Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Καταστολή και εμπαιγμός για τους εργαζόμενους της πρώην «Καρυπίδης» - Στο απυρόβλητο η εργοδοσία



Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Το... «ταξικό πρόσημο» της κυβερνητικής πολιτικής υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων αναδείχθηκε και χτες από τη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, για τους εργαζόμενους της πρώην «Καρυπίδης».
 Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού σχολίασε ότι η υπουργός εδέησε τελικά να απαντήσει μετά από δύο μήνες καθυστέρηση, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι «που είναι απλήρωτοι 18 μήνες κινδυνεύουν να χάσουν και το σπίτι τους, την ώρα που εσείς ως κυβέρνηση διευρύνετε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για χρέη προς το Δημόσιο (...) Ο εργοδότης που αρνείται να καταβάλλει τον κόπο, τον ιδρώτα των εργαζομένων, δεν έχει καμία επίπτωση. Αυτή είναι η ταξική, μεροληπτική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εργοδότες, όπως βέβαια και των προηγούμενων κυβερνήσεων».


Ο Χρ. Κατσώτης υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι από τον προηγούμενο εργοδότη («Καρυπίδης»), ενώ ο διάδοχος εργοδότης, η αλυσίδα «Market In», στην οποία μεταβιβάστηκαν τα περισσότερα καταστήματα, για να μειώσει το μισθολογικό κόστος έστειλε στην ανεργία εργαζόμενους που είχαν πολλά χρόνια στη δουλειά, συγκροτημένα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, για να πάρει στη θέση τους νέους εργαζομένους με χαμηλότερους μισθούς. Από πάνω, οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί ένα όργιο τρομοκρατίας και διώξεων επειδή διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους και τη συνέχεια της εργασίας τους στο διάδοχο εργοδότη, χωρίς να απολυθούν οι νεοπροσληφθέντες. Παρότι μάλιστα έχουν πετύχει την έκδοση σχετικής προσωρινής δικαστικής διαταγής για την επιστροφή τους στη δουλειά, ο νέος εργοδότης όχι μόνο αρνείται να την εφαρμόσει, αλλά από πάνω επιχειρεί να στρέψει τους «νέους» εργαζόμενους εναντίον των συναδέλφων τους.

Η κυβέρνηση, τόνισε ο Χρ. Κατσώτης, είναι υπόλογη όχι μόνο γι' αυτά, αλλά και γιατί έφτασε να επιστρατεύσει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, όπως έγινε στο κατάστημα των Ιωαννίνων, σε βάρος των εργαζομένων που αγωνίζονται, συλλαμβάνοντας ακόμα και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, αλλά και εργαζόμενη μητέρα μέσα στο σπίτι της.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει την τρομοκρατία και τη δίωξη όσων αγωνίζονται, να πάρει μέτρα για την καταβολή των δεδουλευμένων και για να γυρίσουν στη δουλειά όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς απολύσεις, με πλήρη δικαιώματα και σταθερή εργασία.

Τους φταίει τάχα η... «έλλειψη εργαλείων»!
 
Η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, επιχείρησε να δικαιολογηθεί για τη στάση της υπέρ της εργοδοσίας, επικαλούμενη «έλλειψη εργαλείων», λέγοντας ότι τα μόνα που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση είναι το ΣΕΠΕ, οι τριμερείς συναντήσεις στο υπουργείο και η οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων. Για τη δικαστική διαταγή που δεν εφαρμόζει η εργοδοσία, περιορίστηκε να πει πως θα παρέμβει το ΣΕΠΕ, ενώ παρέπεμψε τους εργαζόμενους σε νέα προσφυγή στα δικαστήρια. Σε ό,τι αφορά το... εργαλείο της κρατικής καταστολής, που μια χαρά χρησιμοποίησε εναντίον των εργαζομένων η κυβέρνηση, επιχείρησε να «θολώσει» τα νερά, λέγοντας πως «σε ό,τι αφορά τώρα τα επεισόδια, το ζήτημα ενέχει μία πολυπλοκότητα» και πως «κατά την άποψή μου, πολλοί από την αστυνομία υπερέβαλαν»...

Ο Χρ. Κατσώτης, αναδεικνύοντας τον εμπαιγμό της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους, κάλεσε την υπουργό να απαντήσει, αφού αυτό που επικαλείται είναι ότι δεν έχει αρκετά εργαλεία, «ποιος σας εμποδίζει να τα αλλάξετε;». Της υπενθύμισε τις σχετικές τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, όπως για την αυστηροποίηση των ποινών σε βάρος εργοδοτών που δεν καταβάλλουν δεδουλευμένα, τις οποίες η κυβέρνηση απέρριψε, ενώ διατηρεί και ενισχύει το αντεργατικό οπλοστάσιο για να επιβάλουν οι εργοδότες την εργασιακή ζούγκλα, φτάνοντας να νομοθετήσει το ξήλωμα ακόμα και αυτού του δικαιώματος της απεργίας.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου