Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Τόνοι διπλωματίας




«Υπάρχουν πολλά καυτά σημεία εκεί έξω σήμερα: Καλίνινγκραντ, Ανατολική Μεσόγειος, Ταρτούς και Λαττάκεια στη Συρία, η Μαύρη Θάλασσα, και πλέον η Λιβύη. Ολα μέρη όπου έχουμε συμφέροντα όχι μόνο ως συμμαχία, αλλά και ως ΗΠΑ». Η εκτίμηση ανήκει στον Αμερικανό ναύαρχο Τζ. Φόγκο. Παρέδωσε πρόσφατα τη διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική, όπως και αυτή της Διακλαδικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Λίγο πριν αφήσει το πόστο στο διάδοχό του, μιλώντας στο αμερικανικό US Naval Institute (USNI), προειδοποίησε ότι η Ρωσία κάνει κινήσεις σε Αρκτική, Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο, «οι οποίες πρέπει να σταματήσουν εάν οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε αυτά τα ύδατα». Τόνισε ότι ένας τρόπος για την αποτροπή της ρωσικής παρουσίας σε αυτά τα νερά είναι «περισσότερα αμερικανικά πλοία να επιχειρούν στο πλαίσιο του 6ου Στόλου» (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική), είτε εντασσόμενα στην αρμάδα για περιοδική ανάπτυξή τους στην περιοχή, είτε μετέχοντας σε ασκήσεις με πλοία του 6ου, στη ρότα τους για το Σουέζ και τον 5ο Στόλο στη Μέση Ανατολή.


***
 
Ανάφερε για παράδειγμα ότι η ανάπτυξη το 2019 της Ομάδας Κρούσης του αεροπλανοφόρου «Harry S. Truman» ήταν «σπουδαία». Αλλά «όταν έχω μια Ομάδα Κρούσης αεροπλανοφόρου εδώ, αυτό σημαίνει ότι εκτός από αυτούς τους "90.000 τόνους διπλωματίας" (σ.σ. ένα αεροπλανοφόρο στην αργκό του πολέμου), έχω τουλάχιστον 3 έως 5 μονάδες άμεσης υποστήριξης - αντιτορπιλικά ή καταδρομικά - και είναι ανεκτίμητες επειδή μπορούμε ενίοτε να τις αποσυνδέσουμε από το αεροπλανοφόρο και να τις στείλουμε σε όλο το θέατρο επιχειρήσεων για κάθε είδους αποστολές, ώστε να συνεργαστούν με τους συμμάχους και εταίρους μας για να εκπαιδευτούν, να βελτιωθούμε στον έλεγχο του θαλάσσιου περιβάλλοντος, και επίσης να επιχειρήσουμε σε μέρη που δεν έχουμε παραδοσιακά επιχειρήσει». Ανέφερε, επίσης, για παράδειγμα το γεγονός ότι απέσπασε από την Ομάδα Ετοιμότητας του ελικοπτεροφόρου «Bataan», στην πρόσφατη ανάπτυξή του στη Μέση Ανατολή, το πλοίο «Oak Hill» για μια επιχείρηση στη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο της διέλευσής τους από τη Μεσόγειο. Το USNI δίνει το στοιχείο ότι πέρυσι οι ΗΠΑ έστειλαν πολεμικά πλοία τους στη Μαύρη Θάλασσα για 125 μέρες και το ΝΑΤΟ πλοία του εκεί για άλλες 125. Το Ινστιτούτο μετρά ότι φέτος το Αμερικανικό Ναυτικό έχει ήδη στείλει 4 πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, με τον Φόγκο να τονίζει ότι «είναι σημαντικό να δείξουμε στην πράξη την προσήλωση των ΗΠΑ στην ελευθερία πλοήγησης στη Μαύρη Θάλασσα» κόντρα στη ρωσική παρουσία. «Αλλά», συνεχίζει το USNI, «ακόμα και σε μέρη που το ΠΝ των ΗΠΑ είναι συνηθισμένο να επιχειρεί - όπως η Μεσόγειος - ο Φόγκο προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει κινήσεις για να περιορίσει την πρόσβαση ή να θέσει πλοία σε κίνδυνο. Εχει μιλήσει αρκετές φορές πρόσφατα για το ρωσικό ενδιαφέρον για τη Λιβύη και προειδοποίησε ότι η Τρίπολη θα μπορούσε να γίνει η επόμενη Ταρτούς, όπου η Ρωσία μπορεί να υποστηρίξει πλοία και υποβρύχιά της που μεταφέρουν πυραύλους μεγάλης εμβέλειας για χερσαίες επιθέσεις και πυραύλους cruise κατά πλοίων, εφοδιαζόμενα από τον συριακό κόμβο τους».

***
 
Στις ντιρεκτίβες αυτές του Αμερικανού ναυάρχου μπορεί κανείς να δει και τις κινήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επανειλημμένα ο Στόλος, σύμφωνα με τη στρατηγική των κυβερνήσεων, έχει παραχωρήσει υποβρύχια ή πλοία για συνοδεία αμερικανοΝΑΤΟικών αεροπλανοφόρων στην πορεία τους προς και από το Σουέζ. Πλοία, υποβρύχια, αεροσκάφη, μονάδες ειδικών επιχειρήσεων έχουν σπεύσει να συνεκπαιδευτούν με αυτές τις αμερικανοΝΑΤΟικές μονάδες, υπηρετώντας πλήρως το δόγμα των Αμερικανών για ενίσχυση της ευρωατλαντικής παρουσίας στον κρίσιμο δίαυλο της Ανατολικής Μεσογείου και άρνηση πρόσβασης σε εκτεταμένες ζώνες μέσα από τη συμμετοχή σε τέτοιες πολυήμερες κοινές ασκήσεις και επιχειρησιακές συνεκπαιδεύσεις. Πλοία του ΠΝ ανοίγονται και στη Μαύρη Θάλασσα, ακριβώς απέναντι στο ρωσικό Στόλο, όπως έκανε πρόσφατα το πλοίο γενικής υποστήριξης «Αλιάκμων» και μάλιστα με ηγετικό ρόλο, ως ναυαρχίδα της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMCMG2. Αλλα πλοία του ΠΝ, φρεγάτες πρώτης γραμμής, εντάσσονται κατά καιρούς στις λεγόμενες εστιασμένες επιχειρήσεις («Focused Operations») σε πολυήμερες περιπολίες σε εκτεταμένες θαλάσσιες ζώνες στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στη Μεσόγειο. Η βάση της Σούδας υποστηρίζει τον 6ο Στόλο ανελλιπώς 365 μέρες το χρόνο, το διπλανό ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής εκπαιδεύει στελέχη ειδικών επιχειρήσεων ακριβώς σε τέτοιες επιχειρήσεις, ρεσάλτα κ.λπ. Ετοιμάζουν επίσης Σύρο και Ελευσίνα για αντίστοιχη υποστήριξη, τουλάχιστον στο τεχνικό κομμάτι, της συντήρησης και επισκευής πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

***
 
Διασφαλίζει κάτι από τα παραπάνω τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα; Τίποτε απολύτως. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα, όπως αποδεικνύουν όλες οι δηλώσεις και οι παρασκηνιακές κινήσεις των Ευρωατλαντικών τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας. Δηλώσεις όπου οι «σύμμαχοι» μιλούν για «διαφιλονικούμενα» ύδατα και καλούν «όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση», δουλεύοντας με άξονα τη στρατηγική του «κρατήματος» της Τουρκίας στο «δυτικό στρατόπεδο». Με βάση αυτή τη στρατηγική μεθοδεύουν, αξιοποιώντας είτε τον «διάλογο» είτε την «όξυνση», μια ακόμα ιμπεριαλιστική διευθέτηση.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι είτε ως «προτιμώμενος» εταίρος, τίτλος που διεκδικούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως «προβλέψιμος» εταίρος, τίτλος που διεκδικεί η ΝΔ, τελικά ο μεγαλύτερος εναγκαλισμός με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους σχεδιασμούς τους το μόνο που φέρνει είναι περισσότερο «γκριζάρισμα», «ταΐζοντας» την τουρκική επιθετικότητα.


Θ. Μπ.
 

2 σχόλια:

  1. ΠΑΤΑΞΟΝ ΜΕΝ ΑΚΟΥΣΟΝ ΔΕ!



    Τα "ΜΝΗΜΟΝΙΑ" ΓΙΑ 99 χρόνια (μέχρι το 2109) είναι συναρτήσεις τόσο της ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ (με τίς "Νέες" μορφές της "εξελίξεως" του καπιταλισμού οδεύοντας στον Ιμπεριαλισμό)!

    2. Τα "ΜΝΗΜΟΝΙΑ" αντικατροπτίζωνται όχι μόνον στα "οικονομικά" που είναι Αλληλεπίδραση μέσα στην κοινωνία οριζοντίος και καθέτος και σε όλους τους τομείς αλλά και στην διαμόρφωση της Σκέψης για το Μέλλον! Η μη-Διαλογική Σκέψη για το Μέλλον καταντά το Ανθρώπινο Ον Φυτό (OFF!!).

    3. Στο διαυτάτα η Χώρα μας με την Πολιτική Επιστημονική Έννοια Είναι μια Αποικία! Το είδαμε "πρόσφατα" στα "ΜΝΗΜΟΝΙΑ" και σε Έλλειψη Αυτοπροσδιορισμού/Αυτοδιάθεσης/Ανεξαρτησίας σε ΕΞΩΦΘΑΛΜΗ ΜΟΡΦΗ/ΠΡΑΞΗ στην Αντιεπιστημονική/Αντιϊστορική και συνάμα Ανθελληνική/Αντιεθνική στην "Υπόθεση" των Σκοπίων/Πρέσπες!

    4. Τόσο ο πατήρ όλων ο Εφέσιος Ηράκλειτος (Που τον είχε σε απέραντο Σεβασμό ο Αριστοτέλης) το μανιφέσταρε στο "Πατήρ ΌΛΩΝ..." με τεράστιο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ βάθος-πλάτος-ύψος ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ!

    5. Όλες οι Επαναστάσεις που γίνανε με ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΞΩΝΑ ΑΥΤΟΔΙΆΘΕΣΗΣ/ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ/ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΕΙΧΑΝ ΤΟΝ "ΠΟΛΕΜΟ" ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ από τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΟΎΒΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ/ΣΑΛΑΜΙΝΑ/ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ 1821!


    6. ΕΓΏ ΘΈΛΩ ΠΟΛΕΜΟ! ΔΙΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΖΩΗΣ! ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ Ο ΑΓΩΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο "2" αντί ΔΙΑΛΟΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΒΑΛΤΕ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ!

      Διαγραφή