Κυριακή 25 Απριλίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Για τη συντήρηση του κτιρίου της ΚΕ


Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ προχωρά στην απαραίτητη και αναγκαία ανακαίνιση και αναβάθμιση του κτιρίου της στον Περισσό, λόγω και της ηλικίας του κτιρίου, ώστε αυτό να ενισχυθεί στη φυσιολογική του «μάχη με τον χρόνο».

Το «σπίτι του ΚΚΕ» θεμελιώθηκε το 1980 και άρχισε να λειτουργεί για τις ανάγκες της Κεντρικής Επιτροπής. Η ανέγερση κεντρικών γραφείων του ΚΚΕ, με μορφή αντάξια του Κόμματος σε όλα τα επίπεδα, έγινε υπόθεση του ίδιου του λαού.

Κανένας δεν ξεχνάει πώς χτίστηκε το κτίριο του Κόμματος. Χτίστηκε με τον μόχθο και την εθελοντική δουλειά συντρόφων και φίλων του Κόμματος. Με την πλατιά ανταπόκριση του εργαζόμενου λαού στην οικονομική εξόρμηση που είχε τότε προκηρύξει το Κόμμα με το σύνθημα «Χτίστε τα γραφεία του ΚΚΕ».

Η ιστορία αυτού του κτιρίου είναι δεμένη με τη σύγχρονη Ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με τις σκληρές μάχες όλων των τελευταίων δεκαετιών, για να μείνει υψωμένη η σημαία του ΚΚΕ μέσα στη θύελλα της ανατροπής του σοσιαλισμού, της αντεπανάστασης.

Το κτίριο αποτέλεσε εξαρχής τη στέγη της Κεντρικής Επιτροπής και το κέντρο στο οποίο στεγάζονται ο «Ριζοσπάστης», η «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», ο «Οδηγητής» και το πόρταλ «902.gr».

«Ντυμένο» με σκαλωσιές το κτίριο της έδρας της ΚΕ
«Ντυμένο» με σκαλωσιές το κτίριο της έδρας της ΚΕ
Η έδρα της ΚΕ στεγάζει σήμερα το πολύτιμο Ιστορικό Αρχείο του Κόμματος. Εδώ βρίσκονται σπάνια ντοκουμέντα της Ιστορίας του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος, εκατομμύρια σελίδες, χιλιάδες βιβλία, αλλά και έργα τέχνης μεγάλων δημιουργών, κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών. Αυτός ο ανεκτίμητης αξίας πλούτος φυλάσσεται στην έδρα της ΚΕ έχοντας διασωθεί μέσα από τη φωτιά της ταξικής πάλης, τα πεδία των μαχών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ηρωικού ΔΣΕ, τα μπουντρούμια των φυλακών, τα κολαστήρια της εξορίας. Αυτόν τον πλούτο του Αρχείου τον διασώσαμε και από την καταστροφική πλημμύρα του 1994, χάρη σε έναν τιτάνιο αγώνα όχι μόνο μελών και φίλων του ΚΚΕ αλλά πλατιά των εργαζομένων, επιστημόνων, ιδρυμάτων, οργανισμών και φορέων.

Σε αυτό το κτίριο, στη μεγάλη Αίθουσα Συνεδρίων του Περισσού, έχουν φιλοξενηθεί μεγάλες πολιτικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες του Κόμματος, συναυλίες, παραστάσεις, επιστημονικά συνέδρια, έχουν αφήσει πολύτροπα το στίγμα τους σπουδαίοι εκπρόσωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών. Το κτίριο της ΚΕ έχει υποδεχθεί πλήθος Διεθνών Συναντήσεων και Διασκέψεων Κομμουνιστικών Κομμάτων και Νεολαιών από όλο τον κόσμο, στεγάζοντας την ακούραστη προσπάθεια του Κόμματός μας και την έκφραση της αλληλεγγύης στην πάλη των λαών.


Το «σπίτι του ΚΚΕ» θα το κρατήσουμε όρθιο και γερό και με τη σημερινή αναγκαία αναβάθμιση και ανακαίνιση. Παρά τις δυσκολίες από την καπιταλιστική οικονομική κρίση και την πανδημία, παρά τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε βάρος του Κόμματος με την εφαρμογή των αντιδραστικών νόμων για τα οικονομικά των κομμάτων, το κτίριο της ΚΕ θα είναι ανακαινισμένο και στις 24 έως 27 Ιούνη 2021 θα φιλοξενήσει τις εργασίες του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Είμαστε σίγουροι ότι το κτίριο θα αναβαθμιστεί με τον ίδιο τρόπο που χτίστηκε. Με την οικονομική εισφορά των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Με την προσφορά από ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό, από την Ευρώπη και τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες έως τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ακόμα και τη μακρινή Αυστραλία, που δεν ξεχνούν αλλά θρέφουν τις πολιτικές ρίζες του Κόμματός μας σε κάθε γωνιά της Γης. Με προσφορές από συγγενείς, φίλους και απογόνους στη μνήμη εκατοντάδων λαϊκών αγωνιστών. Με τη στήριξη των εργαζομένων και της νεολαίας από το υστέρημά τους.

Με τη στήριξη του λαού η Κεντρική Επιτροπή θα έχει μια στέγη αναγκαία για τη δουλειά της. Μέσα σ' αυτό το κτίριο θα ακουστεί για άλλη μια φορά δυνατή η φωνή του ΚΚΕ στο 21ο Συνέδριό μας.

Απρίλης 2021

Ριζοσπάστης 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου