Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Τερατούργημα εμπλοκής, μαγνήτης μεγάλων κινδύνων για τον λαό

 

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

Τη μετατροπή όλης της Ελλάδας σε ορμητήριο για τα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, και μάλιστα επ' αόριστον, προβλέπει η κατάπτυστη νέα Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις Βάσεις, η οποία κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη, 10 Μάη, να συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Την ίδια μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, θα έχει συνάντηση με τον νέο Αμερικανό πρέσβη, Τζορτζ Τσούνις. Δύο μέρες μετά, την Πέμπτη 12 Μάη, η Συμφωνία θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια, προκειμένου να την έχει στις «αποσκευές» του ο Κυρ. Μητσοτάκης στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, στις 16 του μήνα, όπου αναμένεται να αναλάβει πρόσθετες δεσμεύσεις απέναντι στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό.

Θυμίζουμε ότι, πέρυσι τον Οκτώβρη, ο Ν. Δένδιας υπέγραψε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Α. Μπλίνκεν, το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της λεγόμενης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΑΑΣ/MDCA). Η προηγούμενη «ανανέωση» - διεύρυνση της Συμφωνίας υπογράφτηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2019, «χτίζοντας» πάνω στη δουλειά που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε ξεκινήσει τη διαδικασία.

ΑμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο απ' άκρη σ' άκρη

Η σημερινή «ανανέωση» της Συμφωνίας είναι ένα βήμα πιο πέρα και συνιστά ουσιαστική αναβάθμιση της ελληνικής εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Αυτό προκύπτει από τα εξής βασικά σημεία:

  • Πρώτον, η αρχική Συμφωνία προέβλεπε ότι παραμένει σε ισχύ για μια 8ετία και έκτοτε ανανεώνεται ετησίως, ενώ οριζόταν ότι, σε περίπτωση που η Συμφωνία δεν ανανεωνόταν, οι ΗΠΑ θα είχαν μία περίοδο 17 μηνών για την αποχώρηση του προσωπικού, της κινητής ιδιοκτησίας και του υλικού τους από την Ελλάδα.

Πλέον, αυτό αλλάζει και γίνεται - λύνοντας παραπέρα τα χέρια των Αμερικανών - ως εξής: «Η ΣΑΑΣ που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Νοεμβρίου 1990, θα παραμείνει σε ισχύ για μία περίοδο πέντε (5) ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της ΣΑΑΣ», η οποία «θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια, εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα Μέρη με γραπτή ειδοποίηση προς το άλλο Μέρος δύο χρόνια πριν, διά της διπλωματικής οδού».

  • Δεύτερον, προβλέπεται η επέκταση των στρατιωτικών υποδομών που αξιοποιούνται από τις ΗΠΑ και σε νέες κρίσιμες τοποθεσίες, αλλά επί της ουσίας σε όλες τις υποδομές που θα επιλέξουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί.

Ειδικότερα, προηγουμένως προβλεπόταν ότι «επιτρέπεται στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί τις στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όπως προσδιορίζονται κατωτέρω:

(i) Αεροπορική Βάση Λάρισας

(ii) Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου (Αεροδρόμιο Στεφανοβικείου)

(iii) Αλλες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως συμφωνούνται αμοιβαία από τα Μέρη ή τους ορισμένους εκπροσώπους τους, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εσωτερικές τους διαδικασίες».

Πλέον, η λίστα συγκεκριμενοποιείται και διευρύνεται καθώς μπαίνουν οι τοποθεσίες - υποδομές:

«(iii) Στρατόπεδο Γεωργούλα (Βόλος),

(iv) Πεδίο Βολής Λιτόχωρου,

(v) Στρατόπεδο Γιαννούλη (Αλεξανδρούπολη),

(vi) Ναυτική Βάση Σούδας».

«Πρελούδιο» και νέων κινδύνων

Η συγκυρία που ψηφίζεται η Συμφωνία είναι επίσης δηλωτική του περιεχομένου της. Την ώρα που η πυρκαγιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου επεκτείνεται σε όλη την περιοχή, οι Αμερικανοί:

-- Διευρύνουν παραπέρα τις υποδομές που χρησιμοποιούν στην Αλεξανδρούπολη, που αποτελεί πλέον μια από τις πιο κρίσιμες ΝΑΤΟικές υποδομές στην περιοχή για τη διεκπεραίωση δυνάμεων απέναντι στη Ρωσία. Ταυτόχρονα, στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» - όπως αποκάλυψε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα - επιχειρούν πια και αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα.

-- Ισχυροποιούν τις βάσεις τους στη Θεσσαλία, στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου (εξυπηρετεί τα στελέχη τους που υπηρετούν σε Λάρισα και Στεφανοβίκειο) και στο Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο, στην Πιερία, που αξιοποιείται για μόνιμη ουσιαστικά στάθμευση και ασκήσεις από Αμερικανούς ελικοπτεράδες και πεζοναύτες, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

-- Επεκτείνουν κι άλλο τις εγκαταστάσεις στη ναυτική βάση τους στη Σούδα, προϋπολογίζοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια γι' αυτό το σκοπό. Στη Σούδα ελλιμενίζονται το ένα πίσω από το άλλο τα αμερικανικά πλοία της αρμάδας του 6ου Στόλου, που με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «Τρούμαν» αλωνίζει το τελευταίο διάστημα στη Μεσόγειο, με παρουσία μέχρι και στο Βόρειο Αιγαίο, μια ανάσα από τα Στενά, ενώ καθημερινά σηκώνονται κατασκοπευτικά αεροσκάφη για αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα στέλνοντας κρίσιμη εικόνα στα αμερικανοΝΑΤΟικά επιτελεία.

-- Δίνεται το ελεύθερο για τη χρήση κάθε στρατιωτικής και άλλης υποδομής από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, ενώ προβλέπεται κάθε είδους ενίσχυση από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Αλλωστε, στη σχετική «Συνοπτική Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης» που συνέταξε η Ειδική Νομική Υπηρεσία (ΕΝΥ), του Γραφείου Διεθνών Συμβάσεων του ΥΠΕΞ (κατατέθηκε επίσης στη Βουλή), επικαλούμενη την επιστολή Μπλίνκεν προς Μητσοτάκη, σε αυτή «χαιρετίζεται ο ρόλος της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας, γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο μελλοντικής χρήσης και άλλων ελληνικών εγκαταστάσεων στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά και αναλαμβάνεται δέσμευση για συνέχιση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των υποδομών και του υλικού (...) καθώς και για τη στήριξη του στόχου της Ελλάδας να καταστεί περιφερειακό κέντρο σε θέματα συντήρησης, διοικητικής μέριμνας και εκπαίδευσης», αποτυπώνοντας τα σχέδια για μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο επ' αόριστον και την ανάληψη νέων επικίνδυνων ρόλων.

Το τι σηματοδοτούν αυτά δείχνει και η χρησιμοποίηση το διάστημα αυτό δεκάδων στρατιωτικών και πολιτικών υποδομών σε όλη τη χώρα, όπως π.χ. τα λιμάνια και οι οδικοί άξονες της Β. Ελλάδας, οι αγωγοί Ενέργειας, τα αεροδρόμια της Αττικής, τα λιμάνια στα νησιά του Αιγαίου, στρατιωτικές υποδομές όπως ο Αραξος και η Ανδραβίδα, που μετατρέπονται σε ΝΑΤΟικά ορμητήρια για τον πόλεμο στην Ουκρανία, και βέβαια οι συνεχείς γιγάντιες «πρόβες πολέμου», με «ομπρέλα» και τα όσα προβλέπονται στη Συμφωνία.

Με «συμπλήρωμα» την επιστολή Μπλίνκεν

Σημειωτέον, στην έκθεσή της η Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών κάνει και άλλες αναφορές στην επιστολή Μπλίνκεν, ο οποίος δηλώνει ότι η νέα Συμφωνία «επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ και καταδεικνύει προδήλως τη σταθερή απόφαση των δύο χωρών να περιφρουρήσουν και να προστατέψουν αμοιβαίως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης».

Οι εύηχες αυτές φράσεις και οι «εγγυήσεις» που δεν αξίζουν ούτε το χαρτί που είναι γραμμένες, προβάλλονται από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις ως διασφάλιση, τάχα, απέναντι στην προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, η οποία στο μεταξύ, αυτές ακριβώς τις μέρες που η Συμφωνία μπαίνει για συζήτηση στη Βουλή, έχει σπάσει κάθε ρεκόρ παραβιάσεων στο Αιγαίο με δεκάδες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, ως άλλη μια επιβεβαίωση ότι εντός ευρωατλαντικού πλαισίου δεν υφίσταται καμία διασφάλιση για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, τα οποία, ελέω ΝΑΤΟικής συνοχής στη ΝΑ πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, μπαίνουν προς «διευθέτηση».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου