταλλευτή του. 

Οσο η υπόθεση της αναθέρμανσης της καπιταλιστικής οικονομίας θα δυσκολεύει παραπέρα, τόσο θα ζητούν και νέα αντιλαϊκά μέτρα, τη σκληρότητα των οποίων θα επιχειρούν να κρύψουν πίσω από τέτοια παραμύθια, ώστε ο λαός να σκύψει κεφάλι και να στοιχηθεί πίσω από το κεφάλαιο, αναμένοντας ως ανταμοιβή κάποια ψίχουλα από το φαγοπότι που στήνουν με τον ιδρώτα του.

Κάνει ότι δεν ξέρει...
 
Ο Λ. Σταυρόπουλος του «Βήματος» βρήκε ξανά ευκαιρία να συκοφαντήσει το ΚΚΕ. Αφορμή, αυτή τη φορά, η δημιουργία των δύο ιστοσελίδων, η μία για το Αρχείο του ΚΚΕ και η άλλη για τα 70χρονα του ΔΣΕ. Γράφει λοιπόν («Το Βήμα», 18/6/2016): «Το αρχείο του ΚΚΕ, παρά το διαδικτυακό "άνοιγμα" που επιχειρείται, παραμένει ερμητικά κλειστό (...)

Τη στιγμή που η κυβέρνηση επιλέγει να δημοσιοποιηθούν οι φάκελοι ιστορικών προσωπικοτήτων που γλίτωσαν από την πυρά της υψικαμίνου τον Αύγουστο του 1989 (...) μεταξύ των οποίων και κορυφαίων στελεχών του ΚΚΕ - ο Περισσός επιλέγει να κάνει ένα διαδικτυακό "άνοιγμα" προς "όσους αναζητούν την ιστορική αλήθεια", όχι όμως ρίχνοντας φως στις σκιές που βαραίνουν την ιστορία του τόπου - και του ίδιου του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας (...) Το ερώτημα που εγείρεται μετά και τη διαδικτυακή "αντεπίθεση" του Περισσού είναι γιατί παραμένει αναξιοποίητο το κομματικό αρχείο».

Ας μάθει ο κ. Λαμπρόπουλος ότι από το «ερμητικά κλειστό αναξιοποίητο αρχείο», εκτός από τον πρόσφατο διαδικτυακό ιστότοπο, ήδη ένα αρκετά μεγάλο μέρος του βρίσκεται στο Επιμορφωτικό Κέντρο ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΑΡΧΕΙΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ», ανοιχτό για κάθε ερευνητή, μελετητή, ιστορικό. Το ξέρει αλλά σκόπιμα το αποσιωπά, γιατί θέλει να καλλιεργήσει αρνητικούς συνειρμούς απέναντι στο ΚΚΕ αντιπαραθέτοντας το «άνοιγμα των φακέλων» από την κυβέρνηση και γράφοντας για «σκιές» που θέλουν «φως». Ασχολούνται με το Αρχείο όχι από ενδιαφέρον για την Ιστορία του εργατικού κινήματος αλλά για να συκοφαντήσουν για άλλη μια φορά το ΚΚΕ.

Ριζοσπάστης Τετάρτη 22 Ιούνη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου