Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Λευκός Οίκος: Τα καραβάνι στάλθηκε από τον Μαδούρο για «να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία»…





,Από herko στο Οκτ 24, 2018 Διεθνή
 
Χιλιάδες εξαθλιωμένοι και απελπισμένοι άνθρωποι ξεκίνησαν στις 13 Οκτωβρίου, από την Ονδούρα, με την ελπίδα, αφού διασχίσουν περισσότερα από 2.500, να  βρουν εργασία και μια καλύτερη ζωή στον «παράδεισο» των θυτών τους, τις ΗΠΑ. Στο δρόμο προστέθηκαν και άλλοι από τη Γουατεμάλα. 
Είναι πλέον περισσότεροι από 7.000 και μάλλον αφού διέσχισαν τη Γουατεμάλα, ένα κομμάτι του καραβανιού πέρασε στο Μεξικό. Χθες ακολούθησε ένα δεύτερο καραβάνι το οποίο αριθμεί προς το παρόν περίπου 2.000.

Είχαν προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα μικρότερα καραβάνια και πολύ μικρότερες ομάδες που έκαναν την ίδια διαδρομή με την ίδια ελπίδα. Κάποια καραβάνια γύρισαν φοβούμενοι τις απειλές Τραμπ, κάποιες μικρές ομάδες συνέχισαν.


Το τελευταίο  διάστημα αύξηση κατά 55% των θανάτων μεταναστών που επιχειρούσαν να μπουν στις ΗΠΑ, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί λόγω των αυστηρών μεθοριακών ελέγχων επιλέγουν να περάσουν από πιο δύσβατα μονοπάτια, σε συνθήκες μεγάλες ζέστης. 

Επιπλέον, η υπηρεσία φύλαξης συνόρων κατέγραψε αύξηση  στις συλλήψεις μεταναστών.. Οι περισσότεροι μετανάστες που συλλαμβάνονται είναι από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ.

Πόσο απελπιστική είναι η κατάσταση για να ξεκινήσει από το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα και την Γουατεμάλα αυτή τη μακρά πορεία; Και ποιος φταίει γι’ αυτό; Η εκμετάλλευση και καταλήστευση από τις ΗΠΑ, που δυναστεύουν την περιοχή, των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής.

(Αν 100 Κουβανοί επιχειρούσαν κάτι ανάλογο, θα είχαν σπεύσει όλοι οι διεθνείς οργανισμοί να τους προστατεύσουν και θα είχαν ανοίξει «ζεστές» αγκαλιές να τους υποδεχτούν. Στην περίπτωση όμως αυτών των δυστυχισμένων, δεν υπάρχει συμπόνοια).

Το να μετακινούνται ομάδες ή πλήθη ανθρώπων ήταν φυσικό στην προϊστορική περίοδο, είναι αφύσικο και απάνθρωπο στις μέρες μας που η ανάπτυξη των μέσων παραγωγής μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των ανθρώπων. Στην εποχή του καπιταλισμού όμως ο άνθρωπος οδεύει προς τον εκπηθικισμό του. Αυτός είναι ο καπιταλισμός…



Από την άλλη, στις ΗΠΑ,  ένας έξαλλος Τραμπ, κατηγορεί τους Δημοκρατικούς πως αυτοί έστησαν το καραβάνι εν όψη των εκλογών της 2ετίας στις 6 Νοεμβρίου, και απειλεί να κατεβάσει στρατό στα σύνορα. Αλλωστε από καιρό επιδιώκει την αποστολή στρατού στα σύνορα και την ανέγερση τείχους. Απειλεί το Μεξικό πως αν αφήσει τους μετανάστες να περάσουν θα υποστεί κυρώσεις. Απειλεί τις κυβερνήσεις της Ονδούρας και της Γουατεμάλας πως “θα τους κόψει τις πιστώσεις και τις πληρωμές αφού δεν μπορούν να κάνουν κουμάντο στον πληθυσμό τους”.

Ταυτόχρονα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μ. Πενς κατηγορεί «τη Βενεζουέλα» ότι βρίσκεται πίσω από το «καραβάνι» το οποίο «οργανώθηκε από κινήματα της αριστεράς στην Ονδούρα, με χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα!!! Το «καραβάνι» στάλθηκε «προς τον Βορρά για να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία».

Μοιάζει κωμικοτραγική η όλη κατάσταση, Όμως είναι μια ευκαιρία να ικανοποιηθούν ποικίλες επιδιώξεις (από το παιχνίδι των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ και τη δαιμονοποίηση Μαδούρο, μέχρι την επαναδιαπραγμάτευση Συμφωνιών). Τα όσα λέγονται δεν προκαλούν εντύπωση. Μόνο με το λαϊκισμό μπορεί να στηριχτεί ο ρατσισμός, ειδικά σε μια συντηρητική κοινωνία όπως η αμερικάνικη.


 
Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // Μια πρωτόγνωρη πορεία εξελίσσεται από την Ονδούρα μέχρι τα σύνορα των ΗΠΑ. Από τη μιά ένα καραβάνι τεράστιο με 5 έως 7.000 μετανάστες που σκοπό έχουν να φτάσουν πάση θυσία στις ΗΠΑ, όπως δηλώνουν, για να ξεφύγουν από την πολύπαθη από πραξικοπήματα, δολοφονίες, φτώχεια, ναρκεμπόριο Ονδούρα και την ελπίδα να βρουν εργασία και … Συνεχίστε να διαβάζετε το Το καραβάνι των χιλιάδων προσφύγων στην πόρτα του Τραμπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου