Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Το έγκλημα έχει και τη δική τους υπογραφή




Να κάνει το μαύρο άσπρο σε ό,τι αφορά την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα ναρκωτικά, την οποία συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, προσπάθησε ο Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του προχτές σε παράρτημα του ΚΕΘΕΑ στην Πάτρα. Αραδιάζοντας ψέματα και μισόλογα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να παραπλανήσει εργαζόμενους, θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, που δίνουν αγώνα για να διαφυλαχθούν ο χαρακτήρας και το πολύτιμο έργο του ΚΕΘΕΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλ. Τσίπρας αρκέστηκε να χαρακτηρίσει... «άγαρμπη» την ΠΝΠ που εξέδωσε η ΝΔ για το ΚΕΘΕΑ, υπονοώντας προφανώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση διέθετε πιο «κομψά» μέσα για να πετύχει τους ίδιους στόχους.


* * *
 
Είπε κι άλλα όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό: «Το ΚΕΘΕΑ είναι μια ξεχωριστή αντίληψη και φιλοσοφία για την απεξάρτηση. Ολα αυτά τα χρόνια, κατά την αντιπαράθεση εντός της επιστημονικής κοινότητας, το ΚΕΘΕΑ επιμένει ότι η απεξάρτηση δεν μπορεί να γίνει με υποκατάστατα. Αλλά είναι θέμα νίκης, στην ψυχή του καθενός, για το αν θα μπορέσει να ξεπεράσει το πρόβλημα». Ας δούμε όμως, πώς «διαφύλαξε» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την «ξεχωριστή αντίληψη και φιλοσοφία για την απεξάρτηση», το ίδιο το ΚΕΘΕΑ; Το 2016 έβαλε λουκέτο σε 7 Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ, επειδή έληξε η χρηματοδότηση ευρωπαϊκού προγράμματος. Αφησε ξεκρέμαστους πάνω από 2.000 ανθρώπους που λάμβαναν τις σχετικές υπηρεσίες, με οδυνηρές συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Πέταξε στην ανεργία δεκάδες εργαζόμενους που δούλευαν με ελαστικές σχέσεις, είχαν εκπαιδευτεί και αποκτήσει πολύτιμη πείρα, που κατέληξε στα αζήτητα. Το 2017 έκλεισε το μοναδικό «στεγνό» πρόγραμμα ενηλίκων του ΟΚΑΝΑ, στην Πάτρα, τη «Γέφυρα», και το μετέτρεψε σε πρόγραμμα υποκατάστασης.

* * *
 
Είπε ακόμα ο Αλ. Τσίπρας: «Εδώ δεν μιλάμε φιλολογικά, αλλά μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, οι οποίες κρέμονται από τη βοήθεια και από τη συνεχή λειτουργία του ΚΕΘΕΑ και της κοινότητας αυτής». Πράγματι, σε μια δεκαετία τα αιτήματα για απεξάρτηση μόνο από την κάνναβη αυξήθηκαν κατά 138%! Από το 2017 εκκρεμούν τουλάχιστον 20 αιτήματα τοπικών κοινωνιών, για 33 νέες μονάδες, για τις ανάγκες 5.500 ανθρώπων. Το κράτος, όμως, όχι μόνο δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ παραπάνω, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση τα παρέπεμψε όλα στα ληξιπρόθεσμα προγράμματα ΕΣΠΑ, με χρονικό ορίζοντα το 2020, χωρίς να εξασφαλίζει τη συνέχεια της υποστήριξης των εξυπηρετούμενων. Οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έκοψαν πάνω από 35% τον κρατικό προϋπολογισμό του ΚΕΘΕΑ μέσα σε μια δεκαετία (το 2018 ανερχόταν στο πενιχρό ποσό των 16.625.000 ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες για μισθοδοσία ήταν 15.620.519 ευρώ).

* * *
 
Με τα μέτρα που ψήφισαν όλοι μαζί, οι μισθοί του προσωπικού μειώθηκαν μέχρι και 40% και οι εργαζόμενοι του κέντρου είναι χωρίς ΣΣΕ από το 2017. 455 όλοι κι όλοι άνθρωποι δουλεύουν στο ΚΕΘΕΑ, σε 26 πόλεις και 18 φυλακές που πρέπει να ανταποκρίνονται καθημερινά στις σύνθετες ανάγκες 14.588 ανθρώπων (το 2018) που κατείχαν θέσεις θεραπείας στην κοινωνία. Οι οριακές και δύσκολες συνθήκες εργασίας έχουν ως αποτέλεσμα ο αριθμός των εργαζομένων να μειώνεται (πάνω από 100 έχουν αποχωρήσει σε δέκα χρόνια), χωρίς δυνατότητα αναπλήρωσης των απωλειών. Καμία κυβέρνηση - ούτε βέβαια του ΣΥΡΙΖΑ - δεν προκήρυξε νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού, τόσες ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες. Αντ' αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έμπασε για τα καλά και στο ΚΕΘΕΑ τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης («μπλοκάκια», ΟΑΕΔ), οι οποίες αποδεδειγμένα συντελούν σε υψηλά ποσοστά υποτροπών και διακοπής της θεραπείας, υπονομεύοντας και με αυτόν τον τρόπο την απεξάρτηση.

* * *
 
Τι άλλο είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Οτι «το θέμα είναι βαθιά πολιτικό. Οχι όμως (...) ότι είναι θέμα κάποιων κομμάτων που στηρίζουν και κάποιων άλλων που δεν στηρίζουν». Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που στηρίζει τις θέσεις του ΚΕΘΕΑ για τα ναρκωτικά. Που έχει σταθερό μέτωπο απέναντι στη ναρκω-κουλτούρα και τα ΑΤΜ κάνναβης στο κέντρο της Αθήνας, στα αντιεπιστημονικά ιδεολογήματα για τα οποία έχει πρωτοστατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως «αθώα και μαλακά» ναρκωτικά και το «δικαίωμα στην αυτοδιάθεση μέσω της χρήσης». Εχει σταθερό μέτωπο στην ευρωενωσιακή πολιτική «μείωσης της βλάβης», που αξιοποιείται ως εργαλείο συρρίκνωσης των κρατικών δαπανών για την πρόληψη και τη θεραπεία, με υπόβαθρο την αντιδραστική άποψη ότι η τοξικοεξάρτηση είναι «χρόνια αυτοπροκαλούμενη υποτροπιάζουσα νόσος» (το ψήφισαν στη Βουλή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ. 15 χρόνια πριν). Αρα, ο χρήστης ευθύνεται για την κατάστασή του, η απεξάρτηση είναι «χαμένος χρόνος και χρήμα» και το μόνο «ρεαλιστικό» είναι η διαχείρισή της, μέσω προγραμμάτων χορήγησης υποκατάστατων, χώρων «εποπτευόμενου» θανάτου, ΑΤΜ κάνναβης στο κέντρο της Αθήνας κ.ο.κ. Το θέμα επομένως είναι βαθιά πολιτικό, ιδεολογικό, οικονομικό. Και το έγκλημα κατά του ΚΕΘΕΑ φέρει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών και του ΣΥΡΙΖΑ.


Ε. Τζ.
 
 
 
 
 
 
Ριζοσπάστης    Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου