Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Φασκελοκουκούλωστα...





Το δημόσιο σύστημα Υγείας, παρά το χρόνο που κερδήθηκε χάρη στις θυσίες του λαού στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, δεν ενισχύθηκε με υποδομές, υλικό και προσωπικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια σε ένα δεύτερο κύμα, να προστατέψει την υγεία και τη ζωή του λαού από τον κορονοϊό, πόσο μάλλον να ανταποκριθεί στις ανάγκες και των άλλων ασθενών, χρόνιων και μη. Αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός προσπαθεί να κουκουλώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, για να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της, με ένα μπαράζ κάλπικων και αντιφατικών στοιχείων. Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα.

* * *
 
Παράδειγμα 1ο: Σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ανέφερε στις 15 Αυγούστου ότι «έγιναν περισσότερες από 6.000 νέες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού», δημιουργώντας την εντύπωση ότι το ΕΣΥ ενισχύθηκε. Δεν είπε όμως ότι:

  • Οι όποιες προσλήψεις αφορούν αποκλειστικά σε προσωπικό προσωρινής απασχόλησης. Ιδιαίτερα οι προσλήψεις που γίνονται λόγω κορονοϊού, είναι συμβάσεις λίγων μηνών, χρόνου ή έργου. Αντίθετα, τον Ιούνη 2020, το μόνιμο προσωπικό ήταν μειωμένο σε σχέση ακόμα και με τον Φλεβάρη 2020, όταν δηλαδή δεν είχε εκδηλωθεί η πανδημία! Χώρια που από τα νοσοκομεία, με βάση τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις των υγειονομικών, λείπουν σήμερα περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές.
  • Τον Ιούνη 2020, ενώ η πανδημία έχει εκδηλωθεί, το προσωπικό συνολικά στην Υγεία έφθανε τους 95.491 εργαζόμενους (όχι όλοι στα νοσοκομεία). Από αυτούς, οι 18.183 ήταν συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου ή συμβασιούχοι έργου ή ωρομίσθιοι και το τακτικό προσωπικό ήταν 77.308 εργαζόμενοι. Τον Ιούνη 2013 (το πρώτο έτος για το οποίο παρέχει στοιχεία το Μητρώο Απογραφής των Δημοσίων Υπαλλήλων) στο υπουργείο Υγείας το τακτικό προσωπικό ήταν 89.883 εργαζόμενοι, χωρίς να υπάρχει πανδημία και χωρίς σε αυτό να συμπεριλαμβάνονται οι συμβασιούχοι (για τους οποίους δεν δίνονται στοιχεία). Με άλλα λόγια, τον Ιούνη 2020, το τακτικό προσωπικό είναι μειωμένο κατά 14% σε σχέση με τον Ιούνη του 2013, φανερώνοντας τις διαχρονικές ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για την αποψίλωση του δημόσιου συστήματος, στο πλαίσιο της πολιτικής των περικοπών, της ιδιωτικοποίησης και παραπέρα εμπορευματοποίησης της Υγείας.
 
* * *
 
Παράδειγμα 2ο: Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Υγείας είχε ισχυριστεί ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας «είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο». Οπως αποδεικνύεται, όμως, οι μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό προκαλούν παλινωδίες στο σχεδιασμό, αντιφατικές και αποσπασματικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Για παράδειγμα, στις 7 Αυγούστου, το υπουργείο Υγείας έδωσε την εντολή «τα νοσοκομεία που διαθέτουν κλίνες COVID-19 (...) είναι υποχρεωμένα να νοσηλεύουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα». Δηλαδή, και τα νοσοκομεία που δεν είναι νοσοκομεία αναφοράς. Να σημειωθεί ότι η διάθεση ή μη κλινών Covid-19 είναι στην πράξη συζητήσιμη, αφού χώροι στα νοσοκομεία βαφτίζονται «ειδικά διαμορφωμένοι», χωρίς όμως να έχουν την κατάλληλη υποδομή, μέσα και προσωπικό.

Στις 11 Αυγούστου, η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ Αττικής, βασιζόμενη σε νέα εντολή του υπουργείου Υγείας, σημείωνε σε έγγραφό της: «Σε αυτή τη φάση της πανδημίας και μέχρι νεωτέρας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς». Στις 13 Αυγούστου, το υπουργείο Υγείας περιπλέκει ξανά τα πράγματα καθώς μέσα από ένα ασαφές δελτίο Τύπου φαίνεται ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται παντού.

«Πενία τέχνας κατεργάζεται» και στην προκειμένη περίπτωση η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία με ένα σύστημα Υγείας που μπάζει από παντού, μεγαλώνει την ανασφάλεια για υγειονομικούς και ασθενείς, οδηγεί σε καταστάσεις τύπου ΑΧΕΠΑ, που έκλεισε λόγω πολλών κρουσμάτων σε εργαζόμενους του νοσοκομείου.

* * *
 
Παράδειγμα 3ο: Στις 16 Αυγούστου, το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι «έπειτα από εντολή του υπουργού, κάθε εργαζόμενος στο ΕΣΥ υποβάλλεται υποχρεωτικά σε μοριακό έλεγχο (PCR) μόλις επιστρέψει από κανονική άδεια».
Ομως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά! Σε έγγραφες οδηγίες προς τα νοσοκομεία ορίζεται ότι «το προσωπικό που επιστρέφει από άδεια, οφείλει να συμπληρώνει το επισυναπτόμενο ερωτηματολόγιο. Σε οποιαδήποτε απάντηση ΝΑΙ στο ερωτηματολόγιο, παραπέμπονται σε Ιατρείο Λοιμώξεων ΠΡΙΝ την ανάληψη υπηρεσίας»! Με βάση την εντολή οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο και από τις απαντήσεις τους θα κριθεί αν θα κάνουν τεστ. Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν μπορεί να εντοπίσει τους ασυμπτωματικούς φορείς.

Στην πράξη η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια κάνει ό,τι καταλαβαίνει. Αλλού έγινε το τεστ σε όλους όσοι επέστρεψαν από άδεια, αλλού σε κανέναν αν ήταν ασυμπτωματικός, αλλού συνδύασαν απαντήσεις στο γνωστό ερωτηματολόγιο και κλινική εικόνα, αλλού πήγαν αμέσως πριν βγει το αποτέλεσμα για δουλειά και αλλού τους κλείδωναν για ώρες μέσα σε γραφεία ή τους έστελναν σπίτια τους!
Ομως, η ουσία είναι η εξής: Ο βασικός χώρος έκθεσης των υγειονομικών είναι ο χώρος δουλειάς και όχι ο χώρος διακοπών. Γι' αυτό, το μέτρο της διενέργειας τεστ για όσους επιστρέφουν από άδεια δεν αρκεί, αν δεν συνδυάζεται με τη διενέργεια μαζικών, επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλο το υγειονομικό προσωπικό, σε όλες τις δομές Υγείας και Πρόνοιας, όπως και σε άλλους κρίσιμους τομείς.

* * *
 
Ομως, για να μην αδικούμε τον υπουργό, στην ίδια συνέντευξη είπε και μια αλήθεια: «Κανένα σύστημα Υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κύματα χιλιάδων βαρέως νοσούντων από COVID-19». Δεν χρειαζόταν βέβαια να μας το πει ο υπουργός. Οι ομαδικοί τάφοι στις ΗΠΑ, τη λεγόμενη μητρόπολη του καπιταλισμού, είναι η ζωντανή απόδειξη ότι αυτό το σάπιο σύστημα έχει φάει τα ψωμιά του.

Η παραδοχή είναι ανάλογη με αυτή που έκανε το Μάη για τις αστικές συγκοινωνίες ο υφυπουργός Μεταφορών, Γ. Κεφαλογιάννης: «(...) κανένα ευρωπαϊκό σύστημα δεν έχει σήμερα τη δυνατότητα, σε προσωπικό και οχήματα, να προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς με τέτοιο τρόπο, ώστε να οριοθετείται, εκ των πραγμάτων, η ιατρικώς θεμιτή φυσική απόσταση των επιβατών».

Τι κρύβουν; Οτι το εμπόδιο για να μπορεί σήμερα ο λαός να απολαμβάνει υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, να απολαμβάνει δηλαδή προς όφελός του όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και της τεχνολογίας, είναι η οργάνωση της παραγωγής με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτό πρέπει να φύγει από τη μέση για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού, παλεύοντας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του, για να μην πληρώσει ξανά την κρίση και το νέο κύμα της πανδημίας που είναι προ των πυλών.


Χ. Μ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου