Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Ασύδοτη η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης καλεί τους εργαζόμενους να δουλέψουν στα χιόνια και στις αργίες

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

 

 

Πληθαίνουν οι καταγγελίες Σωματείων για την ασύδοτη στάση των εργοδοτών, οι οποίοι με τις πλάτες της κυβέρνησης, δεν λογαριάζουν ούτε χιόνια, ούτε παγετό, ούτε αργίες και απαιτούν από τους εργαζόμενους να δουλέψουν ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους. 

Εταιρεία υαλοπινάκων με εξαγωγική δραστηριότητα αποφάσισε ότι η παραγωγή της στο εργοστάσιο στην Εύβοια είναι κρίσιμο να συνεχιστεί για την αντιμετώπιση του χιονιά, ερμηνεύοντας το ΦΕΚ όπως τη συμφέρει, σύμφωνα με καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Εύβοιας.

Με μήνυμα της καλεί τους εργαζόμενους να πάνε για δουλειά και τους... κάνει τη χάρη να προσέλθουν λίγο καθυστερημένα αν έχουν πρόβλημα με τον παγετό!!! 

Παραθέτουμε το κείμενο του μηνύματος που έλαβαν οι εργαζόμενοι: «Μετά από σχετική απόφαση του υπουργείου, η επιχείρηση μας ανήκει σε αυτές που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας. Κατά συνέπεια αύριο Τετάρτη λειτουργούμε κανονικά στο ωράριο. Επίσης σε κάθε περίπτωση το ωράριο αύριο θα ξεκινάει στις 8 π.μ. Όμως θα μπορούσε κανείς να μεταβεί και αργότερα προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα λόγω πρωινού παγετού μετατοπίζοντας περαιτέρω το ωράριο».

Ποιά αργία;...

Tη στάση της εργοδοσίας σε μια σειρά από χώρους που από το απόγευμα της Τρίτης, με μπαράζ μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων ειδοποιούσαν τους εργαζόμενους να προσέλθουν σήμερα Τετάρτη στην εργασία τους, παρά την απόφαση για αργία σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική καταγγέλλει το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών ν. Βοιωτίας προσθέτοντας ότι κάτι ανάλογο συνέβη και στη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων.

Το Συνδικάτο πραγματοποίησε σειρά παρεμβάσεων στις εργοδοσίες και διαμαρτυρήθηκε έντονα. Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στις «τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, της περιφέρειας, των Δήμων και των εταιρειών που διαχειρίζονται τους κεντρικούς οδικούς άξονες και τόσα χρόνια μας χαρατσώνουν με τα διόδια, αφήνοντας μας στο έλεος του χιονιά χωρίς να πάρουν κανένα μέτρο πρόληψης και προστασίας των εργαζομένων. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι εργαζόμενοι να εγκλωβίζονται μέσα στους χώρους δουλειάς και στα οχήματα τους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο κίνδυνος του εργατικού ατυχήματος». Τονίζει ότι «η στάση της εργοδοσίας είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη!! Γι’ αυτούς τόσο μετράνε οι ζωές μας μπροστά στα κέρδη τους. Κανένας εργαζόμενος για δουλειά, εμείς οι ίδιοι να προφυλάξουμε την υγεία και την σωματική μας ακεραιότητα. Καλούμε την επιθεώρηση εργασίας να παρέμβει. Να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι το μεροκάματο της Τρίτης και της Τέταρτης κανονικά. Όσοι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να πάνε για δουλειά να πληρωθούν με την προσαύξηση του 75%».

Δεν λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή

Το γεγονός ότι την Τρίτη κάποιοι εργοδότες στα Χανιά, την ώρα που είχε βροχή, χιόνι και χαλάζι, έβγαλαν διανομείς να δουλέψουν με κίνδυνο της ζωή τους καταγγέλλει το Σωματείο Διανομέων - Delivery ν. Χανίων «Ιωσήφ Σαριδάκης».

Το Σωματείο πραγματοποίησε περιοδείες σε χώρους δουλειάς και απαίτησε να σταματήσει η διανομή, με βάση το ΦΕΚ που εξέδωσε η κυβέρνηση και σύμφωνα με το οποίο αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων διανομής τροφίμων και ταχυδρομικών υπηρεσιών (courier) στην περιφέρεια της Κρήτης. «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση η οποία εντελώς πρόχειρα και στο πόδι ανακοίνωσε το συγκεκριμένο ΦΕΚ Αριθμ. 14911/2022 – ΦΕΚ τεύχος Β 187/24.1.2022 με το οποίο ούτε η αστυνομία, ούτε το ΣΕΠΕ θα μπορούσε να επιβάλει κάποια κύρωση στους εργοδότες οι οποίοι αποφάσισαν να ανοίξουν την διανομή. Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο έλεος των εργοδοτών τους χωρίς καμία ουσιαστική μέριμνα από την κυβέρνηση», σημειώνει. 

Λογιστική εταιρεία στο Περιστέρι, καλούσε τους εργαζόμενους, να πάνε κανονικά στα γραφεία της σήμερα Τετάρτη σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, η οποία επισημαίνει ότι «η εργοδοσία καλούσε τους εργαζόμενους να πάρουν εκείνοι την ευθύνη και να κρίνουν αν είναι ασφαλές ή όχι να πάνε για δουλειά!». Μετά από παρέμβαση του Σωματείου και της Ομοσπονδίας η εργοδοσία αναίρεσε την απόφασή της και ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι θα είναι κλειστή.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου