Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

«Εργαλειοθήκη» καταστολής...

 

Πολλές κινηματογραφικές ταινίες περασμένων δεκαετιών περιείχαν σκηνές με τεχνολογίες παρακολούθησης μέσα από τις οποίες γινόταν εφικτό, π.χ., να αναγνωριστεί ένα άτομο μέσα στο πλήθος από κάμερες ασφαλείας και να ταυτοποιηθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Τέτοιες τεχνολογίες θεωρούνταν ότι ανήκαν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, όπως όμως αποδείχθηκε η γενικευμένη εφαρμογή τους ήταν απλά θέμα χρόνου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο «οδηγός» που εξέδωσε μια βρετανική οργάνωση «για τα δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή», σχετικά με τις μεθόδους παρακολούθησης που χρησιμοποιεί η αστυνομία σε βάρος διαδηλωτών. «Εάν πάτε σε μια διαμαρτυρία» - αναφέρει - «η αστυνομία έχει μια σειρά μεθόδων εντοπισμού και ταυτοποίησής σας μέσω του τηλεφώνου σας και μπορεί ενδεχομένως ακόμα και να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του τηλεφώνου σας εξ αποστάσεως. Ορισμένες από τις δυνατότητες που έχουν οι αστυνομικές δυνάμεις να παρακολουθούν και να εντοπίζουν ανθρώπους στις διαδηλώσεις βασίζονται στη στόχευση του τηλεφώνου σας, αλλά υπάρχουν επίσης τρόποι παρακολούθησης και αναγνώρισης ακόμα κι αν αφήνετε το τηλέφωνό σας στο σπίτι, οι οποίες εστιάζουν σε τεχνικές που σας παρακολουθούν και σας αναγνωρίζουν, αναλύοντας το πρόσωπο ή το σώμα σας».

* * *

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων έχει σημειώσει άλματα τα τελευταία χρόνια, χάρη στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και τη δυνατότητα επεξεργασίας τεράστιου όγκου δεδομένων που «ταΐζουν» αλγόριθμους. Είναι κι αυτό μια απόδειξη για το πώς η εξέλιξη της τεχνολογίας, αντί να χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ζωής του λαού και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων του στον ελεύθερο χρόνο, στη μόρφωση, στην ψυχαγωγία και την αναψυχή, γίνεται μέσο έντασης της εκμετάλλευσης, περιστολής των λαϊκών ελευθεριών.

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που προμηθεύτηκαν εξοπλισμό για αναγνώριση προσώπων στους αστυνομικούς ελέγχους, ενώ συνολικά η ανάπτυξη τεχνολογιών με σκοπό την παρακολούθηση και την καταστολή του λαού αποτελεί προτεραιότητα στα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής μείωσης της «εξάρτησης» της ΕΕ από τεχνολογίες «ασφάλειας» ανταγωνιστικών υπηρεσιών και εταιρειών.

* * *

Στις κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη, που έχουν εγκατασταθεί πιλοτικά σε χώρες της ΕΕ, σε Ρωσία, Κίνα, Σερβία και αλλού, προστίθεται τώρα η τεχνολογία αναγνώρισης βαδίσματος «Gait recognition technology (GRT)», που για να ταυτοποιήσει ένα άτομο αναλύει το σχήμα του σώματος και τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο κινείται όταν περπατάει ή τρέχει. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αρκετά μεγάλη απόσταση (μέχρι και στα 50 μέτρα), σε αντίθεση με την αναγνώριση προσώπων, που απαιτεί πιο κοντινές και λεπτομερείς εικόνες. Επίσης, μπορεί να αναγνωρίσει με ακρίβεια ένα άτομο ακόμα και όταν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του καλύπτονται.

Για την αναγνώριση και την ταυτοποίηση, το GRT ανατρέχει επίσης στην ανάλυση εικόνων, φωτογραφιών και βίντεο, από διαμαρτυρίες που έχουν «ανέβει» στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Καθώς συλλέγονται τα δεδομένα σώματος των διαδηλωτών, μπορούν στη συνέχεια να προστεθούν σε προϋπάρχουσες ή νέες λίστες παρακολούθησης των ατόμων που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, για μελλοντική αντιστοίχιση και ταυτοποίηση. Μιλάμε δηλαδή για έναν τέλειο συγχρονισμό των τεχνολογιών καταγραφής και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στον χαφιεδισμό και την παρακολούθηση!

* * *

Αυτή είναι μία μόνο «γεύση» από την «εργαλειοθήκη» που έχουν στη διάθεσή τους οι διάφοροι μηχανισμοί. Η κρατική καταστολή, που δυναμώνει και εκσυγχρονίζεται, πάει χέρι χέρι με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, στο έδαφος των αδιεξόδων που αναπαράγουν για τους λαούς η στρατηγική στήριξης του κεφαλαίου και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που εντείνονται παγκόσμια. Η δικτατορία του κεφαλαίου γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστική, ολοένα και πιο επιθετική στην περιστολή κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σε βάρος του «εχθρού λαού», κάνοντας επιτακτική ανάγκη την πάλη για την ανατροπή της.


Δ. Μ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου