Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Εκδήλωση με θέμα «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, πολέμους, εκμετάλλευση, προσφυγιά» (ΦΩΤΟ)



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής η εκδήλωση της ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ με θέμα «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, πολέμους, εκμετάλλευση, προσφυγιά». Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είχε προβολή βίντεο, θεατρικό σκετς από μαθητές και αφιέρωμα για την προσφυγιά και στη μετανάστευση. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία, στην οποία ο Θ. Σγούρος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ και τις ΚΝΕ σχετικά με το προσφυγικό, την εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους κατατρεγμένους και την αποκάλυψη των αιτιών που δημιούργησαν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, τονίζοντας το παράδειγμα του συντονιστικού μαθητών για την οργάνωση συναυλίας αλληλεγγύης το Σάββατο 14 Δεκέμβρη.

Επίσης αναφέρθηκε και στην ένταση της καταστολής, τονίζοντας πως αυτή δεν αφορά μόνο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες αλλά όλο το λαό, καθώς όπως είπε «η καταστολή πάει χέρι - χέρι με την αφαίρεση εργατικών, κοινωνικών δικαιωμάτων».


Τέλος, κάλεσε κάθε νέο, προοδευτικό, ριζοσπαστικό άνθρωπο που προβληματίζεται να ενταχθεί στον οργανωμένο αγώνα χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς αναμονή, καθώς, όπως ανέφερε, «η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μαζί με το δυνάμωμα της αλληλεγγύης είναι η μοναδική αποφασιστική απάντηση στην κατάσταση που διαμορφώνεται».

Παρατίθεται απόσπασμα της ομιλίας του Θανάση Σγούρου:
1 / 3
«Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που αυξήθηκαν οι ροές προσφύγων στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων στην περιοχή μας, έκαναν ένα βήμα μπροστά.

Πρωτοστάτησαν αποφασιστικά, ώστε να μεγαλώσει και να δυναμώσει το κύμα ταξικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης απέναντι στα θύματα των ιμπεριαλιστών. Να αποκαλυφθούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο οι πραγματικές αιτίες που δημιουργούν τις ροές προσφύγων και μεταναστών. Να γίνει καθαρό ότι τους γεννά η ίδια πολιτική που δημιουργεί προβλήματα στη χώρα μας όπως: την ανεργία, τη μισή δουλειά, τις ελλείψεις στα σχολεία, τα αδιέξοδα που μεγαλώνουν στους νέους της πατρίδας μας. Να αναδειχτεί ότι οι Έλληνες μόνο να κερδίσουμε έχουμε από την κοινή πάλη με όλους τους λαούς της περιοχής και ειδικά με όσους έρχονται στη χώρα μας κυνηγημένοι, γιατί έτσι υπερασπίζουμε και τα δικά μας δικαιώματα.

Με αυτό τον τρόπο, με την οργάνωση αυτής της πάλης σε σχολεία, σχολές, γειτονιές, χώρους δουλειάς απομονώθηκαν σε μεγάλο βαθμό φασιστικές, εθνικιστικές ομάδες, περιθωριοποιήθηκαν ξενοφοβικές και ρατσιστικές φωνές.

Σήμερα οι φωνές αυτές δυναμώνουν ξανά, καθώς οι προσφυγικές ροές αυξάνονται. Το προσφυγικό ζήτημα παρουσιάζεται σαν να "έπεσε από τον ουρανό" ή σαν να είναι επιλογή των ίδιων των προσφύγων να έρθουν στη χώρα μας. Δεν έχουμε αυταπάτη ότι οι πρόσφυγες ήρθαν να ξαποστάσουν στις χρυσές παραλίες και τα καταγάλανα νερά της χώρας μας, γιατί, εκτός των άλλων, τα ίδια νερά έχουν μετατραπεί για εκείνους σε τόπο μαρτυρίου.

Η αλήθεια, λοιπόν, για όσους κάνουν τα στραβά μάτια είναι ότι: Στη Συρία εδώ και πολλά χρόνια εκδηλώνεται έντονος ανταγωνισμός για τους ενεργειακούς αγωγούς και στη βάση αυτή έχουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με πρωταγωνιστή τις ΗΠΑ, ισχυρά κράτη της ΕΕ, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία. Αυτές οι δυνάμεις, και ιδιαίτερα οι Αμερικανοί, εξόπλισαν τους τζιχαντιστές, που πρόσφατα πανηγύριζαν για την εξολόθρευση του ηγέτη τους. Στη διαπάλη αυτή, η ηγεσία των Κούρδων της περιοχής ταυτίστηκε με τους Αμερικανούς, οι όποιοι τους εγκατέλειψαν πριν μερικές εβδομάδες στο έλεος της τούρκικης εισβολής -που σημειωτέον ήταν η τρίτη τα τελευταία χρόνια.

Πρώτο συμπέρασμα: Για τα καραβάνια των προσφύγων από την Συρία ευθύνονται οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, άλλα και η ΕΕ που προκάλεσαν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Δεύτερο συμπέρασμα: Καμία εμπιστοσύνη στο ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστές "συμμάχους" δεν πρέπει να έχουν οι λαοί. Αυτοί πουλάνε και αγοράζουν αποκλειστικά και μόνο με βάση τα κέρδη τους, όπως αποδείχτηκε στην περίπτωση των Κούρδων!

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε από την θέση της κυβέρνησης, είτε από την θέση της αντιπολίτευσης, στήριξαν αυτές τις επεμβάσεις, με την παροχή διευκολύνσεων από την βάση της Σούδας, με την επικύρωση όλων των συμφωνιών της ΕΕ με την Τουρκία, όπως αυτή που έγινε το 2016 και υποτίθεται ότι έλυνε και το θέμα του προσφυγικού. Τότε, η ΝΔ ψέλλισε ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερη και τώρα υπόσχεται ότι θα την εφαρμόσει κατά γράμμα.

Μας λένε ότι οι άνθρωποι που έρχονται από άλλες χώρες, εκτός της Συρίας, δεν έχουν πόλεμο, είναι μετανάστες, δεν έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη μας. Είναι έτσι όμως;

Στις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και σε χώρες της Αφρικής, εδώ και κάποια χρόνια έχουν προηγηθεί πόλεμοι, επίσης στρατιωτικές επεμβάσεις (Αφγανιστάν, Λιβύη, Υεμένη) και σε άλλες χώρες εμφύλιοι πόλεμοι με θρησκευτικό μανδύα, που συνήθως από πίσω κρύβονται μεγάλες πάλι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τον έλεγχο επίσης πλουτοπαραγωγικών πηγών μέσω αυταρχικών καθεστώτων. Όλη αυτή η κατάσταση επίσης δημιουργεί κύματα απελπισμένων ανθρώπων που νομίζουν ότι θα βρουν τη "γη της επαγγελίας" στη Ευρώπη.

Θα μπορούσε να πει κάποιος "και τι μας νοιάζει εμάς τι θα κάνουν στους πρόσφυγες; Αρκεί να είναι μακριά από τα σπίτια μας το πρόβλημα"...

Δεν είναι έτσι όμως. Αυτή η λογική είναι το λιγότερο κοντόφθαλμη. Γιατί με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό, αντιμετωπίζουν και τα ζητήματα της ζωής μας. Με τα ίδια μέτρα κόβουν το δικαίωμα των γονιών μας για Ασφάλιση, πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις. Χρησιμοποιούν τα κύματα προσφύγων και μεταναστών, για να συμπιέζουν κι άλλο τα δικαιώματά μας, για να διευρύνεται η ανασφάλιστη εργασία. Τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών είναι και δική μας υπόθεση. Κάθε χτύπημα σε αυτούς είναι χτύπημα στον λαό, στη νεολαία και στην εργατική τάξη που κατοικεί στη χώρα μας!

Η πολιτική του "νόμος και τάξη", η ενίσχυση της καταστολής, το χτύπημα βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν αφορά μόνο τους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση που έφερε στα γρήγορα το νομοσχέδιο που προσπαθεί να καταργήσει τα Συνδικάτα, το δικαίωμα στην απεργία είναι η ίδια που έστειλε τα ΜΑΤ στην ΑΣΣΟΕ, που θεωρεί ότι είναι φυσιολογικό μέσα σε ένα μαγαζί να γονατίζουν 300 θαμώνες και να γίνεται αστυνομικός έλεγχος και που ένας δημοσιογράφος τις έφαγε για τα καλά από τα ΜΑΤ, ενώ έκανε την δουλειά του. Άρα η αφαίρεση εργατικών, κοινωνικών δικαιωμάτων πάει χέρι - χέρι με την καταστολή και άρα μας αφορά όλους, αφορά το εργατικό, το αγροτικό κίνημα, τη νεολαία, τις γυναίκες.

Η Θεσσαλονίκη ξέρει καλά από προσφυγιά. Είμαστε σε μια πόλη που υποδέχθηκε χιλιάδες πρόσφυγες από την Μ.Ασία και που οι προγονοί μας ξέρουν καλά τι θα πει πόλεμος, ξεριζωμός, προσφυγιά. Πρώτο ζήτημα, λοιπόν, για το λαϊκό κίνημα, για τους κομμουνιστές, για τους προοδευτικούς, για όποιον θέλει να λέγεται άνθρωπος είναι η στήριξη των κατατρεγμένων, των βομβαρδισμένων. Και τέτοια διάθεση, τέτοιες πράξεις αλληλεγγύης πραγματικής έχει επιδείξει ο ελληνικός λαός. Εδώ και λίγες εβδομάδες, για παράδειγμα, με πρωτοβουλία της συντονιστικής επιτροπής έχει συζητηθεί σε δεκάδες σχολεία η οργάνωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, εκατοντάδες μαθητές έχουν ανταποκριθεί, οργανώνεται μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης το επόμενο Σάββατο 14 Δεκέμβρη. Παρόμοια πρωτοβουλία έχουν πάρει και Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Δεύτερο ζήτημα είναι να απομονωθούν οι ύποπτες ομάδες, οργανώσεις που βρήκαν αφορμή στην όξυνση του ζητήματος, για να χύσουν το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Αυτοί προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στο σύστημα. Άχνα δεν βγάζουν για τα προβλήματα στα σχολεία, για το εξεταστικό κέντρο που έχουν δημιουργήσει και γεμίζει άγχος την καθημερινότητα των μαθητών, για τη μισοδουλειά, τα κομμένα μεροκάματα και ασφαλιστικά δικαιώματα, για το σύγχρονο εργασιακό δουλεμπόριο των 400 ευρώ για τους νέους και τις νέες, για το ότι ξενιτεύονται οι φίλοι μας, τα αδέρφια μας, λόγω της πολιτικής των κομμάτων που συνήθως στο παρελθόν είχαν στηρίξει, και που τώρα στοχοποιούν τους "λαθραίους", όπως λένε, ως μήτρα για όλα τα κακά.

Για να σκεφτούμε λίγο. Μας λένε ότι οι αυτοί υποβαθμίζουν την περιοχή μας. Όμως, συγκεκριμένες περιοχές της πόλης δεν περίμεναν τους πρόσφυγες για να υποβαθμιστούν. Εδώ και χρόνια είναι οξυμένα τα προβλήματα της συγκοινωνίας, του φωτισμού, των υπόλοιπων υποδομών. Βρήκαν, όμως, τώρα βολικό αφήγημα: ότι φταίνε οι πρόσφυγες για τα αποτελέσματα της δικής τους πολιτικής! Η νεολαία δεν τσιμπάει! Θα απομονώσουμε κάθε τέτοια φωνή στα σχολεία, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, όπως έκαναν πρόσφατα μαθητές στο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, που απομόνωσαν τις φασιστικές φωνές.

Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση αυτός ο αγώνας, είναι όμως η μοναδική ρεαλιστική λύση απέναντι σε ένα πρόβλημα που θα μείνει στην πατρίδα μας για πολλά χρόνια. Δεν αρκεί να καταδικάζεις γενικόλογα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αν δεν δίνεις μάχη για να αντιμετωπιστούν από ταξική σκοπιά οι συνέπειες του.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μαζί με το δυνάμωμα της αλληλεγγύης, είναι η μοναδική αποφασιστική απάντηση στην κατάσταση που διαμορφώνεται. Ας σκεφθούμε: αν δεν υπήρχαν οργανώσεις της ΚΝΕ στα σχολεία θα μπορούσε να έχει οργανωθεί η αλληλεγγύη ή θα κυριαρχούσαν οι ρατσιστικές - φασιστικές φωνές;

Χωρίς ισχυρό ΚΚΕ και ΚΝΕ μπορεί να δυναμώσει η πάλη απέναντι στους υπεύθυνους των εγκλημάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων; Τώρα, χωρίς άλλη αναμονή, είναι ώρα για κάθε νέο, προοδευτικό, ριζοσπαστικό άνθρωπο που προβληματίζεται για αυτά τα ζητήματα να ενταχθεί στον οργανωμένο αγώνα χωρίς δεύτερες σκέψεις. Γιατί μπορεί για αυτούς ο πόλεμος να είναι απλά η συνέχιση της ίδιας απάνθρωπης πολιτικής με άλλα μέσα, που θα διαιωνίζει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αλλά εμείς δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών!

Έχουμε σκοπό να ζήσουμε, να αγωνιστούμε, να δημιουργήσουμε μια νέα κοινωνία χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, μια κοινωνία στην οποία ο άνθρωπος θα πάψει να ζει σκυφτός, την σοσιαλιστική - κομμουνιστή κοινωνία».





902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου