Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Στα 183,3 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη των τραπεζών …περιμένοντας τα «ψίχουλα» της Αχτσιόγλου




Στα 183,3 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη των τραπεζών …περιμένοντας τα «ψίχουλα» της Αχτσιόγλου

 



Καθαρά κέρδη 183,3 εκατομμυρίων ευρώ κατέγραψαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας τους πρώτους έξι μήνες του 2018, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις τους, τις προηγούμενες μέρες. 

Ειδικότερα:
  • Στα 39 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων ανήλθαν σε τριμηνιαία βάση σε 224 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8%, σε σχέση με αντίστοιχα του 2017.
  • Στα 113 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 55 εκατ. ευρώ!
  • Στα 12,3 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank, το α’ εξάμηνο του 2018, ενώ τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 103,2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η τράπεζα παρουσίασε μικρή καθαρή κερδοφορία, εξαιτίας αλλαγών στη νομοθεσία της Ρουμανίας – χώρα στην οποία έχει ισχυρή παρουσία –  σε σχέση με τις πωλήσεις δανείων.
  • Στα 19 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας για το πρώτο εξάμηνο του 2018 και σε επίπεδο ομίλου παρουσίασε λειτουργικά κέρδη ύψους 44 εκατ. ευρώ.  
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες λοιπόν, οι οποίες διασώθηκαν από τη χρεωκοπία με τα λεφτά του ελληνικού λαού μέσω της ανακεφαλοποίησης τους, μέρος των οποίων φορτώθηκε στο δημόσιο χρέους, που πάλι θα κληθούν να αποπληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, τραβούν την ανηφόρα της κερδοφορίας τους…

Μάλιστα το δεύτερο εξάμηνο του 2018, θα κέρδη των τραπεζιτών και των μετόχων αναμένεται να εκτιναχθούν στα ύψη, αφού οι τράπεζες προσβλέπουν στην εισροή κεφαλαίων από την εκποίηση «κόκκινων δανείων», μέσω κυρίως των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, βγάζοντας στο σφυρί τα ακίνητα των υπερχρεωμένων ελληνικών νοικοκυριών.   

Οι ίδιες τέσσερις τράπεζες με στόχο την παραπέρα ενίσχυση των κερδών τους προχωρούν σε μειώσεις προσωπικού – μέσω απολύσεων και προγραμμάτων εθελούσιων εξόδων – με τελικό στόχο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να στείλουν στην ανεργία περίπου 10.000 εργαζομένους και να κλείσουν εκατοντάδες τραπεζικά καταστήματα!!!

Οι τράπεζες λοιπόν μετά την κρίση συνεχίζουν να αυγατίζουν τα κέρδη τους, αξιοποιώντας και την αντεργατική νομοθεσία που τους πρόσφεραν τα μνημόνια με μειώσεις μισθών, μειώσεις αποζημιώσεων απόλυσης, περιστολή ασφαλιστικών δαπανών. 

Την ίδια στιγμή ο εργαζόμενος λαός, που φτωτοχοποιήθηκε την περίοδο της κρίσης και των μνημόνιων και στο όνομα της «διάσωσης» του τραπεζικού συστήματος ακούσει τις υποσχέσεις Τσίπρα και Αχτσιόγλου περί της αύξησης των κατώτατων μισθών… 

Μάλιστα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ισχυρίζεται προκλητικά ότι το συγκεκριμένο μέτρο σηματοδοτεί την «ανάκτησης της εργασίας, με αξιοπρεπείς αμοιβές»… 

Τα «ψίχουλα» των κυβερνώντων, όταν και αν δοθούν, θα αποτελούν «σταγόνα» στο ωκεανό των μνημονιακών φόρων και της λεηλασίας των εισοδημάτων και φυσικά θα υπολείπονται σε τεράστιο βαθμό των κερδών των τραπεζών.

Αν σήμερα η εργατική τάξη της χώρας περιορίσει τις απαιτήσεις της σε μια …αύξηση της τάξης των λίγων ευρώ, στην επόμενη κρίση του συστήματος, θα πρέπει να «παραχωρήσει» και τη σάρκα της για να σώσει τράπεζες, τραπεζίτες και κάθε λογής κεφαλαιοκράτες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου