Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Τσουβάλιασμα


Σε τηλεοπτική εκπομπή χτες το πρωί, ο υπουργός ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης δεν δίστασε να εξομοιώσει κάποιους περιθωριακούς «αρνητές του ιού» με όσους αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης και σε άλλα μέτωπα, όπως για παράδειγμα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του λαού. Ετσι, στο ίδιο τσουβάλι με τους συνωμοσιολόγους έβαλε όσους αντιστέκονται στα σχέδια «απολιγνιτοποίησης», που αποτελούν στρατηγική κατεύθυνση κυβέρνησης - ΕΕ για νέα πεδία «πράσινης» κερδοφορίας, αλλά και όσους αντιστέκονται στα σχέδια παράδοσης των βουνοκορφών σε επιχειρηματικά συμφέροντα, με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών. Αν μη τι άλλο, η κυβέρνηση βρίσκει σ' αυτές τις περιθωριακές θεωρίες έναν βολικό εχθρό για να στοχοποιεί συλλήβδην όποιον καταγγέλλει την αντιλαϊκή πολιτική της και να συκοφαντεί τις διεκδικήσεις του λαού, είτε πρόκειται για την ουσιαστική προστασία της υγείας του από την πανδημία, είτε για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής του από την αδηφάγα δράση των μονοπωλιακών ομίλων και την πολιτική που στηρίζει τα κέρδη τους.

Συμφωνία... 
 
Παραμονές των ταξιδιών τους στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αμπντουλάχ Χότι, δήλωναν ότι οι συνομιλίες τους θα περιορίζονταν σε ζητήματα οικονομικής συνεργασίας και όχι αμοιβαίας αναγνώρισης. Στην Ουάσιγκτον, όμως, οι δύο πλευρές υπέγραψαν την ίδια συμφωνία όχι μεταξύ τους, αλλά η καθεμιά με τις ΗΠΑ, που τους τελευταίους μήνες έχουν αναλάβει την «επίβλεψη» των διαπραγματεύσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, επισπεύδοντας τα επικίνδυνα σχέδια στην περιοχή, που ανοίγουν δρόμο και για αλλαγές συνόρων. Η συμφωνία αφορά οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, την υλοποίηση της «μίνι Σένγκεν» (Σερβία, Κόσοβο, Β. Μακεδονία) και άλλες δεσμεύσεις, που αποτυπώνουν την όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, στη Ρωσία και την Κίνα στην περιοχή των Βαλκανίων. Με δεδομένο ότι η Σερβία εξαρτάται ενεργειακά σχεδόν απόλυτα από τη Ρωσία και ενισχύει συνεχώς τη συνεργασία της με την κινεζική «Huawei», την οποία έχουν «επικηρύξει» οι ΗΠΑ, ιδιαίτερο βάρος έχουν δύο από τα άρθρα της συμφωνίας, που επιβάλλουν την «απαγόρευση προμήθειας εξοπλισμού 5G από "μη έμπιστους προμηθευτές"», όπως και τη δέσμευση για «διαφοροποίηση των προμηθειών Ενέργειας», σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

... «οδηγός»
 
Οι συμφωνίες αυτές πάνε ένα βήμα πιο πέρα τις επικίνδυνες διευθετήσεις στην περιοχή, κάτω από την ομπρέλα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που υπονομεύουν σταθερά την ειρήνη και τα συμφέροντα των λαών. Η αντίδραση της Ρωσίας, που παρουσίασε τις ΗΠΑ να «σέρνουν από τη μύτη» τη Σερβία, είναι ενδεικτική του κλίματος που «βαραίνει» στα Βαλκάνια, όπου συγκρούονται ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση της Κίνας, που βρίσκει διαρκώς μπροστά της τις ΗΠΑ στην προσπάθεια να διεισδύσει στη Βαλκανική, με σχήματα όπως το «13+1». Από τις ίδιες τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται και ο ρόλος που έπαιξε σ' αυτούς τους σχεδιασμούς η Συμφωνία των Πρεσπών, ως κομμάτι στο παζλ των ευρωατλαντικών διευθετήσεων. Οι ανταγωνισμοί μεγαλώνουν στην περιοχή των Βαλκανίων και μαζί οι κίνδυνοι για τους λαούς. Οι ευρωατλαντικές διευθετήσεις είναι προσάναμμα νέων εντάσεων, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να πυροδοτήσουν μια γενικευμένη ανάφλεξη.

Μετασχηματισμός
 
Τη γραμμή της εξαπάτησης και της ρυμούλκησης λαϊκών δυνάμεων στην πολιτική του κεφαλαίου ξαναδουλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων και με τις προσαρμογές που κάνει αυτές τις μέρες στα κομματικά όργανα και στα συνθήματα. Ανάμεσα λοιπόν στα πολλά που ακούσαμε από τα στελέχη του, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «κόμμα κοινωνικού μετασχηματισμού και όχι εναλλαγής πολιτικών δυνάμεων στην εξουσία». Το για ποιον «κοινωνικό μετασχηματισμό» δουλεύει βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ των μνημονίων και των δεκάδων αντιλαϊκών μέτρων, των επιπλέον εμποδίων στο δικαίωμα της απεργίας και της ποινικοποίησης του αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, του παραπέρα ξηλώματος της Κοινωνικής Ασφάλισης, των συμφωνιών με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ κ.ο.κ., είναι γνωστό στον ελληνικό λαό. Ο «μετασχηματισμός» αυτός ανταγωνίζεται εξάλλου επάξια τη... «μεταμόρφωση» της Ελλάδας που επαγγέλλεται η κυβέρνηση της ΝΔ με το νέο αντιδραστικό «σχέδιο ανάπτυξης» που έχει στα σκαριά, αφού έχουν το ίδιο μεδούλι, τα συμφέροντα και τους «στρατηγικούς στόχους» της αστικής τάξης. Πάνω εκεί «εναλλάσσονται» τα αστικά κόμματα, χτίζοντας ο ένας πάνω στο αντιλαϊκό έργο του προηγούμενου. Κι ο λαός μας, που ξέρει καλά τι σημαίνει η κυβερνητική εναλλαγή στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος, όπου «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν» και χειροτερεύουν για τον ίδιο, χρειάζεται να βάλει στο στόχαστρο το ίδιο το σάπιο σύστημα και τα κόμματα που το υπηρετούν.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου