Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Εκφράζουν την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις επικουρικές συντάξεις


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ   ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Σωκράτους 23 – Αθήνα ΤΗΛ. (210) 52 01 573 -  52 29 442 –ΦΑΞ.52 29 907

E-mail osika@otenet.gr

Αθήνα 8/7/2021




Δελτίο τύπου της ΣΕΑ

Ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις επικουρικές συντάξεις.

 

Το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας μας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με το σχέδιο νόμου που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στην Βουλή για να δώσει την χαριστική βολή σε ότι έχει απομείνει από τον μέχρι σήμερα σφαγιασμό των συντάξεων μας, αλλά και στις συντάξεις της νέας γενιάς.

Εμείς οι συνταξιούχοι που από την πείρα της ζωής και του αγώνα, μας δίνεται η δυνατότητα να βγάζουμε ασφαλή συμπεράσματα, όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μια καταστροφικής πορείας του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος που η κατεδάφισή του άρχισε συστηματικά από το 1990 με βάση τις λεγόμενες «βέλτιστες πολιτικές»  που υπαγόρευσαν οι μεγιστάνες του πλούτου στους ηγέτες της Ε. Ένωσης για την αύξηση της κερδοφορίας τους με το τσάκισμα των κατακτήσεων των εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλιση.

Σε όλη την Ευρώπη, και στην χώρα μας, άρχισε αυτή τη καταστρεπτική πορεία από τις αρχές του 1990  από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις ανεξάρτητα από τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό τους. Μέχρι σήμερα σταθερά, (παρά τις δημαγωγικές τους προεκλογικές διακηρύξεις ότι θα καταργήσουν τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές διατάξεις), υλοποιούν τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων τσακίζοντας ό,τι με αγώνες και θυσίες τα προηγούμενα χρόνια κατακτήσαμε και το πληρώσαμε με τον μόχθο μιας ζωής.  

Ποιος δεν θυμάται τις προεκλογικές φανφάρες της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου, που όχι μόνο δεν τον κατάργησε αλλά τον έχει κάνει βασικό εργαλείο για να συνεχίσει τις καταστρεπτικές αντιασφαλιστικές πολιτικές τόσο για εμάς όσο για την νέα γενιά.

Το νέο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για ψήφιση στην Βουλή για  την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων απογειώνει αυτές τις πολιτικές με την παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στα νύχια των επενδυτικών ομίλων με μικρό, μεσαίο, και υψηλό ρίσκο όπως προκλητικά διαφημίζει. Η αλήθεια είναι ότι πίσω την προπαγάνδα της κυβέρνησης το νέο νομοσχέδιό της, έρχεται να ολοκληρώσει τον σφαγιασμό μας και ανάλογα να ρίξει στον καιάδα την νέα γενιά. 

Με επιμέλεια προσπαθεί να κρύψει ότι οι διατάξεις του σ.ν αφορούν τους πάντες, τους υπάρχοντες συνταξιούχους και την νέα γενιά. Για τους υπάρχοντες συνταξιούχους ουσιαστικά επικυρώνει όλες τις  θανατηφόρες περικοπές που έχουν επεβλήθη  μέχρι σήμερα και αφήνει ένα τεράστιο κενό χρηματοδότησης για την συνέχιση της καταβολής των συντάξεών τους. Η διακοπή εισφορών των νέων ασφαλισμένων προς το ισχύον σύστημα θα δημιουργήσει μια νέα οικονομική «μαύρη τρύπα» με έλλειμμα 55 δις ευρώ, η οποία θα φορτωθεί και πάλι στους φορολογούμενους και θα θέσει σε κίνδυνο τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων και των ασφαλισμένων που θα παραμείνουν σε αυτό.

Για τους νέους, σε συνέχεια των νόμων που ψήφισαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, κατεδαφίζοντας την Κοινωνική Ασφάλιση, το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο έρχεται να ανάψει «πράσινο φως» για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης συνολικά στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, παραδίδοντας  στα νύχια του χρηματιστηριακού τζόγου τις επικουρικές συντάξεις. Με το νομοσχέδιο γίνεται από 1/1/2022 υποχρεωτική η ένταξη σε αυτό το σύστημα για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους είναι μέχρι 35 ετών.

Ο λεγόμενος «ατομικός ασφαλιστικός κουμπαράς», που εισάγει το νομοσχέδιο στο πλαίσιο της «κεφαλαιοποίησης», σημαίνει ότι πλέον η επικουρική σύνταξη, η προστασία των γηρατειών γίνεται απολύτως «ατομική υπόθεση». Η σύνταξη σταματά να είναι προστασία και μετατρέπεται σε «επένδυση», οι δε ασφαλισμένοι σε «επενδυτές». Ο κάθε ασφαλισμένος θα γνωρίζει τι θα πληρώνει όμως δεν θα γνωρίζει τι στο τέλος θα πάρει αφού, τόσο διεθνώς όσο και στην χώρα μας, τα επενδυτικά προγράμματα πάμπολλες φορές το έριξαν στο κοινώς λεγόμενο «Φαλιμέντο» με τραγικά θύματα τους ασφαλισμένους.

Εξάλλου αυτό το διάστημα της πανδημίας όλοι γίναμε μάρτυρες για το πώς δούλεψαν τα ιδιωτικά συμφέροντα στην ιδιωτική υγεία που αν δεν υπήρχε αυτός ο τσακισμένος από τις κυβερνήσεις δημόσιος τομέας στην υγεία, η κατάσταση θα ήταν ακόμη πιο τραγική. Αυτά συμβαίνουν όταν οι κοινωνικές ανάγκες μας πέφτουν στα νύχια της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε όλους τους συνταξιούχους να δώσουμε την μάχη μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια μας ενάντια στο νέο έκτρωμα, να μην περάσει η προσφιλή κυβερνητική  προπαγάνδα της διάσπασης ανάμεσα στους παλιούς και  τους νέους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Όλα τα σωματεία μας σε όλες τις περιοχές και οι συνταξιούχοι να δώσουν την μάχη μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα να μην περάσει ο νέος σφαγιασμός που μας ετοιμάζουν.

Οι συνταξιούχοι κάθε χρόνο από τις περικοπές που τους έγιναν πληρώνουν πάνω από 8 δις. Δεκάδες δισεκατομμύρια κουρεύτηκαν από τα ασφαλιστικά  ταμεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και έχουν το θράσος να μας λένε ότι αυτά πρέπει να τα ξεχάσουμε και ότι τα παιδία μας δουλεύουν για να πληρώνουν τις συντάξεις μας. Τώρα από τις εισφορές του «κουμπαρά» που επικαλούνται θα αποκομίσουν και θα επενδύσουν (με βάση τα δικά τους στοιχεία) πάνω από 80 δις αρκετά πάνω από ταμείο το ανάκαμψης.

Από την πλευρά μας σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποστείλουμε το διεκδικητικό μας πλαίσιο και διεκδικούμε ό,τι μας έχει με την βία αφαιρεθεί ενώ το πληρώσαμε με τον αγώνα μιας ζωής.

Διεκδικούμε τις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις, κατώτερη σύνταξη 600ευρώ, την 13η και 14η σύνταξη. Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, την κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία, την  συμμετοχή στα φάρμακα. Άμεσα να δοθούν οι παροχές για την λουτροθεραπεία, και τον κοινωνικό τουρισμό και να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τα δώρα και οι επικουρικές του 11μηνου 2015-2016. Άμεση πρόσληψη προσωπικού, ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού στον ΕΦΚΑ, για την άμεση απόδοση των συντάξεων μερισμάτων και εφάπαξ.  Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία με πρόσληψη ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού και άνοιγμα των δομών υγείας που έκλεισαν. Άμεσο σχεδιασμό και δημιουργία δημόσιων δομών οίκων ευγηρίας  σε  όλη την χώρα. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Τα σωματεία της ΣΕΑ σε όλη την χώρα προετοιμάζονται για την κάθοδο των συνταξιούχων στην πανελλαδική μας συγκέντρωση στις 8/10/21 στην Αθήνα και πορεία στο μέγαρο Μαξίμου στον Πρωθυπουργό.   

 

Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΣΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου