Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Αθλιοι αντιπερισπασμοί αντί για άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας

 

Eurokinissi

Την ίδια ώρα που επιβεβαίωσε ότι «όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται "στο κόκκινο"» και ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται στη Βόρεια Ελλάδα και γενικώς πλέον», ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, κατά τη χτεσινή κυβερνητική ενημέρωση, αντί να απαντήσει στο αίτημα των υγειονομικών και όλου του λαού για άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, άνοιγμα νέων κλινών απλών και ΜΕΘ και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, επιστράτευσε ένα κούφιο πυροτέχνημα με τίτλο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης» για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο κατά του Covid... το οποίο ακόμα δεν υπάρχει!

Κάνοντας άλλωστε σαφές στο λαό ότι δεν πρέπει να περιμένει τίποτα παραπάνω, αφού η προστασία της υγείας του δεν χωράει στα στενά όρια της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε προκλητικά ότι «κάναμε το αναγκαίο με το ΕΣΥ, μετά κάναμε το εφικτό και τώρα πια κάνουμε αυτό που στην αρχή φάνταζε αδύνατο»!

Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, με την τεράστια έξαρση της πανδημίας, η οποία φέρει ατόφια τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής, ο Β. Κικίλιας παρουσίασε ένα «άρτιο» σχέδιο επί χάρτου για το τι τάχα θα κάνει η κυβέρνηση όταν έρθει το εμβόλιο - σαν αυτά τα σχέδια που παρουσίαζε για το «πανέτοιμο» σύστημα Υγείας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, για το οποίο προειδοποιούσαν οι επιστήμονες από την άνοιξη με τα γνωστά αποτελέσματα - ζητώντας από τον λαό μέχρι τότε... να κάνει υπομονή.

Την ώρα που οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν την ανάγκη άμεσης επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας και την πρόσληψη όλων των διαθέσιμων υγειονομικών, ο υπουργός για άλλη μια φορά έσπευσε να «βγάλει λάδι» τους κλινικάρχες που εξακολουθούν να θησαυρίζουν, βαφτίζοντας τις μπίζνες «συνεργασίες» και μάλιστα «χωρίς επιβάρυνση», όταν έχει διπλασιάσει τα νοσήλια, την αποζημίωση για τις ΜΕΘ, δίνει την «ευχέρεια» της διαλογής των ασθενών.

Οσο για τον εμβολιασμό που θα γίνει... όταν υπάρξει το εμβόλιο, μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου, σημείωσε πως μέχρι σήμερα 4 εμβόλια έχουν συμπληρώσει και τις 3 φάσεις μελέτης και είναι στο κατώφλι της έγκρισης, ωστόσο κανένα δεν έχει πάρει την επίσημη σφραγίδα κυκλοφορίας, ενώ δεν έχουν γνωστοποιηθεί άλλες ιδιότητές τους. Τα εμβόλια σύμφωνα με την επιτροπή (απ' όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής) φαίνεται ότι σταματούν την εξέλιξη της νόσου, ωστόσο δεν είναι σαφές αν εμποδίζουν τη διάδοση στο περιβάλλον.

«Ακορντεόν» στο «σκοπό» του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, τις «προβολές των ειδικών» για το «πώς αναμένεται να είναι η κατάσταση περί το τέλος Νοέμβρη» ισχυρίζεται ότι περιμένει η κυβέρνηση, ώστε να αναπτύξει «ένα σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισμών» που η ίδια επέβαλε με το βλέμμα στον «τζίρο» των ομίλων τα Χριστούγεννα και για να μην πάρει ουσιαστικά μέτρα, σύμφωνα με όσα είπε χτες στον «ΣΚΑΪ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας.

Προανήγγειλε ότι τα σχολεία «θα είναι στο πρώτο κύμα των δραστηριοτήτων που θ' ανοίξουν. Το λιανεμπόριο επίσης δεν έχει δείξει να σχετίζεται πάρα πολύ με αυξημένη υπερμετάδοση. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας, αρχές της επομένης».

Πρόσθεσε ότι «τομείς δραστηριότητας, όπως η εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα είναι προς το τέλος», καθώς «αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να είμαστε σε μία φάση οριζόντιου ανοίγματος». Διευκρίνισε ότι «ο σχεδιασμός για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα εστιατόρια, τα καφέ, είναι να ανοίξουν πριν από τα Χριστούγεννα με κανόνες και ωράριο, το οποίο θα δούμε σύμφωνα και με τις συστάσεις των ειδικών και ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο» και πως «κλαμπ, μπουζούκια, αυτήν τη στιγμή, δεν μπορεί να υποθέσει κανείς ότι θα ανοίξουν, λόγω του συγχρωτισμού και της μαζικής διασποράς που μπορεί να υπάρχει σ' αυτά».

Την ίδια ώρα, ενώ προανήγγειλε ότι «ΜΕΘ και το Σύστημα Υγείας θα δοκιμαστούν και αυτήν τη βδομάδα και στις αρχές της επομένης», παρουσίαζε την επίταξη κλινών του ιδιωτικού τομέα ως ένα ...μακρινό ενδεχόμενο: «Μπορεί να φτάσουμε και στην επίταξη; Μπορεί», είπε χαρακτηριστικά...

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου