Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

«Σκαλοπάτι» για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στον ΕΦΚΑ

 

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ




Μακριά από τα αναγκαία μέτρα για επίλυση του τεράστιου προβλήματος

 

Ως σκαλοπάτι για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στον e-ΕΦΚΑ, και μάλιστα στον κρίσιμο τομέα της απονομής των συντάξεων, αξιοποιεί η κυβέρνηση το μεγάλο πρόβλημα των εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, αντί να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και σε ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υποδομών του οργανισμού.

Ετσι, μετά τις εξαγγελίες κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας την περασμένη Παρασκευή για την τοποθέτηση ιδιώτη «project manager» στον ΕΦΚΑ, χτες ανακοινώθηκε από το υπουργείο ότι ως τέτοιος και επικεφαλής της αντίστοιχης «Ομάδας Εργου» τοποθετείται ο «οικονομολόγος Μιχάλης Κεφαλογιάννης, στέλεχος επιχειρήσεων και τραπεζών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με εμπειρία στην υλοποίηση παρόμοιων σχεδίων στον δημόσιο τομέα». Πρόκειται για στέλεχος της ΝΔ, ο οποίος το 2016 είχε συμμετάσχει στη συγγραφή του κυβερνητικού προγράμματός της.

Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια ανακοίνωση, «για την υλοποίηση του project της επιτάχυνσης των συντάξεων,η Ομάδα θα μπορεί να καταφεύγει - εάν και όποτε το κρίνει σκόπιμο - στις υπηρεσίες εξειδικευμένων εταιρειών του ιδιωτικού τομέα».

Ανοίγει έτσι «διά της τεθλασμένης» ο δρόμος σε ιδιωτικές εταιρείες να μπουν με το αζημίωτο στον e-ΕΦΚΑ, στο φόντο της προωθούμενης ευρύτερης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων υπηρεσιών και υποδομών του Δημοσίου.

Επιχειρώντας εξάλλου να συσκοτίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης και των προκατόχων της για την ταλαιπωρία των συνταξιούχων, ο αρμόδιος υφυπουργός Π. Τσακλόγλου από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για «ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης» το οποίο «είναι ήδη σε εφαρμογή» και περιλαμβάνει επαναφορά στην υπηρεσία συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων ασφαλιστικών ταμείων, «συγκρότηση κλιμακίων εργαζομένων, με παροχή επιπλέον αμοιβών, βασισμένων στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων» κ.ά.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, τέτοιες «λύσεις» όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αλλά έχουν άλλες στοχεύσεις, υπονόμευσης εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ απουσιάζουν επιδεικτικά η πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού και η ενίσχυση των υποδομών του ΕΦΚΑ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η πρόσφατη ρύθμιση, με την οποία η κυβέρνηση παραιτήθηκε από ένδικα μέσα κατά υπαλλήλων που εργάζονται στον ΕΦΚΑ με δικαστικές αποφάσεις για πολλά χρόνια, εξαιρεί εκατοντάδες άλλους έμπειρους εργαζόμενους που επίσης συνεχίζουν να δουλεύουν με διάφορες δικαστικές διαδικασίες, καθώς και άλλους που απολύθηκαν πρόσφατα, ορισμένοι από τους οποίους μετά από 17 χρόνια!

Με ευθύνη δηλαδή του υπουργείου Εργασίας διώχνονται υπάλληλοι που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ παρουσιάζονται ως «λύσεις» η απασχόληση συνταξιούχων και η υπερεργασία!

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου