Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Μια αποκαλυπτική έρευνα στις ΗΠΑ

 

Στις ΗΠΑ του Τραμπ, η δολοφονία του Τζ. Φλόιντ στις 25 Μάη 2020 προκάλεσε έκρηξη οργής και αγανάκτησης από τον λαό, που διαδήλωνε επί πολλές βδομάδες στο δρόμο, ενάντια στην αστυνομική βία και την κρατική καταστολή. Αλλά και ενάντια στην κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. Σε εκατοντάδες πόλεις γίνονταν καθημερινά διαδηλώσεις και στις μεγαλύτερες απ' αυτές συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Εκείνη την περίοδο, ξεκίνησε και στις ΗΠΑ μια συζήτηση για το κατά πόσο οι λαϊκές διαμαρτυρίες συμβάλλουν στην παραπέρα διάδοση του κορονοϊού, σε μια χώρα μάλιστα που το κράτος έσκαβε μαζικούς τάφους για να θάψει τους νεκρούς. Η συζήτηση αυτή γινόταν κυρίως μεταξύ των επιστημόνων, αφού η κυβέρνηση Τραμπ δεν είχε ανάγκη τον κορονοϊό για να επιβάλει καταστολή και απαγορεύσεις. Ενεργοποίησε όλο τον κατασταλτικό μηχανισμό στο όνομα της «προστασίας της περιουσίας», αξιοποιώντας τις προβοκατόρικες σε πολλές περιπτώσεις καταστροφές και λεηλασίες καταστημάτων κ.τ.λ. Σε κάθε περίπτωση, η ανακίνηση του θέματος οδήγησε σε μια πιο συστηματική παρατήρηση της πανδημίας την περίοδο έξαρσης των κινητοποιήσεων από τους επιστήμονες των ΗΠΑ, που πρόσφερε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, χρήσιμα και για τη χώρα μας, όπου οι λαϊκές κινητοποιήσεις βρίσκονται σταθερά στο στόχαστρο της κυβέρνησης με πρόσχημα την πανδημία και με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού του Πολυτεχνείου.

* * *

Μια από τις πολλές μετρήσεις, καταγραφές και μελέτες που έγιναν εκείνη την περίοδο, δηλαδή το πρώτο δεκαπενθήμερο μετά τη δολοφονία Φλόιντ και ενώ οι κινητοποιήσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη, παρουσιάστηκε από διεθνή ΜΜΕ, και ανάμεσά τους από το «Al Jazeera». Με δεδομένο ότι το 95% όσων νοσούν παρουσιάζουν συμπτώματα μέσα σε 14 μέρες από την ώρα που θα τους μολύνει ο ιός, η σύγκριση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων την περίοδο πριν τις κινητοποιήσεις και 16 μέρες μετά την έναρξή τους δίνει μια σχετική εικόνα για την επίδραση που είχαν οι μαζικές διαμαρτυρίες στην παραπέρα εξάπλωση της πανδημίας. Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι στις μεγαλύτερες πόλεις, όπου έγιναν και οι μαζικότερες κινητοποιήσεις το δεκαπενθήμερο μετά τη δολοφονία Φλόιντ, τα κρούσματα μειώθηκαν, οδηγώντας πολλούς επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι οι μάσκες προσώπου και ο εξωτερικός αέρας είναι παράγοντες που δρουν προστατευτικά από την εξάπλωση του COVID-19, σε αντίθεση με το συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, όπως είναι συνήθως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι χώροι δουλειάς κ.τ.λ.

* * *

Η μελέτη επικέντρωσε σε μεγάλες πόλεις, όπου έγιναν οι μαζικότερες διαδηλώσεις μετά το θάνατο του Τζ. Φλόιντ. Ορισμένα παραδείγματα είναι τα εξής:

  • Στη Μινεάπολις γίνονταν καθημερινές διαμαρτυρίες από την επομένη της δολοφονίας Φλόιντ. 15 μέρες μέρες μετά, ο μέσος όρος των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση εμφανιζόταν μειωμένος. Συγκεκριμένα, από 3.360 ημερήσιες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις το δεκαπενθήμερο πριν τις κινητοποιήσεις, «έπεσε» στις 2.146 το διάστημα 26 Μάη - 9 Ιούνη. Να σημειωθεί ότι η περιοχή βρισκόταν σε lockdown από τις 27 Μάρτη έως τις 4 Μάη.
  • Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον, όπου οι διαδηλώσεις ήταν καθημερινές και από τις πιο μαζικές επί 13 ολόκληρες μέρες, τα ημερήσια κρούσματα επίσης κατέγραψαν μείωση αντί για αύξηση. Συγκεκριμένα, ενώ από τις 10 έως τις 24 Μάη καταγράφονταν καθημερινά 1.838 επιβεβαιωμένα κρούσματα κατά μέσο όρο, ο αριθμός αυτός «έπεσε» στα 1.140 το διάστημα 26 Μάη - 9 Ιούνη. Και σ' αυτήν την περίπτωση, το lockdown για τη συγκεκριμένη πολιτεία ίσχυε από την 1η Απρίλη έως τις 29 Μάη.
  • Στη Νέα Υόρκη, την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των ΗΠΑ και μια από τις περιοχές που έπληξε περισσότερο η πανδημία, με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και χιλιάδες νεκρούς, ο κόσμος βγήκε μαζικά στους δρόμους μετά τη δολοφονία Φλόιντ. Και εδώ όμως τα καταγεγραμμένα κρούσματα ήταν λιγότερα στο δεκαπενθήμερο των κινητοποιήσεων σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Συγκεκριμένα, από 10 έως 24 Μάη καταγράφοντας ημερησίως 13.706 μολύνσεις κατά μέσο όρο, και 8.392 το διάστημα 26 Μάη - 9 Ιούνη, στην καρδιά δηλαδή των κινητοποιήσεων. Εδώ το lockdown είχε ξεκινήσει στις 22 Μάρτη και συνεχιζόταν ακόμα την περίοδο που γίνονταν αυτές οι μετρήσεις.
  • Στο Σικάγο, την τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μετάδοσης σε όλη τη χώρα, οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μειώθηκαν από 19.355 την περίοδο 10 - 24 Μάη σε 8.392 την περίοδο 26 Μάη - 9 Ιούνη κατά μέσο όρο. Το lockdown στην περιοχή είχε λήξει στις 30 Μάη.
* * *

Τα παραπάνω, ακόμα και αν έχουμε επιφυλάξεις ως προς το στοιχείο της μείωσης των κρουσμάτων, επιβεβαιώνουν ότι δεν αποδεικνύεται κανένας άμεσος συσχετισμός των διαδηλώσεων με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Πόσο μάλλον όταν στη χώρα μας τα απαραίτητα μέτρα (μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά) τηρούνται με μεγάλη σχολαστικότητα και συνέπεια από τους διαδηλωτές στις κινητοποιήσεις που πρωτοστατεί το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Στο συμπέρασμα αυτό συγκλίνουν και ορισμένοι από τους πιο επιφανείς Αμερικανούς επιστήμονες, όπως ο Anthony Fauci, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες των ΗΠΑ, που αναγνωρίζει μεν ότι ο κίνδυνος του συγχρωτισμού υπάρχει στις διαδηλώσεις, συστήνει όμως σε όσους συμμετέχουν «να φορούν μάσκα και να τη διατηρούν ανά πάσα στιγμή», διαπιστώνοντας μάλιστα και ο ίδιος ότι οι Αμερικανοί διαδηλωτές στην πλειοψηφία τους τηρούσαν αυτό το στοιχειώδες μέτρο. Αλλος ένας επιστήμονας που μίλησε στα Μέσα, ο Amir Khan, γιατρός και ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ, δήλωσε σχετικά ότι «ο καθαρός αέρας μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού», συμπέρασμα που υιοθετεί και η Maia Lesosky, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, λέγοντας ότι «στους εξωτερικούς χώρους ο κίνδυνος μετάδοσης μειώνεται από 20 έως 500 φορές σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις».

* * *

Ας αφήσει λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα παπαγαλάκια της, ορισμένα από τα οποία επικαλούνται και την «επιστημοσύνη» τους, να συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες και τις διεκδικήσεις για την έξαρση της πανδημίας και να μιλούν χυδαία για πορείες με φέρετρα κ.λπ. Η σημερινή άθλια και επικίνδυνη κατάσταση είναι καθρέφτης της δικής της αντιλαϊκής πολιτικής και οφείλεται στην εγκληματική απουσία μέτρων ουσιαστικής προστασίας με ευθύνη του κράτους, όπως ακριβώς γίνεται στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι γρήγορα μάζεψαν την προσπάθεια που έκαναν να χρεώσουν στο «συγχρωτισμό στη διαδήλωση της δίκης της ΧΑ» την αύξηση των κρουσμάτων, όταν άρχιζαν να «σκάνε» μαζικά κρούσματα σε πόλεις, περιοχές και χώρους δουλειάς που καμιά σχέση δεν είχαν με τη διαδήλωση. Ακόμα και στις κινητοποιήσεις, όμως, από αλλού προέρχεται ο κίνδυνος της διασποράς και όχι από τον συγχρωτισμό των διαδηλωτών, βλέποντας και τις προχτεσινές εικόνες των αστυνομικών να στέκονται μπουλούκι και να ορμάνε χωρίς καν μάσκα πάνω στο πλήθος. Οπως παρατηρεί μάλιστα και η Αμερικανίδα επιστήμονας που αναφέραμε πιο πάνω, οι διαδηλώσεις μπορούν να γίνουν «επικίνδυνες» επειδή η στάση της αστυνομίας είναι αυτή που συνήθως προκαλεί συνθήκες συγχρωτισμού, «συμπεριλαμβανομένης της χρήσης δακρυγόνων, σπρέι πιπεριού, συλλήψεων και φυλάκισης μεγάλου αριθμού ανθρώπων»...


Κ. Μ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου