Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ Όχι άλλα δανεικά, αρκετά πληρώσαμε


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

Του Θόδωρου Κοντογεωργίου, στελέχους του ΚΚΕ, μέλους του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας

Πολύ μεγάλη συζήτηση έχει αναπτυχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για μέτρα «ενίσχυσης» των μικρών επιχειρήσεων σε συνθήκες νέας βαθιάς κρίσης, η οποία επιταχύνθηκε στο έδαφος της πανδημίας. Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες αντιμετωπίζουν νέα αδιέξοδα, οι υποχρεώσεις τους πιέζουν ασφυκτικά και οι τζίροι στις επιχειρήσεις τους μικραίνουν δραματικά σε συνθήκες πανδημίας και σοβαρής οικονομικής αδυναμίας του εργαζόμενου λαού. Η κυβέρνηση της ΝΔ, βαδίζοντας στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων, προβάλει τα «νέα χρηματοδοτικά εργαλεία» ως δήθεν λύση και διέξοδο στα τεράστια προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων, με το »πλαίσιο χορήγησης χρηματοδοτήσεων» να αποτελεί το τελευταίο πολυδιαφημισμένο πακέτο.


Οι μικροί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι είναι ήδη τσακισμένοι από τον οξύτατο ανταγωνισμό και τη φοροληστεία των τελευταίων ετών, εφόσον δεν έχουν αφορολόγητο, πληρώνουν -όσοι μπορούν- τεράστια ποσά σε χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, Τέλος Επιτηδεύματος, Προκαταβολή Φόρου, κλπ.), δεδομένα που δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι μικροπιστώσεις που αποτυπώνονται σε ποσά έως 25.000 ευρώ, προϋποθέτουν σημαντικούς όρους και δεν θα χαριστούν στους αυτοαπασχολούμενους, αλλά αποτελούν δάνεια τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν. Μπορεί τέτοια δάνεια να φαντάζουν ως «σωσίβιο» μπροστά στο μεγάλο όγκο χρεών που έχει συσσωρευτεί και θα συνεχίσει να συσσωρεύεται στο άμεσο μέλλον, αλλά ουσιαστικά θα αποτελέσουν νέα θηλιά στο λαιμό των μικροεπαγγελματιών, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση θα μεταθέσουν τη διόγκωση των προβλημάτων τους, ή και το λουκέτο για ένα χρονικό διάστημα. Το πρόβλημα των αυτοαπασχολούμενων δεν βρίσκεται στον περαιτέρω ή μη δανεισμό τους, αλλά στους όρους της καθημερινότητας, η οποία περιλαμβάνει εκτός από τη φοροληστεία, όλο το αντιλαϊκό πλαίσιο των μνημονίων των προηγούμενων ετών, όπως και τη νέα καταιγίδα μέτρων που θα έρθει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι νέος δανεισμός σημαίνει και νέους τόκους και επιτόκια, τα οποία θα τα καρπωθούν τα περίφημα «ιδιωτικά ιδρύματα», δείχνοντας για ακόμη μια φορά ότι σκοπός του νέου πλαισίου είναι η συνέχιση του ξεζουμίσματος των συναδέλφων, όπως ακριβώς το βίωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις τράπεζες και οδήγησε σε κατασχέσεις πλειστηριασμούς και λουκέτα. Ξεζούμισμα που θα γεμίσει ακόμη περισσότερο τα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων.

Ποιος επιθυμεί λοιπόν με τέτοιες νέες μεθοδεύσεις να «γλυκάνει» τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες σε συνθήκες νέας οξύτατης επίθεσης σε βάρος τους; Γιατί δεν μιλάει κανείς από την κυβέρνηση, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια αφορολόγητου και τα λογής-λογής χαράτσια; Γιατί οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ εξυμνούν τα «χρηματοδοτικά εργαλεία» και δεν βγάζουν λέξη για τα ουσιαστικά προβλήματα των συναδέλφων.

Η απάντηση διαχρονικά παραμένει ίδια και απαράλλακτη. Όλοι τους ανεξαιρέτως -κυβέρνηση, αντιπολίτευση, ΕΕ, μηχανισμοί του αστικού κράτους- υμνούν την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, κρύβοντας ότι η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα, όπως και παλιότερα, είτε σε συνθήκες αναιμικής ανάπτυξη είτε σε συνθήκες κρίσης, έχει ένα ξεκάθαρο στόχο: Να θωρακιστεί και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ομίλων, να στηριχθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Τα μέτρα στήριξης των «μικρομεσαίων επιχειρήσεων» μπορεί να προσφέρουν ευκαιρίες, αυτές όμως είναι πρακτικά αξιοποιήσιμες από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι «ξεβράζονται στα απόνερα» του ανταγωνισμού.

Οι συνάδελφοι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες έχουν συσσωρεύσει σημαντική πείρα τα προηγούμενα χρόνια. Η αναμονή και οι αυταπάτες που καλλιεργούνται δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα τεράστια προβλήματα, στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν ειδικά τα τελευταία χρόνια και ακόμα περισσότερο στη νέα κρίση που εξελίσσεται. Η όποια μορφή δανεισμού δεν αναιρεί ούτε τη φοροληστεία και τα χαράτσια, ούτε τα υπέρογκα έξοδα για τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους και φυσικά ούτε το δυσβάσταχτο κόστος ζωής της περίφημης πια «κανονικότητας». Είναι ανάγκη να οργανωθεί τώρα ο αγώνας στα Σωματεία, τους Εμπορικούς Συλλόγους και τις Επαγγελματικές Ενώσεις απέναντι στην πολιτική που ξεκληρίζει αυτοαπασχολούμενους, ή τους αναγκάζει να ζουν σε συνθήκες αβεβαιότητας και σύγχρονης φτώχειας. Το νέο φάσμα σχετικής εξαθλίωσης που θα αντιμετωπίσουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες πρέπει να απαντηθεί με αιτήματα που πραγματικά ανακουφίζουν στις σημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες και αφορούν τα πρακτικά καθημερινά προβλήματα και βάρη που σηκώνουν στην πλάτη τους.

Αιτήματα που θα δώσουν πραγματική ανάσα διατυπώθηκαν:

  • Άμεση επανένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, μείωση των έμμεσων φόρων. Τις αυξημένες κρατικές δαπάνες, να τις πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο και όχι οι μικροί ΕΒΕ, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, κλπ.

  • Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς υγείας και των χρεών που προκύπτουν από αυτή

  • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη. Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες.

  • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ, ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους α/α και τα λαϊκά στρώματα.

  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, κλπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.

  • Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση, π.χ. για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια, κλπ.

  • Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.

  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν, ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Παράλληλα, να έρθει στο επίκεντρο της συζήτησης η ανάγκη της συμμαχίας και της κοινής δράσης με τους εργαζόμενους τους μικρομεσαίους αγρότες παραγωγούς, που έχει τη δυνατότητα να δώσει μεγάλη δυναμική στον αγώνα του εργαζόμενου λαού. Ο κοινός αντίπαλος -τα μονοπώλια και η οικονομία τους- και οι κοινές λαϊκές ανάγκες αποτελούν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξή της. Η συμμαχία του λαού μπορεί να δρομολογήσει θετικές εξελίξεις για τα λαϊκά συμφέροντα και να φέρει κατακτήσεις κρίσιμες για το σήμερα και το αύριο.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου