Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ MEΞΙΚΟΥ


Κοινή ανακοίνωση για την ενίσχυση της πάλης του κομμουνιστικού κινήματος, για την επαναστατική ανασυγκρότησή του
 
 
Από το πρόσφατο Συνέδριο του ΚΚ Μεξικού. Στο βήμα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ
Από το πρόσφατο Συνέδριο του ΚΚ Μεξικού. Στο βήμα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του 6ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού, το οποίο διεξήχθη από 3 έως 5 Αυγούστου 2018 στην Πόλη του Μεξικού, και στις συναντήσεις του ΚΚΜ με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, εξετάστηκαν οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και στις δύο χώρες, η κατάσταση στο κομμουνιστικό κίνημα.
 Διαπιστώθηκε και χαιρετίστηκε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και αποφασίστηκε η ενίσχυση των κοινών δράσεων.
Στο πλαίσιο αυτό καταλήχτηκε η ακόλουθη Κοινή Ανακοίνωση, που δίνεται στη δημοσιότητα την 1η Σεπτέμβρη 2018.

«1. Τα ΚΚ Ελλάδας και ΚΚ Μεξικού συνδέονται με ισχυρούς συντροφικούς δεσμούς που βασίζονται στην κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού, την κοινή τους πεποίθηση ότι ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός αποτελεί τη μόνη διέξοδο από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, είναι ώριμη και αναγκαία απαίτηση των καιρών.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες οι εργαζόμενοι, οι παραγωγοί του πλούτου, να έχουν όλοι δουλειά χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας, να εργάζονται λιγότερες ώρες απολαμβάνοντας τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, καλύτερο επίπεδο ζωής, με υψηλού επιπέδου αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και αντίστοιχες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, ενώ ο καπιταλισμός καταδικάζει εκατομμύρια εργαζόμενους στην εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τη μετανάστευση, τη φρίκη του πολέμου, την προσφυγιά, την ανασφάλεια.


Η βασική αντίθεση του συστήματος, ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και της εργασίας και την καπιταλιστική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων τους, οξύνεται, γενικεύεται η σήψη του εκμεταλλευτικού συστήματος. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι ο καπιταλισμός έχει ξεπεράσει τα ιστορικά του όρια και προβάλλει η αναγκαιότητα της ανατροπής του και της αντικατάστασής του από τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, ένα ανώτερο κοινωνικό σύστημα, όπου η κοινωνικοποίηση των βασικών, συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και ο κεντρικός σχεδιασμός θα επιτρέπουν την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

2. Τα ΚΚΕ και ΚΚΜ δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για να δυναμώνει η ταξική πάλη, ο αγώνας της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, της νεολαίας, των γυναικών, για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στέκονται στο πλευρό των μεταναστών, όλων των καταπιεσμένων λαϊκών δυνάμεων, καταδικάζουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία, το "τείχος της ντροπής" και τα άλλα προκλητικά μέτρα που παίρνει ο Πρόεδρος Τραμπ, η αμερικανική κυβέρνηση, κατά των Μεξικανών και των άλλων μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ.

Τα κόμματά μας συγκρούονται με το κεφάλαιο, καταδικάζουν την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων των δύο χωρών και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Παλεύουν αποφασιστικά ενάντια στον αντικομμουνισμό, την κρατική και εργοδοτική καταστολή των λαϊκών αγώνων, τις διώξεις σε βάρος αυτών που αγωνίζονται για το δίκιο της εργατικής τάξης, των λαϊκών δυνάμεων.

3. Οι εξελίξεις στις δύο ηπείρους και διεθνώς χαρακτηρίζονται από την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, των ανταγωνισμών μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Κίνας, της Ρωσίας, άλλων καπιταλιστικών δυνάμεων, για τον έλεγχο των ενεργειακών και άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών, των αγορών, των δρόμων μεταφοράς. Οι δυσκολίες της καπιταλιστικής οικονομίας, οι ανακατατάξεις που επιφέρει ο νόμος της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης, οξύνουν τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων, των αστικών κρατών και των διεθνών διακρατικών συμμαχιών, ωθούν την ανασύνθεση των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, πυροδοτούν εμπορικούς πολέμους. Αποτελούν τη βάση για την ένταση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, για τις τοπικές και περιφερειακές πολεμικές εστίες και συγκρούσεις, δημιουργούν κινδύνους για γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

4. Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα, στρατιωτικά μέσα. Γι' αυτό η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δείχνουν καμία ανοχή στις αστικές κυβερνήσεις, είτε σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής ειρήνης, είτε σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πόλεμου. Τα Κομμουνιστικά Κόμματα οφείλουν να προετοιμάζουν το εργατικό κίνημα, να το προσανατολίζουν ώστε η πάλη ενάντια στην αστική πολιτική, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να συνδέεται με τον αγώνα για την οριστική ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

5. Τα ΚΚΕ και ΚΚΜ αγωνίζονται για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Για το δυνάμωμα του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος (ΔΚΚ), της ενότητας και του συντονισμού της πάλης. Στηρίζουν το θεωρητικό περιοδικό "Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση" και τους στόχους του, τη δημιουργία ενός διακριτού μαρξιστικού - λενινιστικού πόλου. Συνεργάζονται στις Διεθνείς και άλλες Συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, και από κοινού με άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την ενίσχυση της ενότητας και της πάλης του κομμουνιστικού κινήματος, για την επαναστατική ανασυγκρότησή του.

6. Η επαναστατική ανασυγκρότηση του ΔΚΚ είναι καθήκον καθοριστικής σημασίας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και της οικοδόμησης της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας. Απαιτεί το αποφασιστικό δυνάμωμα των ΚΚ μέσα στην εργατική τάξη, στους τόπους δουλειάς, σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και κλάδους, κατακτώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταξική πάλη.

Παράλληλα, απαιτεί το άνοιγμα ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των ΚΚ για το ξεπέρασμα των θέσεων που κυριάρχησαν στο ΔΚΚ τις προηγούμενες δεκαετίες περί "ενδιάμεσων σταδίων" ανάμεσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα και το σοσιαλισμό, και φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού, ώστε να διαμορφωθεί μια ενιαία επαναστατική στρατηγική.

7. Τα ΚΚΕ και ΚΚΜ απορρίπτουν κάθε υποστήριξη ή ανοχή σε κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης. Η πρόσφατη πείρα τόσο από την Ευρώπη όσο και από τη Λατινική Αμερική επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας, παλιάς και νέας, αποκαλύπτει ότι η πολιτική των λεγόμενων "αριστερών" και "προοδευτικών" κυβερνήσεων αποτέλεσε όχημα για την προώθηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, την προετοιμασία και επιβολή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Τα κόμματά μας αντιπαλεύουν τον λεγόμενο "σοσιαλισμό του 21ου αιώνα", που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές του σοσιαλισμού, αποτελεί παραλλαγή αστικής διαχείρισης, έχει προκαλέσει ζημιά στο εργατικό κίνημα και οδηγεί στον αφοπλισμό του.

Τα κόμματά μας βρίσκονται σε αποφασιστική αντιπαράθεση με τη σοσιαλδημοκρατία και τον οπορτουνισμό, με τα διεθνή και περιφερειακά κέντρα όπου συντονίζονται και συνεργάζονται, όπως το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) και το Φόρουμ του Σάο Πάολο.

8. Το ΚΚΜ και το ΚΚΕ διαθέτουν τις δυνάμεις τους για να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση και να ξεπεράσει το ΔΚΚ αντιφάσεις και προβλήματα που γεννά η αδιέξοδη στρατηγική των αποκαλούμενων "μεταβατικών σταδίων". Η πλατιά προσέγγιση των ανώριμων εργατικών - λαϊκών μαζών δεν γίνεται μέσω της σχηματοποίησης εναλλακτικού μεταβατικού σταδίου, αλλά με τη συνεπή αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης για την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Να γίνει ένα καθοριστικής σημασίας βήμα εμπρός στην αντιστοίχιση της στρατηγικής του ΔΚΚ με το χαρακτήρα της εποχής μας, εποχής περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, η πάλη για το σοσιαλισμό να βάλει τη σφραγίδα της στην καθημερινή δράση των κομμουνιστών, στην πρωτοπόρα δράση τους για την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης για όλα τα προβλήματά της, να ξεπεραστούν οι επικίνδυνες αυταπάτες του λεγόμενου κοινοβουλευτικού δρόμου προς το σοσιαλισμό. Η συμμετοχή σε θεσμούς όπως το αστικό κοινοβούλιο να υπηρετεί την ανάγκη μαζικής ενημέρωσης - διαφώτισης του λαού.

9. Τα ΚΚΕ και ΚΚΜ αγωνίζονται ενάντια στην ΕΕ και τη NAFTA, οι οποίες αποτελούν ενώσεις του κεφαλαίου εχθρικές προς τα λαϊκά συμφέροντα, όπως και κάθε διακρατική ένωση που βασίζεται στις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Απορρίπτουν τη στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ - Λατινικής Αμερικής, τις διμερείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Αγωνίζονται ενάντια στο ΝΑΤΟ και την επέκτασή του, ενάντια στις ξένες στρατιωτικές βάσεις.

10. Τα ΚΚΕ και ΚΚΜ υπερασπίζονται τις επαναστατικές παραδόσεις του κομμουνιστικού κινήματος, τη μεγάλη συνεισφορά της ΕΣΣΔ και των άλλων χωρών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης κατά τον 20ό αιώνα. Η αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες δεν αλλάζει το χαρακτήρα της εποχής, ως εποχής περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.

Τα κόμματά μας αντλούν διδάγματα από την αντεπανάσταση, την καπιταλιστική παλινόρθωση και τις οδυνηρές τους συνέπειες για τους λαούς, από τη διάβρωση των ΚΚ εξουσίας από τον οπορτουνισμό, την καταστροφική υποχώρηση των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής και τη διεύρυνση των εμπορευματικών σχέσεων, την παραβίαση των νομοτελειών της σοσιαλιστικής επανάστασης και οικοδόμησης στο όνομα των λεγόμενων "εθνικών ιδιομορφιών".

Τα ΚΚΕ και ΚΚΜ υπερασπίζονται την Κουβανική Επανάσταση και τις κατακτήσεις της, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον κουβανικό λαό κατά του οικονομικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ και των πολύμορφων επεμβάσεων των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας.

Τα δύο κόμματα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην πάλη του λαού της Βενεζουέλας και της Κολομβίας, των λαών της Λατινικής Αμερικής.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με πίστη στο δίκιο της εργατικής τάξης και στην ιστορική της αποστολή.

Απευθύνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στην εργατική τάξη, στις λαϊκές δυνάμεις στις χώρες μας, σε όλο τον κόσμο.

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!».

Ριζοσπάστης  Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου