Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Τα σπασμένα στις πλάτες των λαών για την ανάκαμψη του κεφαλαίου


Το ζήτημα της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2021 σε επίπεδο ΕΕ, με φόντο τις μεγάλες αβεβαιότητες γύρω από τη διάρκεια και την ένταση της τρέχουσας καπιταλιστικής κρίσης, θα συζητηθεί στο Γιούρογκρουπ που συνεδριάζει την Παρασκευή στο Βερολίνο με τη φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών.
 
 Πρόκειται για τα παζάρια σχετικά με το «κατάλληλο» ύψος των ελλειμμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς του επόμενου έτους, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθούν τα νέα πακέτα στήριξης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, υπάρχει ευρεία συμφωνία πως δεν ήρθε η ώρα να αποσυρθεί η δημοσιονομική πολιτική στήριξης της οικονομίας.

Παραπέρα, ο ίδιος αξιωματούχος, δείχνοντας στην κατεύθυνση κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, υπογράμμισε ότι η συζήτηση στο Γιούρογκρουπ αφορά και το χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη «μετατόπιση της στήριξης από βραχυπρόθεσμα προγράμματα σε πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις». Πρόκειται για το υπό διαμόρφωση νέο πακέτο αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, που με τη σειρά του θα συνδυαστεί με τις ενισχύσεις του «Ταμείου Ανάκαμψης» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ.


Ουσιαστικά, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για παράταση της λεγόμενης ρήτρας γενικής διαφυγής και για το 2021, στη βάση της οποίας προβλέπεται η προσωρινή παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση, τα σπασμένα φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες, τόσο από την πλευρά της διόγκωσης των κρατικών χρεών όσο και από παρεμβάσεις που δρομολογούνται για την «επόμενη μέρα» μέσα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και, βέβαια, μέσα από την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που σαρώνουν εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τη «ρήτρα γενικής διαφυγής» τονίζει πως «όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να επιδιώξουν την επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, με παράλληλη ενίσχυση των επενδύσεων».

Πάντως, και ενώ τα αντιλαϊκά παζάρια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται σε επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την Παρασκευή, θα υπάρξει θεματική συζήτηση για τις συνθήκες που διευκολύνουν την εισαγωγή των μεταρρυθμίσεων, ενώ στη συνέχεια, με τη συμμετοχή και των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ θα συζητηθούν οι εκκρεμότητες της Τραπεζικής Ενωσης.

Στα σκαριά το προσχέδιο προϋπολογισμού
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε χτεσινές δηλώσεις έκανε λόγο για έναν «προϋπολογισμό που συντάσσεται με πρωτόγνωρο βαθμό αβεβαιότητας». Μιλώντας στην ΕΡΤ και «ψαλιδίζοντας» παραπέρα τις προσδοκίες για τα λαϊκά στρώματα σημείωσε ότι «θα πρέπει να περιμένετε ένα ρεαλιστικό καλάθι, που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα και θα έχει ουσιαστικές προβλέψεις για την ενίσχυση της κοινωνίας το επόμενο αμέσως προσεχές διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η κρίση», τονίζοντας πως θα υπάρξουν επανάληψη, επέκταση, εμπλουτισμός και διεύρυνση των μέτρων που αφορούν το κεφάλαιο. Οπως είπε, «πρέπει να ισορροπήσουμε πάνω σε τρεις προτεραιότητες: Τις μειώσεις των φόρων, παροδικές ή μόνιμες, τη στήριξη της οικονομίας και κοινωνίας, επιχειρήσεων και εργαζομένων εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Θυμίζουμε ότι στον συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό για το 2020 προβλέπονται, μεταξύ άλλων, νέες πιστώσεις 4 δισ. ευρώ για δράσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση επιπτώσεων του κορονοϊού, σηματοδοτώντας τα νέα μέτρα στήριξης της εργοδοσίας, νέο κονδύλι ύψους 600 εκατ. ευρώ που αφορά σε πολεμικές δαπάνες και σε δαπάνες αντιμετώπισης των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, καθώς και 1,4 δισ. για τα - κουτσουρεμένα από την κυβέρνηση - αναδρομικά συνταξιούχων, η εκταμίευση των οποίων αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες ενόψει των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ.

Στον αφρό τα «κόκκινα» δάνεια
 
Στο μεταξύ, περισσότερες από 60.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής για ένταξη στο λεγόμενο πρόγραμμα «Γέφυρα», αναφορικά με την κρατική επιδότηση «κόκκινων» αλλά και εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χτες ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φ. Κουρμούσης. Πρόκειται για την προσπάθεια στήριξης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων αλλά και για τη συγκράτηση της μάζας με τα νέα «κόκκινα» δάνεια που κάνουν την εμφάνισή τους με φόντο την εκδήλωση της κρίσης.

Να σημειωθεί ότι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Γέφυρα» θα γίνονται μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, με «καρότο και μαστίγιο», έρχεται να εξαναγκάσει λαϊκά νοικοκυριά να περικόψουν ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των τραπεζών. Μεταξύ άλλων, εάν ο οφειλέτης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις, είτε κατά τη διάρκεια ή και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τότε αποβάλλεται απ' αυτό, ενώ παράλληλα υποχρεώνεται να επιστρέψει στο Δημόσιο ολόκληρο το ποσό της επιδότησης. Οπως ρητά προβλέπεται, σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν επιστρέψει την επιδότηση, τότε το Δημόσιο ξεκινά διαδικασίες ανάκτησης / είσπραξης της επιδότησης.

Παράλληλα, αύριο, Πέμπτη, λήγει η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για τον νέο Κώδικα ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, ο οποίος, όπως δήλωσε ο ειδικός γραμματέας ιδιωτικού χρέους, θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή σε ένα μήνα, ενώ η εφαρμογή του ξεκινά από 1/1/2021, «σημαίνοντας» την πλήρη επέλαση στη λαϊκή κατοικία.

Γενικευμένη κατρακύλα στην ΕΕ
 
Την ίδια ώρα, ρυθμό βύθισης 14,7% σε ετήσια βάση για το β΄ τρίμηνο του 2020 στην Ευρωζώνη καταγράφει η 2η εκτίμηση της Γιούροστατ, από 15% προηγουμένως.

Μεταξύ άλλων, στη Γερμανία καταγράφεται πτώση 11,3%, στη Γαλλία 18,9%, στην Ιταλία 17,7%, στην Ισπανία 22,1% κ.ο.κ., ενώ συνολικά στην ΕΕ η κατρακύλα διαμορφώθηκε στο 13,9%.

Θυμίζουμε ότι στην ελληνική οικονομία με βάση την προκαταρκτική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ η κατρακύλα διαμορφώνεται σε 15,2%.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου