Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Πιστοποιητικό ... κερδοφορίας

 

Μιλώντας πριν από λίγες μέρες στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών για το λεγόμενο «πιστοποιητικό εμβολιασμού» (ή αλλιώς «πράσινο πιστοποιητικό») και την αξιοποίησή του για την άρση των όποιων περιορισμών στον Τουρισμό, ο Ευρωπαίος επόπτης Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έμπλεος κυνισμού, δήλωσε ότι το πιστοποιητικό «δεν είναι ένα μέτρο κατά του κορονοϊού, είναι ένα μέτρο στο οποίο συμφωνούμε ότι μπορεί να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος αν ταξιδεύουν οι πολίτες, αλλά προτιμάμε να ανακτήσουμε το δικαίωμα ταξιδιού, ακόμα κι αν δημιουργούνται κάποιοι επιπλέον κίνδυνοι»! Η άποψη αυτή δεν αφορά μόνο τα προσωπικά δεδομένα και το γεγονός ότι δημιουργείται ένας ακόμα μηχανισμός φακελώματος στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά προπάντων τους υπαρκτούς κινδύνους να αναζωπυρωθεί η πανδημία σε τουριστικούς προορισμούς, αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας κατοίκων και τουριστών. Πολύ περισσότερο τώρα, που ενισχύονται οι εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας ότι το εμβόλιο προφυλάσσει κάποιον από το να νοσήσει βαριά από τον κορονοϊό, αλλά ως φορέας μπορεί να τον μεταδώσει σε άλλους.

* * *

Το ίδιο σκηνικό ζήσαμε ξανά το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς εμβόλιο, όταν στο όνομα του «να ανοίξει γρήγορα ο τουρισμός», όπως πίεζαν οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι και οι μεγαλοεπιχειρήσεις των Μεταφορών, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν τελικά ευνόησαν και δεν απέτρεψαν την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας.

Τα ίδια κριτήρια του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο υπαγορεύουν τώρα το «πιστοποιητικό εμβολιασμού», ώστε να ελαχιστοποιούνται τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας σε ξενοδοχεία, παραλίες, αερομεταφορές και καράβια, καθώς αποτελούν κόστος για το κεφάλαιο και αποθαρρύνουν κάποιον από το να ταξιδέψει σε μια άλλη χώρα για διακοπές. Θυμίζουμε ότι το «πράσινο πιστοποιητικό», θιασώτες του οποίου είναι στη χώρα μας η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, απαλλάσσει τα κράτη απ' την ευθύνη λήψης ουσιαστικών μέτρων στο εσωτερικό και στα σύνορα (μαζικά τεστ, καραντίνα κ.λπ.). Από χτες Δευτέρα, η είσοδος στη χώρα μας από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, τη Σερβία και το Ισραήλ επιτρέπεται χωρίς 7ήμερη καραντίνα, με αρνητικό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες ή με πιστοποιητικό ότι έχουν εμβολιαστεί. Από τις 14 Μάη το μέτρο αναμένεται να γενικευτεί.

* * *

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το μέτρο στηρίζουν ένθερμα η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (IATA), δηλαδή οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο, αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, που διαμήνυε ήδη από τον Γενάρη ότι «η επανεκκίνηση του τουρισμού δεν μπορεί να περιμένει». Ο καημός όλων αυτών δεν είναι βέβαια οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό, αλλά τα δυσθεώρητα κέρδη τους, καθώς η «χασούρα» των μονοπωλίων του κλάδου από τις επιπτώσεις των μέτρων διαχείρισης της πανδημίας και τη νέα οικονομική κρίση αποτιμούνται από τον Γενάρη μέχρι τον Οκτώβρη του 2020 σε 935 δισ. δολάρια, δέκα φορές μεγαλύτερη από εκείνη του 2009 και την προηγούμενη συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι το διακύβευμα είναι τεράστιο για τα μονοπώλια του Τουρισμού, που ποντάρουν πολλά στην τουριστική σεζόν αυτής της χρονιάς. Γι' αυτό άλλωστε η ΕΕ έδρασε αστραπιαία, προωθώντας το «πράσινο πιστοποιητικό», το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στην επόμενη Σύνοδο (26-29 Απρίλη), με τα κράτη - μέλη να έχουν ήδη δεσμευτεί ότι το πλαίσιο εφαρμογής του θα είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι.

* * *

Καθόλου αμελητέα δεν είναι και η προσπάθεια, με αφορμή το πιστοποιητικό, να συγκροτηθεί ένας επιπλέον ισχυρός μηχανισμός ψηφιακού φακελώματος, με μαζική καταγραφή, επεξεργασία και αξιοποίηση ιατρικών και άλλων δεδομένων από ΕΕ, κράτη, μεγαλοεργοδοσία και ομίλους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ΕΕ, με δική της ψηφιακή πύλη, σπεύδει να στηρίξει τα κράτη - μέλη στην ανάπτυξη λογισμικού για τον μηχανισμό του πιστοποιητικού, ο οποίος έρχεται για να παραμείνει και μετά την πανδημία. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη από το σχέδιο Κανονισμού της Κομισιόν προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασης του πιστοποιητικού από το κάθε κράτος - μέλος και με πρόσθετα δεδομένα, όπως άλλα εμβόλια ταξιδιωτών. Ολα τα παραπάνω τεκμηριώνονται από καταγγελίες που ήδη υπάρχουν για συμφωνίες εμπορικής εκμετάλλευσης εκατομμυρίων ιατρικών δεδομένων, ταυτοποίησης προσώπων από επιχειρηματικούς ομίλους παροχής υπηρεσιών Υγείας και ασφαλιστικές εταιρείες. Με μοχλό το πιστοποιητικό θα ενταθεί ο εκβιασμός από τη μεγαλοεργοδοσία για απολύσεις όσων εργαζομένων για διάφορους λόγους δεν το διαθέτουν, ή ευπαθών ομάδων, ενώ θα ενισχυθεί και η κρατική καταστολή.

* * *

Είναι επομένως φανερές οι προτεραιότητες που επιβάλλουν το λεγόμενο «πράσινο πιστοποιητικό». Και δεν πρέπει ο λαός να δώσει κανένα άλλοθι στην κυβέρνηση και στα άλλα αστικά κόμματα για την άθλια κατάσταση που ζει καθημερινά στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Η διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στον Τουρισμό τώρα που ξεκινάει η σεζόν, το αίτημα για ασφαλείς μεταφορές και θωράκιση της υγείας τουριστών και κατοίκων με όλα τα απαραίτητα μέτρα, είναι αναγκαίο να εμπλουτίσουν τις διεκδικήσεις σωματείων και φορέων για πραγματική προστασία του λαού από την πανδημία, για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, για μαζικούς εμβολιασμούς με όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα, για μέτρα στους χώρους δουλειάς, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται και σήμερα στο έλεος των πρωτοκόλλων της εργοδοσίας.


Β. Π.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου