Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Οι «γνωρίζοντες»


Το γνωστό «ανεμολόγιο» του Κ. Τριπολίτη και του Θ. Μικρούτσικου θυμίζουν τα κυβερνητικά ανακοινωθέντα, που λένε λίγο έως πολύ ότι «μας κάνουν χάρη που μας ανέχονται» και πως «τώρα δημόσια θα έχουν μικρόφωνο μόνο οι γνωρίζοντες». Δεν είναι τυχαία τα όσα είπε κατά την παρουσίαση του «σχεδίου Πισσαρίδη» ο πρωθυπουργός, ότι «η έκθεση δεν είναι πολιτικό κείμενο και γι' αυτό πρέπει να μείνει έξω από την πολιτική, μάλλον θα έλεγα την κομματική, αντιπαράθεση». Αλλωστε, και η ίδια η επιτροπή, που αποτελείται από τους γνωστούς - άγνωστους «ειδικούς» του ΣΕΒ και των επιχειρηματικών ομίλων, με αυτόν τον μανδύα πρωτοπαρουσιάστηκε από την κυβέρνηση: Των «ειδικών», που η γνώμη τους δεν χωράει δεύτερη κουβέντα. Τους ξέρει όμως καλά ο λαός τους «ειδικούς» και τις «επιτροπές Σοφών»... Χρόνια τώρα οι προτάσεις τους ενσωματώνονται στα νομοσχέδια και τα μνημόνια των κυβερνήσεων, που τσακίζουν εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, γδέρνουν το λαό με τη φοροληστεία, «σπρώχνουν» τις ιδιωτικοποιήσεις και τις υπόλοιπες αναδιαρθρώσεις του κεφαλαίου, βυθίζοντάς τον πιο βαθιά στη φτώχεια. Το σχέδιο Πισσαρίδη δεν αποτελεί εξαίρεση. Κι ούτε βέβαια είναι τυχαίο ότι το ίδιο «έργο» παίζει εδώ και μήνες η κυβέρνηση με την υγεία του λαού, εκεί που εν μέσω πανδημίας προσαρμόζει καταπώς τη βολεύει τις «επιστημονικές απόψεις», βαφτίζοντας «αρνητές του ιού» και «ψεκασμένους» όσους δεν συμφωνούν με τα υγειονομικά πρωτόκολλα των επιχειρηματικών ομίλων που τηρεί απαρέγκλιτα. Τα «ανεμολόγιά» τους είναι γνωστό ότι δείχνουν σταθερά τον ορίζοντα του κεφαλαίου. Ο λαός είναι που πρέπει να βάλει πλώρη για άλλα λιμάνια, για να μην πληρώσει ξανά την κρίση τους.

Χρυσές δουλειές

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, τα μοριακά τεστ για τον κορονοϊό σε γνωστό ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, με εργαστήρια σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Αλεξανδρούπολη, αυξήθηκαν κατά 663% στον Βόρειο Εβρο και κατά 441% συνολικά στο νομό το διάστημα 1η έως 20 Νοέμβρη, συγκριτικά με το ίδιο εικοσαήμερο του Οκτώβρη. Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε ασύλληπτα κέρδη εν μέσω πανδημίας, επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης και κυρίως το «φόρτωμα» της πρόληψης, της διάγνωσης, ακόμα και της θεραπείας στην «ατομική ευθύνη», έχει μετατρέψει τον κορονοϊό σε ευκαιρία για τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, όμως, υπάρχει και μια άλλη πλευρά: Την ίδια περίοδο που ο αριθμός των τεστ εκτοξεύεται στα ιδιωτικά κέντρα, τα σωματεία της περιοχής είχαν καταγγείλει την εκδήλωση συρροής κρουσμάτων σε μεγάλη βιομηχανική μονάδα τροφίμων στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης. Παρά τις καταγγελίες, όμως, όχι μόνο δεν λήφθηκε κανένα μέτρο από το κράτος και την εργοδοσία, αλλά και οι έλεγχοι που έκανε μέχρι τότε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σταμάτησαν, γιατί άρχισαν να καταφθάνουν στον Εβρο οι νεοσύλλεκτοι της μεγαλύτερης ΕΣΣΟ των τελευταίων ετών και γιατί βεβαίως έπρεπε να ελεγχθούν. Την ίδια ώρα λοιπόν που αποδεδειγμένα ο ιός έκανε θραύση σε μεγάλους χώρους δουλειάς και υπήρχε ανάγκη εξαντλητικής ιχνηλάτησης και ταυτόχρονα έπρεπε να ελεγχθούν οι νεοσύλλεκτοι φαντάροι, ο ΕΟΔΥ όχι μόνο δεν ενισχύθηκε αλλά άφησε ακάλυπτους δεκάδες εργαζόμενους, που όπως φαίνεται στράφηκαν αναγκαστικά με τις οικογένειές τους στον ιδιωτικό τομέα.


Καμπύλες

Τον περασμένο Μάη ήταν ο τουρισμός και οι τζίροι των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου αυτά που έθεταν τον «πήχη» στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Ετσι αποφασίστηκε το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα προσαρμοσμένα στα κέρδη τους. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Τώρα, «ορόσημο» για την κυβέρνηση είναι τα Χριστούγεννα και οι τζίροι της αγοράς, που υπολογίζονται μάλιστα από τους μεγαλύτερους όλου του χρόνου. Γι' αυτό διαμορφώνει από τώρα το κλίμα ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχουμε τιθασεύσει την ανεξέλεγκτη έξαρση των κρουσμάτων, ώστε με χαλάρωση των μέτρων να κινηθεί η αγορά και να τζιράρουν οι μεγαλοεπιχειρήσεις. Κριτήριο για μια ακόμη φορά δεν είναι η υγεία του λαού, που εκτίθεται ανεπανόρθωτα μέσα στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, αλλά τα κέρδη μιας χούφτας μεγαλοεργοδοτών, που μαζεύουν κάθε χρόνο «το χαρτί» του τζίρου από τη χριστουγεννιάτικη κατανάλωση. Κι επειδή κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πρόκειται να παρθεί εκεί που πραγματικά υπάρχει το πρόβλημα, αφού δεν το επιτρέπουν οι ...«αντοχές της οικονομίας», η κυβέρνηση διακινεί σενάρια για «μέτρα - ακορντεόν», ένταση δηλαδή και χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, προσαρμόζοντας την «καμπύλη» της πανδημίας σε αυτή των καπιταλιστικών κερδών.


Πρόθυμοι

Δίνοντας κάλυψη στον ομόσταβλο ακροδεξιό αρθρογράφο, που κίνησε την εισαγγελική έρευνα σε βάρος της συμμετοχής πολιτικών αρχηγών στους αγωνιστικούς γιορτασμούς του Πολυτεχνείου, ο Κοττάκης της «Δημοκρατίας» υπερασπίζεται το όργιο των διώξεων και της καταστολής ανήμερα της επετείου, που συνεχίζονται μάλιστα σε όλη τη χώρα, ακόμα κι αν το απαγορευτικό φιρμάνι έχει τυπικά εκπνεύσει. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να «ξεπλένει» ακόμα και την Εβερτ για τα «τρωκτικά» και τις «κατσαρίδες» που ξεστόμισε τις προάλλες. Το «επιχείρημά» του είναι ότι πάνω απ' όλα βρίσκεται ο νόμος και πως δεν είναι δυνατόν να γίνονται διαδηλώσεις «όταν ακούς ότι έφυγαν 100 συμπολίτες σου από τη ζωή». Κουβέντα δεν λέει βέβαια για το γεγονός ότι ανήμερα του Πολυτεχνείου, οι διαδηλώσεις από το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα ήταν υποδειγματικές, με όλα τα μέσα προστασίας και πως οι πραγματικοί διασπορείς του ιού ήταν οι 6.000 αστυνομικοί, οι οποίοι ανέλαβαν να εφαρμόσουν το «νόμο». Κλείνει τα αυτιά και τα μάτια στο γεγονός ότι οι διαδηλώσεις έγιναν με αίτημα να παρθούν τα αναγκαία μέτρα, που αρνείται όλους αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση για την πραγματική προστασία της υγείας και της ζωής του λαού, ο οποίος είναι εκτεθειμένος στον κορονοϊό με ευθύνη της κυβέρνησης, επειδή ο υπέρτατος νόμος και στη διαχείριση της πανδημίας είναι τα κέρδη του κεφαλαίου. Αυτά τα ενοχλητικά αιτήματα και τις διεκδικήσεις προσπάθησε να «εξαφανίσει» με την άγρια καταστολή η κυβέρνηση, που βρίσκει πρόθυμες γραφίδες να την υπερασπιστούν.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου