Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Γ. Δελής: Στον καπιταλισμό η εθελοντική εργασία είναι απλήρωτη δουλειά (VIDEO)

 

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

 

 
 

Για την άμβλυνση μεγάλων αντιθέσεων και για να «μπαλώνονται» στοιχειωδώς μεγάλα προβλήματα, όπως η φτώχεια, αξιοποιείται ο «εθελοντισμός» στο έδαφος της καπιταλιστικής κοινωνίας, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με το νομοσχέδιο «Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και λοιπές διατάξεις».

Όπως είπε, το αστικό κράτος, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και η ΕΕ εκμεταλλεύονται την πρόθεση ανθρώπων που «δεν βαστάει η καρδιά τους να βλέπουν τη φτώχεια και την ανεργία γύρω τους» ώστε να προωθούν δικά τους συμφέροντα. Έφερε το παράδειγμα που προωθεί η Ε, για νέους που ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή τους δεν βρίσκουν δουλειά, καθώς τους ζητείται προϋπηρεσία, και η λογική είναι να εργαστούν απλήρωτοι σε κάποια ΜΚΟ, εθελοντικά, ώστε να αποκτήσουν την πολυπόθητη προϋπηρεσία.

Όσο για τον όρο της «Κοινωνίας των Πολιτών», ο Γιάννης Δελής σημείωσε ότι δεν ευσταθεί σε μια ταξική κοινωνία, όπου οι πολίτες χωρίζονται σε τάξεις, μία εκμεταλλεύτρια και μία εκμεταλλευόμενη, με εκ διαμέτρου διαφορετικά και συγκρουόμενα συμφέροντα.

Συνεπώς, άλλο νόημα δίνει στον εθελοντισμό η αστική τάξη και άλλο η εργατική. Για την εργατική τάξη ο εθελοντισμός εκφράζεται με ταξική αλληλεγγύη και συμπαράσταση. Η αστική αντίληψη περί εθελοντισμού επεκτείνεται και στην οικονομική σημασία που θεωρείται ο τρίτος τομέας της οικονομίας και παρέχει αγαθά και υπηρεσίες που «αδυνατούν» να προσφέρουν το κράτος και η ελεύθερη αγορά.

Ο «εθελοντισμός» της αστικής τάξης, σημείωσε, αποτελεί ιδεολογικό και πολιτικό μηχανισμό ενσωμάτωσης που βάζει εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση και την ταξική συνειδητοποίηση, συγκαλύπτει τις αιτίες των δεινών που αντιμετωπίζει ο λαός και αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ταξικής αλληλεγγύης. Ξεκαθάρισε ότι στον καπιταλισμό η εθελοντική εργασία είναι απλήρωτη δουλειά που τα οφέλη τα καρπώνονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και συμβάλλει ώστε το αστικό κράτος να μειώνει τον προϋπολογισμό του για μια σειρά τομείς.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια των εργαζομένων μαζί με την αγωνιστική στάση ζωής είναι τα γνήσια ιδανικά της εργατικής τάξης, όπως εκφράστηκαν στη Βόρεια Εύβοια, όπου ο λαός οργανώθηκε και απέδειξε ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου