Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Δεν είναι σαν τα μούτρα τους


Από την περυσινή πορεία του ΚΚΕ για τον εορτασμό του πολυτεχνείουΑπό την περυσινή πορεία του ΚΚΕ για τον εορτασμό του πολυτεχνείου 
 
Όλες τις προηγούμενες μέρες, με συστηματική αρθρογραφία και παρεμβάσεις, στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, επικουρούμενα από γραφίδες των αστικών επιτελείων, προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν κλίμα απαξίωσης των αντιιμπεριαλιστικών αγώνων, γράφοντας ότι πέρασαν πια οι εποχές που ο κόσμος κατέβαινε στο δρόμο με αφορμή την επίσκεψη ενός Αμερικανού Προέδρου.
Μάλιστα, η κυβερνητική «Αυγή» έφτασε στο σημείο να φιλοτεχνεί αγιογραφίες του Ομπάμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν να ζητάνε από το λαό να βγει με σημαιάκια στο δρόμο για να υποδεχτεί τον Αμερικανό Πρόεδρο, με το επιχείρημα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα ως «πόλο σταθερότητας» στην περιοχή και στον «εθνικό στόχο» της διευθέτησης του χρέους.

Την ίδια ώρα, από τα αστικά επιτελεία καλλιεργούνταν σκόπιμα η εικόνα ότι αυτοί που θα διαδηλώσουν σήμερα είναι οι λίγοι γνωστοί «ταραξίες» και ότι γι' αυτόν τον λόγο, τις μέρες της επίσκεψης Ομπάμα, η Αθήνα θα είναι ζωσμένη με χιλιάδες αστυνομικούς, ξένους και ντόπιους πράκτορες, με «μηδενική ανοχή» απέναντι στις διαδηλώσεις.


Στα παραπάνω, ήρθε να προστεθεί χτες η απαγόρευση ουσιαστικά των διαδηλώσεων από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως ακριβώς είχε γίνει το 1999 με την επίσκεψη Κλίντον, επί κυβέρνησης Σημίτη.

Αν πίστευαν πραγματικά ότι ο λαός έχει γίνει σαν τα μούτρα τους και ότι ελάχιστοι μόνο έχουν απομείνει να διαδηλώνουν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα παγκόσμια σύμβολά του, τότε γιατί όλη αυτή η πολεμική και προπαγανδιστική προετοιμασία από την πλευρά της κυβέρνησης και των άλλων επιτελείων, που κορυφώνεται με το καθεστώς αστυνομοκρατίας και την απαγόρευση των κινητοποιήσεων;

Αν είχαν τη βεβαιότητα ότι ο λαός υποδέχεται ως «φίλο» και «σύμμαχο» τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τότε γιατί τέτοια πρεμούρα να αποκλείσουν το κέντρο για τις διαδηλώσεις που είχαν ήδη ανακοινώσει δεκάδες φορείς του κινήματος, ύστερα από κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ;

Η πραγματικότητα είναι άλλη. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο τα μέτρα που παίρνει για να μειώσει συντάξεις, μισθούς και μεροκάματα, για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας. Αφορά και στην εξωτερική της πολιτική.

Εκεί όπου, συντονισμένη πλήρως με τους συμμάχους της στον ευρωατλαντικό άξονα, συμμετέχει μέχρι τα μπούνια στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και σ' αυτό το πεδίο επιδιώκει τη γεωπολιτική της αναβάθμιση, ανταγωνιστικά προς την Τουρκία. Κι όλα αυτά για να δημιουργηθούν καλύτεροι όροι επένδυσης και απόδοσης κεφαλαίων, απ' όπου φιλοδοξεί να βγει κερδισμένη και η αστική τάξη στην Ελλάδα.

Ως προς αυτό, μια ματιά μόνο στη συνέντευξη που έδωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Αμερικανός Πρόεδρος, είναι αποκαλυπτική της ατζέντας με την οποία έρχεται στην Ελλάδα. Ο Ομπάμα χαιρετίζει το γεγονός ότι «παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, η Ελλάδα είναι ένας από τους πέντε συμμάχους - μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα» και ευχαριστεί «τους Ελληνες συμμάχους μας για τη στενή συνεργασία στη Σούδα». Χαιρετίζει, δηλαδή, τη σθεναρή προσήλωση της χώρας στα επικίνδυνα για το λαό ΝΑΤΟικά ιμπεριαλιστικά σχέδια. Συγχαίρει επίσης προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του για την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης και για το προανάκρουσμα νέων θυσιών από το λαό, αυτήν τη φορά στο όνομα του χρέους.

Τέλος, ο Αμερικανός Πρόεδρος διαπιστώνει ότι «οι προοπτικές για μια διαρκή λύση του Κυπριακού είναι οι καλύτερες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», με την επισημοποίηση της διχοτόμησης να έρχεται όλο και πιο κοντά, με στόχο να διασφαλιστεί η «ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και πέρα από αυτή».

Γι' αυτούς τους λόγους και για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που θεριεύει στη γειτονιά μας, θα διαδηλώσουν σήμερα χιλιάδες λαού στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Και είναι αυτός ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση σπεύδει να «αποστειρώσει» το κέντρο από το εργατικό - λαϊκό κίνημα και τις δίκαιες διαδηλώσεις του.

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Τρίτης 15 Νοέμβρη 2016.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου