Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

«Αριστερή Πρώτη Κυρία» (ΜADE IN USA)



 

«Αριστερή Πρώτη Κυρία» (ΜADE IN USA) – του Γεράσιμου Χολέβα

 

   

 «…στη διάρκεια μιας περιόδου με έντονα πολιτικά γεγονότα, εκείνη δεν έβρισκε κανένα «ρόλο» που θα της επέβαλλε να τοποθετηθεί ως σύζυγος του πρωθυπουργού. Ούτε τώρα επιλέγει, όπως λέει, να μιλήσει ως έχουσα ρόλο, αλλά ως πολίτης…»

   Με αυτή την διευκρίνιση η κυρία Μπέττυ Μπαζιάνα, σύντροφος του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, έδωσε μια τετρασέλιδη συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Εμείς να διευκρινίσουμε ότι δεν θα ασχολούμασταν με την σύντροφο του πρωθυπουργού εάν δεν αποφάσιζε να τοποθετηθεί πολιτικά. 

   Τη διαβάσαμε ολόκληρη τη συνέντευξη της κυρίας Μπαζιάνα από την εφημερίδα. Δεν ρίξαμε μόνο μια ματιά στα αποσπάσματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Καταλήξαμε σε ένα απλό συμπέρασμα: Όσο και να προσπάθησε να εμφανιστεί μόνο «ως πολίτης» (πόσοι «πολίτες» δίνουν τετρασέλιδες συνεντεύξεις;) δεν τα κατάφερε. 


   Η συνέντευξη της κυρίας Μπαζιάνα έχει ενδιαφέρον. Με έναν άμεσο τρόπο μας παρουσιάζει όλο το «αφήγημα» του ΣΥΡΙΖΑ με ήρωα τον Αλέξη Τσίπρα.
   Ας σημειώσουμε, όμως, ότι αυτό που μένει δεν είναι οι λεπτομέρειες, αλλά κάποιες φράσεις, όπως ο τίτλος της συνέντευξης («Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση αλλά δεν πήρε την εξουσία»), αλλά κι εκείνο το απόσπασμα που «παίζει» σχεδόν παντού: 

«… δεν δέχομαι τις κατηγορίες περί προδοσίας και εξαπάτησης. Δεν είχε άλλα στο μυαλό του κι άλλα έκανε, δεν είπε ψέματα, δεν οπισθοχώρησε. Πάλεψε να διαχειριστεί μια σκληρή, αμετακίνητη κατάσταση που ορθώθηκε μπροστά του άκρως απειλητική. Και το πήγε ως το όριο της αντοχής που είχε η χώρα μπροστά στην τρομακτική πίεση, τον πνιγμό, την τιμωρία. Είναι περιττό να πω αν συμφωνεί ο Τσίπρας με ό,τι αναγκάστηκε να κάνει, ότι θα ήθελε να τα κάνει όλα αλλιώς. Ναι, αγωνίστηκε όσο καλύτερα μπορούσε έχοντας απόλυτη συναίσθηση της επικίνδυνης κατάστασης».

   Έχουμε γράψει πολλές φορές για τον Αλέξη Τσίπρα και τις προσπάθειες του με τον «αριστερό» ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται να μας αλλάξει γνώμη η «μαρτυρία» της συντρόφου του πρωθυπουργού. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να δούμε ότι οι απαντήσεις της κυρίας Μπαζιάνα ήταν μελετημένες και με λόγο προσιτό και ανθρώπινο… Είναι κι εκείνη η έξαρση πολιτικού συναισθηματισμού, με το κλάμα κάθε 5η Ιουλίου (είναι, άλλωστε, το τρίτο απόσπασμα που «παίζει» σήμερα…):

   «…προσωπικά μιλώντας, τα τελευταία τρία χρόνια κάθε 5η Ιουλίου κλαίω από νεύρα, από οργή -ναι, κυριολεκτώ. Πώς είναι δυνατόν να υποτιμήθηκε τόσο η γνώμη ενός λαού από τους ισχυρούς – δανειστές δυνάστες του;…».

   Τι να σχολιάσει κανείς σε ένα τέτοιο δράμα;…

   Ας επανέλθουμε όμως στον τίτλο της συνέντευξης («Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση αλλά δεν πήρε την εξουσία»), μια φράση που είχαμε καιρό να ακούσουμε από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια …μαρξίζουσα ανάλυση που μπορεί να δικαιολογήσει τα πάντα για την πολιτική της κυβέρνησης. 

  Έτσι, θα προχωρά μια χαρά ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζοντας μια νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή πολιτική, μέχρι να αποφασίσει να πάρει και την εξουσία και να ανατρέψει και τον καπιταλισμό!

   Εάν όλα αυτά δεν αφορούσαν τη ζωή μας θα ήταν έως και κωμικά. Δεν είναι, όμως, διότι η συνέντευξη της κυρίας Μπαζιάνα θα γίνει ένα χρήσιμο «χαρτάκι» επιχειρηματολογίας που θα το ακούμε στις δημόσιες τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια τους να δικαιολογούν τη βαρβαρότητα της πολιτικής που εφαρμόζουν.

   Η συνέντευξη της κυρίας Μπαζιάνα, με την ιδιότητα της «Πρώτης Κυρίας» της χώρας, ήταν μια κίνηση πολιτικού μάρκετινγκ «ΜADE IN USA». Πρόκειται για ένα πολιτικό μάρκετινγκ «αριστερό», τόσο «αριστερό» όσο η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλα αυτά ο τίτλος του σχετικού μαθήματος (πολιτικού μάρκετινγκ) θα μπορούσε να είναι απλός: «Αριστερή Πρώτη Κυρία». 

*Η φωτογραφία είναι από το βίντεο (εδώ) για τη συνέντευξη της κυρίας Μπαζιάνα στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου