Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

«Φιλόδοξο σχέδιο ωρίμανσης των ακινήτων... »

 



Ως ένα μέτρο που θα διαμορφώσει προϋποθέσεις για ένα καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή μιας νέας οικογένειας παρουσιάζει η κυβέρνηση την πρόθεσή της να αξιοποιήσει ορισμένα από τα 70.000 ακίνητα που διαθέτει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), για να παραχωρήσει στέγη σε νεαρά ζευγάρια και σε ευάλωτες οικογένειες, χωρίς να γίνουν γνωστές οι προϋποθέσεις και οι όροι του προγράμματος.

Η συζήτηση δεν είναι καινούργια και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ειδικά στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, όπου το πρόβλημα της λαϊκής στέγης είναι ιδιαίτερα οξυμένο, λόγω και των ακριβών ενοικίων, το κράτος αναλαμβάνει με διάφορους τρόπους να επιδοτήσει τη στέγη, με αυστηρά όμως δημοσιονομικά και οικονομικά κριτήρια, που μόνο τα πολύ φτωχά λαϊκά νοικοκυριά μπορούν να εκπληρώσουν. Το είδαμε και με την επιδότηση ενοικίου που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα μέτρο εκτόνωσης των αντιδράσεων και «καλλωπισμού» των συνεπειών από την πολιτική της για τα «κόκκινα» δάνεια.

Ειδικά στη χώρα μας, και μόνο το γεγονός ότι το κεραμίδι της λαϊκής οικογένειας έχει κυνηγηθεί με λύσσα από τις κυβερνήσεις και τις τράπεζες, ειδικά τα τελευταία χρόνια, με εκβιασμούς και πλειστηριασμούς, είναι από μόνο του ένας λόγος για να αναζητήσει κανείς την κοροϊδία πίσω απ' αυτήν την κυβερνητική εξαγγελία.

Χιλιάδες ζευγάρια έχασαν το σπίτι τους επειδή δεν είχαν να πληρώσουν το δάνειο στην τράπεζα ή έγιναν νοικάρηδες σ' αυτό, αφού πρώτα πέρασε στην κυριότητα των τραπεζών με νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Χιλιάδες ακόμα ζουν στο νοίκι, πληρώνοντας εκατοντάδες ευρώ κάθε μήνα από το πενιχρό τους εισόδημα, ή ξεσπιτώνονται από περιοχές όπου ο αστικός σχεδιασμός περιλαμβάνει «αναπλάσεις» και «αναβαθμίσεις» χάριν της επιχειρηματικής δράσης και του μεγαλύτερου κέρδους. Αυτά είναι που δίνουν το στίγμα της κρατικής - κυβερνητικής πολιτικής στη στέγη, όπως και τα δυσβάσταχτα χαράτσια που φορτώνει το κράτος στη λαϊκή περιουσία.

Δίπλα σ' αυτά, δεν περνάει απαρατήρητη η κινητικότητα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα γύρω από την ΕΤΑΔ, ειδικά μετά την Εκθεση Μεταμνημονιακής Εποπτείας, που επισήμανε ότι είναι «χαμηλότερες των προσδοκιών οι επιδόσεις της» και ότι «η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας είναι κρίσιμης σημασίας για τις επενδύσεις και τη μείωση του δημοσίου χρέους εν γένει».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η ΕΤΑΔ έχει εκπονήσει «ένα φιλόδοξο Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την επικαιροποίηση της υφιστάμενης κατάστασης και την επιτάχυνση προετοιμασίας προς αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου», σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ. Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη «συστηματική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης σε όλη την Ελλάδα, για να υπάρχει πλήρης εικόνα, καθώς και την ωρίμανση όλων των ακινήτων, ώστε να καταστούν αξιοποιήσιμα, με όποιον τρόπο κριθεί πρόσφορος ανά κατηγορία ακινήτων και από όποιον φορέα κατά περίπτωση».

Φαίνεται λοιπόν ότι η «ωρίμανση» ορισμένων από τα χιλιάδες ακίνητα της ΕΤΑΔ περνάει μέσα από την επανένταξή τους στην αγορά κατοικίας, με διάφορους τρόπους, όπως δείχνουν και τα σχέδια που απεργάζεται η κυβέρνηση...

Πασ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου