Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Συγκρίσεις

 



Την ώρα που ένα ακόμα βήμα στην πορεία της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας γινόταν χτες με την επισημοποίηση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ο λαός καλείται να πληρώσει με τεράστιες αυξήσεις τις «πράσινες» και άλλες μπίζνες με την Ενέργεια.Η εκτίναξη της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε ήδη να μετακυλίεται στους λογαριασμούς ρεύματος και η επιβάρυνση για τα λαϊκά νοικοκυριά τους επόμενους μήνες θα είναι δυσβάσταχτη. Αρκετοί θα δουν το κόστος μόνο για το μήνα Αύγουστο αυξημένο έως και 40%, αφού πάνω στα ήδη τσουχτερά τιμολόγια θα έρθει να προστεθεί και το αυξημένο κόστος που διαμορφώθηκε στο χρηματιστήριο Ενέργειας.

Σήμερα η τιμή της KWh στο οικιακό τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ είναι €0,11 για κατανάλωση <2.000 KWh και €0,12 για κατανάλωση >2.000 KWh.

Στον σοσιαλισμό (1961 - 1989)

*Συγκρίνετε τη διακύμανση της τιμής στην κιλοβατώρα ρεύματος στον σοσιαλισμό


"Οι επιβαρύνσεις για ηλεκτρισμό, γκάζι, θέρμανση, ζεστό νερό για κάθε σπίτι δεν ξεπερνούσαν, γενικά, το 3% του εισοδήματος μιας εργατικής οικογένειας.
 
Το νοίκι κυμαινόταν απο 0,5 ως 13.2 καπίκια το μήνα (1 ρούβλι=100 καπίκια) για κάθε τ.μ. κατοικήσιμης επιφάνειας, χωρίς να υπολογίζονταν οι βοηθητικοί χώροι (χολ, κουζίνα, διάδρομοι, μπάνιο, τουαλέτα). 
 
Ο μέσος μισθός του εργάτη και του υπαλλήλου το 1975 ήταν 146 ρούβλια.
 
Ο Σοβιετικός εργαζόμενος για τις βασικές ανάγκες της κατοικίας πλήρωνε: 4 καπίκια/KWh, 16 καπίκια το μήνα κατ'ατομο για το γκάζι, περίπου 5 καπίκια ανά τ.μ. κατοικήσιμη επιφάνειας για τη θέρμανση στην κεντρική περιοχή της χώρας, 2,5 ρούβλια το μήνα για το τηλέφωνο άσχετα από πόσες φορές η για πόση ώρα χρησιμοποιείται (τα υπεραστικά υπολογίζονται ξεχωριστά)."
 
Πηγή: Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμο. Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, σελ. 94-95.

Ο αγώνας για φθηνές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στην Ενέργεια, το νερό, τις επικοινωνίες και τις μεταφορές είναι μονόδρομος

Το ΠΑΜΕ απαιτεί:

  • Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος. 
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις.
  • Δωρεάν ρεύμα σε όσους πλήγηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Κανείς εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ
     

*Η φωτογραφία από Leonidas Plakoutsis

  Πού οφείλεται το νέο κύμα ακρίβειας;

«Καίνε» οι αυξήσεις το λαϊκό εισόδημα για να «τρέξουν» τα σχέδια των «επενδυτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου