Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Βαριές καταδίκες σε βάρος στελεχών του αγροτικού κινήματος


Το «αγροτοδικείο» υιοθέτησε το επικίνδυνο σκεπτικό περί ηθικής αυτουργίας για κινητοποιήσεις που έγιναν το 2017

Από προηγούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις
Eurokinissi
Από προηγούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις
Βαριά καταδίκη σε βάρος στελεχών του οργανωμένου αγροτικού κινήματος επέβαλε χτες το «αγροτοδικείο» της Λάρισας, στέλνοντας, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, το μήνυμα ότι συνεχίζεται και θα συνεχίζεται η επιχείρηση τρομοκράτησης της αγροτιάς, ώστε να σταματήσει να αγωνίζεται για την επιβίωσή της, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων της.
 Το δικαστήριο επέβαλε ποινή 12μηνης φυλάκισης με αναστολή στους Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, Βαγγέλη Μπούτα και Κώστα Τζέλλα, πρόεδρο και γραμματέα αντίστοιχα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (μέλη και οι τρεις της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων), που κατηγορούνταν για το μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας στη διάρκεια της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης το χειμώνα του 2017.

Κατηγορούμενος ήταν και ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος τότε του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που βρέθηκε στο μπλόκο, μαζί με άλλους συνδικαλιστές και εργάτες, για να συμπαρασταθούν στον αγώνα των αγροτών, ο οποίος αθωώθηκε.


Το σκεπτικό της βαριάς καταδίκης σε βάρος των τριών αγροτοσυνδικαλιστών που επιβλήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου, Ελ. Σούρλα, παρά την αθωωτική εισαγγελική πρόταση, στηρίχθηκε στα περί «ηθικής αυτουργίας», αν και το κατηγορητήριο έκανε λόγο για «παρακώλυση συγκοινωνιών». Μια κατηγορία, ας σημειωθεί, που ανατράπηκε πανηγυρικά στη διάρκεια της δίκης των 10 στελεχών του αγροτικού κινήματος που έγινε στο δικαστήριο της Λάρισας την 1η Μάρτη 2019 και αφορούσε το στήσιμο του μπλόκου της Νίκαιας κατά την πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2019.

Σε κείνη τη δίκη, που στήθηκε με διαδικασίες «fast - track», η κατηγορία περί «ηθικής αυτουργίας» κατέρρευσε παταγωδώς, μέσα από τις καταθέσεις των μαρτύρων, τις απολογίες των κατηγορουμένων και τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, αναγκάζοντας το δικαστήριο να κηρύξει αθώους τους 10 αγροτοσυνδικαλιστές, παρά την καταδικαστική πρόταση από την εισαγγελέα της έδρας, η οποία, μάλιστα, την είχε υποστηρίξει με ιδιαίτερη ζέση και επιμονή.

Σε δήλωσή του μετά την καταδικαστική απόφαση ο Ρίζος Μαρούδας τόνισε: «Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και συνεχίζεται, μέσω και αυτού του είδους των δικαστικών αποφάσεων, η πολιτική τρομοκράτησης της αγωνιζόμενης για την επιβίωσή της αγροτιάς, την οποία ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις της.

Μια πολιτική, βεβαίως, που εφάρμοσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και θα συνεχίσει όποια κυβέρνηση προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές, αφού στον ίδιο αντιλαϊκό "ντορό" θα πορευτεί.

Θα πρέπει, όμως, όλοι τους να καταλάβουν ότι οι καταδικαστικές αποφάσεις των "αγροτοδικείων" και τα όποια άλλα τρομοκρατικά μέτρα δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα της αγροτιάς. Στους δρόμους του αγώνα μάς βγάζει η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που μας οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Και όσο αυτή η πολιτική θα συνεχίζεται - ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι κάθε φορά ο κυβερνητικός διαχειριστής της - εμείς θα την αντιπαλεύουμε με όλες τις δυνάμεις μας και με όσα μέσα διαθέτουμε».

Ανακοίνωση της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ
 
Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η καταδικαστική απόφαση που επιβλήθηκε σε βάρος 3 στελεχών του αγροτικού κινήματος (...) αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή. Στόχος τους η τρομοκράτηση των αγροτών αλλά και όσων άλλων αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική που τους καταδικάζει στη φτώχεια και στη ζωή χωρίς δικαιώματα.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το δρόμο που χάραξαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις της (...) Η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη αν νομίζει ότι με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις θα τρομοκρατήσει τους αγρότες και θα βάλει φρένο στους δίκαιους αγώνες για το ψωμί των οικογενειών τους (...)

Η ΚΟ Θεσσαλίας καλεί το λαό της Θεσσαλίας να εκφράσει την αλληλεγγύη του. Μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, να κάνει δική του υπόθεση την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών. Μαζικά και οργανωμένα να απαιτήσει και να επιβάλει να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές, πολιτικές διώξεις και να αθωωθούν όλοι οι διωκόμενοι αγρότες αγωνιστές.

Οι φτωχοί και μικροί αγρότες μια επιλογή έχουν μπροστά τους: Με οργάνωση, αγώνα και συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα να βάλουν φρένο στον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των αγώνων και να ανατρέψουν την πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Στις εκλογές της 7ης Ιούλη να κάνουν κριτήριο ψήφου το ποιοι στάθηκαν δίπλα τους όλα αυτά τα χρόνια στους μικρούς και μεγάλους αγώνες.

Μπορούν οι φτωχοί και μικροί αγρότες να αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα, αν έχουν δίπλα τους μια συνεπή, μαχητική και ασυμβίβαστη δύναμη στη Βουλή και στο λαϊκό κίνημα. Αυτή είναι το ΚΚΕ που είναι σταθερά και μόνιμα δίπλα του, που δεν εγκαταλείπει ποτέ τον αγώνα».


Ριζοσπάστης  Πέμπτη 13 Ιούνη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου