Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

ΥΠΟΘΕΣΗ «ELDORADO» Καβγάς «καταλληλότερων» για τα συμφέροντα της πολυεθνικής


Με επίκεντρο την απόφαση της «Εldorado Gold» να αναστείλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα αν μέχρι τις 21 Σεπτέμβρη δεν πάρει τις αδειοδοτήσεις που χρειάζεται από τα αρμόδια υπουργεία, συνεχίστηκε χτες η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα για το ποιο κόμμα υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των «επενδυτών».Χτες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Εldorado Gold», Τζορτζ Μπερνς, επανήλθε εκβιάζοντας για ακόμη πιο γρήγορη εξυπηρέτηση των σχεδίων της, χρησιμοποιώντας ως πολιορκητικό κριό το ενδεχόμενο να στείλει στην ανεργία 2.400 εργαζόμενους που απασχολούνται στην εταιρεία και στους εργολάβους που δουλεύουν για λογαριασμό της.


Συγκεκριμένα, η «Εldorado Gold» ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις επενδύσεις στα ενεργά μεταλλεία Κασσάνδρας (Ολυμπιάδα, Σκουριές, Στρατώνι) στη Χαλκιδική, στα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα καθώς και στα έργα Περάματος και Σαπών στη Θράκη και οποιοδήποτε άλλο ερευνητικό πρόγραμμα στη χώρα, επικαλούμενη καθυστερήσεις στην αδειοδότηση, που επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των έργων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

Ο Τζορτζ Μπερνς, δίνοντας το στίγμα της απόφασης της εταιρείας, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «έχουμε ευθύνη απέναντι στους μετόχους μας να διαθέτουμε τα κεφάλαια όχι μόνο σε έργα με υψηλότερες αποδόσεις αλλά και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας και συνεργάζονται μαζί μας για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Ως εκ τούτου, η "Eldorado" δεν μπορεί να συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο τα κεφάλαιά της χωρίς αυτές τις άδειες και θα επιδιώξει με όλα τα μέσα προκειμένου να προχωρήσει η επένδυσή της και να υπερασπιστεί τα συμβατικά της δικαιώματα».

Απαντώντας με δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης, έκανε λόγο για «εκκρεμότητες» της εταιρείας ως προς τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, με πιο βασική, όπως τονίζει, την «ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής». Αναφορικά με τη μέθοδο παραγωγής χρυσού σημειώνει ότι «η δεύτερη πρόταση της εταιρείας, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), έχει επιστραφεί εδώ και ένα χρόνο από το υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένεται η επανυποβολή της».

Σχετικά με την έκδοση των απαιτούμενων αδειών, η οποία εκκρεμεί, ο Γ. Σταθάκης λέει πως στα μέσα του Σεπτέμβρη θα δοθεί εξάμηνη άδεια λειτουργίας για να συνεχιστούν κανονικά οι εργασίες στην Ολυμπιάδα, κάτι που είναι γνωστό, όπως ισχυρίζεται, στην εταιρεία, ενώ στο μεταξύ οι εκκρεμότητες της σύμβασης θα επιλυθούν με «την πιο έγκυρη μέθοδο της διαιτησίας όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση».

Τέλος, στο πλαίσιο του επικοινωνιακού παιχνιδιού της κυβέρνησης, αξιοποιεί τις εν λόγω δηλώσεις του Τζ. Μπερνς κάνοντας λόγο περί «πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι παρεμβάσεις κι άλλων κυβερνητικών στελεχών, που έκαναν λόγο για το ότι «η κυβέρνηση θέλει κάθε επένδυση που κινείται μέσα σε νόμιμα πλαίσια», όπως ενδεικτικά είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαντάς, μιλώντας για «κίνηση επιθετικής στρατηγικής».

Αντιδράσεις από βιομήχανους και αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης
Η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, μιλά για επιπτώσεις που θα είναι εξαιρετικά επιβαρυντικές σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και δηλώνει ότι «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ακυρωθεί μια εμβληματική ξένη άμεση επένδυση στη χώρα».

Επιπλέον, τονίζει ότι η αναστολή της επένδυσης «δημιουργεί ένα σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας και στην εξαγγελθείσα, μόλις χθες από τη Θεσσαλονίκη, κυβερνητική πολιτική για αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας, με αιχμή την υλοποίηση επενδύσεων και στήριξη της περιφέρειας».

Στη διένεξη παρενέβη και ο ΣΕΒ, μέσω του προέδρου του, Θ. Φέσσα, ο οποίος έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να συναντηθεί με τους επικεφαλής της εταιρείας «και να βρουν έστω και την ύστατη ώρα λύση. Είναι καλοπροαίρετοι άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το μηνιαίο δελτίο οικονομικής συγκυρίας του Συνδέσμου, όπου σημειώνεται πως η απόφαση της «Eldorado Gold» είναι αποτέλεσμα των πολλών «γραφειοκρατικών και αδειοδοτικών εμποδίων» και αφού επισημαίνεται η ορθότητα των τοποθετήσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ «περί της αναγκαίας στήριξης των παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα μας», ζητά «τα λόγια να γίνουν έργα, ώστε να μη χαθεί και αυτή τη φορά το θετικό momentum που σταδιακά ξαναχτίζεται γύρω από την ελληνική οικονομία»...

Το θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε νέο γαϊτανάκι δηλώσεων ανάμεσα στα αστικά κόμματα, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εδώ και χρόνια κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση», ότι η κυβέρνηση «παίζει πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες των απλών ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους. Ενώ συνεχίζει να τραυματίζει την εικόνα της χώρας», καθώς «όλα όσα γίνονται, στέλνουν ένα πολύ εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές». Υποστήριξε, δε, ότι «στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αυταρχισμός και αυθαιρεσία. Και δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου», για τους επιχειρηματίες, ενώ με τον ίδιο πρωθυπουργό και τη ΝΔ κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι «η Ελλάδα θα γίνει, επιτέλους, μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις».

Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι «μια μεγάλη επιχείρηση κλείνει και το προσωπείο του φιλοεπενδυτή κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ καταρρέει. Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Ιδεοληψίες, μικροκομματικά συμφέροντα και ανικανότητα καταδικάζουν τη χώρα».


 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ 

Σχόλιο για την αντιπαράθεση σχετικά με την επένδυση της «Eldorado Gold»

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου