Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Η υγεία του λαού θυσιάζεται στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους

 

*Της Μαίρης Αγρογιάννη

 

Βρισκόμαστε ήδη 2 χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Διανύουμε ήδη το 4ο κύμα και μετράμε πάνω από 16.000 χιλιάδες νεκρούς. Η τραγωδία του απολογισμού παραμένει αδιανόητη. Γιατί είναι μεγάλη η απόσταση αυτών που θα μπορούσαν να γίνουν κι αυτών που έγιναν και γίνονται.

Όλα δείχνουν ότι αν συνεχιστεί η ίδια εγκληματική πολιτική που εφαρμόζεται έως τώρα, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου το 4ο επιδημικό κύμα θα είναι πιο φονικό από το 1ο και 2ο μαζί.

Τα δήθεν νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας είναι τα ίδια που έχουν δοκιμαστεί εδώ και καιρό και έχουν οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση. Σε όλες τις χώρες που τα συστήματα Υγείας υποτάσσονται στη λογική του «κόστους - οφέλους» και στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους θυσιάζεται η υγεία, ακόμη και η ανθρώπινη ζωή.

Γι’ αυτό και δεν λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, στα σχολεία και πανεπιστήμια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αντίθετα, η κυβέρνηση συγχωνεύει 1.000 τμήματα σε σχολεία, στοιβάζει παιδιά σε κοντέινερ και εφαρμόζει ως μοναδικό εργαλείο την αυτοδιάγνωση. Την ίδια στιγμή αφήνει τελείως ανεξέλεγκτους τους θρησκευτικούς χώρους, αφού δεν επιβάλλει κανέναν προληπτικό έλεγχο.

Γι’ αυτό και τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον τουρισμό έγιναν λάστιχο, προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη των ξενοδόχων και των εφοπλιστών.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στην πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, που συνεχίζει να κερδοσκοπεί ασύστολα και η όποια συμμετοχή του προϋποθέτει τη διασφάλιση της υψηλότερης δυνατής κερδοφορίας.

Γι’ αυτό υπάρχουν χιλιάδες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Μονάδες Πρόνοιας με ελάχιστο προσωπικό, με συμβασιούχους, με μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη.

Γι’ αυτό σαν δεύτερη παράλληλη πανδημία εκτινάχθηκε η λοιπή νοσηρότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι και οι ακάλυπτες ανάγκες παρακολούθησης των χρόνιων νοσημάτων πολλαπλασιάστηκαν.

Αυτή ακριβώς η πολιτική, οι κυβερνητικές παλινωδίες, οι αντιφάσεις είναι που έχουν καλλιεργήσει τον φόβο και τη δυσπιστία απέναντι στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού και στις συμβουλές της επιστήμης. Άλλωστε, η κυβέρνηση εξαρχής επιδίωξε να μετατρέψει το πολύτιμο όπλο του εμβολιασμού σε όχημα διχασμού και κοινωνικού αυτοματισμού. Πίσω από τον βολικό διαχωρισμό «εμβολιασμένοι - ανεμβολίαστοι», επιχειρεί να κρύψει τη σχεδόν ανύπαρκτη κρατική ευθύνη σε προληπτικά μέτρα για τη δημόσια υγεία και για τα χάλια των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Είναι τουλάχιστον πρόκληση για τους υγειονομικούς, αλλά και για όλο τον λαό, η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Επικρατείας ότι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι πολυτέλεια!

Δεν είναι τυχαίο ότι όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές δυνάμεις, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που διαδοχικά έβαλαν το χέρι τους για τη διαμόρφωση αυτού του άθλιου για τον λαό, δημόσιου συστήματος Υγείας, με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του, με τα κριτήρια του κόστους - οφέλους, της επιχειρηματικότητας και της ανταποδοτικότητας, διαγωνίζονται ποιος είναι πιο ικανός να υλοποιήσει αυτές τις κατευθύνσεις. Με αυτά τα «υλικά» κατασκευάστηκε το «παλιό ΕΣΥ», με τα ίδια υλικά - ακόμα πιο ενισχυμένα - προωθεί η κυβέρνηση το «νέο ΕΣΥ». Γι’ αυτό και το «νέο ΕΣΥ» έχει φανατικούς υποστηρικτές τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τμήμα των επιστημόνων που τα συμφέροντά τους είναι σε κοινή κατεύθυνση. Γι’ αυτό τίποτα καλό δεν έχει να δώσει για τις αυξημένες λαϊκές ανάγκες.

Τώρα είναι η ώρα να ενισχυθεί η λαϊκή απαίτηση και πάλη, για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα οποία φωνάζουν από την πρώτη στιγμή οι υγειονομικοί, τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς:

  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας

  • Ολοκληρωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα με πλήρη εξαντλητική ενημέρωση του λαού, προληπτικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση και καθολική δωρεάν παρακολούθηση.

  • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους χωρίς εξαίρεση.

  • Μέτρα σε χώρους μεγάλης διασποράς, όπως σχολεία, σχολές, μέσα μαζικής μεταφοράς και τόπους δουλειάς.

  • Να παρθούν τώρα πίσω τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης που προβλέπει συγχωνεύσεις, ΣΔΙΤ και βάθεμα της εμπορευματοποίησης.

  • Να καταργηθεί το μέτρο της «αναστολής εργασίας» στην Υγεία - Πρόνοια. Να επανέλθουν όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, με συχνά προληπτικά τεστ και αξιοποίηση σε εργασίες χαμηλής επικινδυνότητας.

  • Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας κατά προτεραιότητα, με όσα χρήματα απαιτούνται για τη στελέχωση, εξοπλισμό και ανάπτυξή τους.

*Η Μαίρη Αγρογιάννη είναι μέλος του Τομεακού Γραφείου Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής και Παθολόγος - μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ

(Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα pontiki.gr)

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου