Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Και στα ανοιχτά του κόσμου τα καμιόνια θα ξεφορτώνουν στην Καισαριανή…


Η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 




Συγκλονιστικές στιγμές έζησαν όσοι παρακολούθησαν τη μεγάλη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου, στο πλαίσιο του διήμερου εκδηλώσεων που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής.

Η συναυλία ξεκίνησε αμέσως μετά την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Λίγο πριν την έναρξη, ο συνθέτης κάλεσε τον κόσμο να κρατήσει ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των 200 εκτελεσμένων σημειώνοντας ότι ανάμεσά τους ήταν και ένας συγγενής του. Αμέσως μετά ακολούθησε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και το σύνθημα «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Η συναυλία ήταν ένα μουσικό σεργιάνι με σπουδαία έργα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, με τραγούδια που αγαπάμε, τραγούδια που εξακολουθούν να τραγουδιούνται και να μας συγκινούν, να μας γεμίζουν δύναμη.


Τραγούδια που εμπνέουν και στο σήμερα, χωρίς να χάνουν την αρχική τους δύναμη.... «Πόσα χρόνια δίσεκτα», «Χίλια μύρια κύματα, μακριά τ' Αϊβαλί», «Παραπονεμένα λόγια», «Η φάμπρικα», και τόσα άλλα χιλιοτραγουδισμένα από πολλές γενιές. Ο κόσμος που κατέκλυσε το Σκοπευτήριο συμμετείχε ενεργά, τραγουδώντας μαζί με τους τραγουδιστές.

Όπως σημειώνει και ο συνθέτης στο καλαίσθητο πρόγραμμα που διακινούνταν στη συναυλία: «Είναι σημαντική για μένα αυτή η μέρα, που θα παρουσιάσω τα τραγούδια μου -αποσπάσματα από τα μουσικά μου έργα- για την τιμητική βραδιά του ΚΚΕ στο Σκοπευτήριο στην Καισαριανή. Εκεί όπου πολλοί από τους συντρόφους αγωνιστές, έδωσαν τη ζωή τους, στη νεότητά τους, για την απελευθέρωση της χώρας μας, αντιστεκόμενοι στη φασιστική μάστιγα που κύκλωσε την Ελλάδα...».

Τη συναυλία διηύθυνε ο ίδιος ο συνθέτης και τα τραγούδια του ερμήνευσαν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Λάκης Χαλκιάς. Μαζί τους και οι Δάφνη Ζουρνατζή και Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης.
Συμμετείχε η ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία» και το πειραϊκό φωνητικό σύνολο «Libro Coro» σε διδασκαλία της Ανθής Γουρουντή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη, ώστε όταν προς το τέλος της συναυλίας, άρχισε να βρέχει, ο κόσμος όχι μόνο δεν έφυγε από τις θέσεις του αλλά τραγουδώντας ακόμα πιο δυνατά και χειροκροτώντας, συμμετείχε στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. 

Το πρόγραμμα της συναυλίας

Στη συναυλία παρουσιάστηκαν επιλογές από έργα του συνθέτη.
Συγκεκριμένα, ακούστηκαν τραγούδια από το «Χρονικό», σε στίχους Κ. Χ. Μύρη.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσίασε για πρώτη φορά το «Χρονικό» το 1969, στο ιστορικό στούντιο «Λήδρα» και την ίδια χρονιά ανέθεσε στους Νίκο Ξυλούρη και Μαρία Δημητριάδη την ερμηνεία και την ηχογράφηση του έργου στο δίσκο.

Από τους κύκλους τραγουδιών «Εργάτες» (1976) και «Εντεύθεν» (2015), σε στίχους του Γ. Μαρκόπουλου.

Από τη σειρά τραγουδιών «Ανεξάρτητα» (1976), σε στίχους του συνθέτη, του Γιώργου Χρονά και του Γιώργου Σκούρτη.

Από το μουσικό έργο «Ήλιος ο πρώτος» (1969), σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και από το συμφωνικό έργο «Πέντε Στάσιμα», σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη.

Από το μουσικό έργο «Ιθαγένεια» (1972), σε στίχους Κ. Χ. Μύρη και «Θητεία» (1974), σε στίχους Μάνου Ελευθερίου.

Από τη σειρά τραγουδιών «Τα τραγούδια του νέου πατέρα» (1972), σε στίχους Μιχάλη Κατσαρού.

Από τον κύκλο τραγουδιών «Σεργιάνι στον κόσμο» (1979), σε στίχους Σαπιέντια και του συνθέτη, του Πάνου Θεοδωρίδη, του Μάνου Ελευθερίου και του Μελέτη Κυριακού.

Από τη σειρά τραγουδιών «Παράθυρο στη Μεσόγειο», σε στίχους του Μιχάλη Σταυρακάκη.







902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου