Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Πλυντήριο

 

Δίπλα στην αποτρόπαιη κακοποίηση παιδιών, οι αποκαλύψεις για «σκοτεινές» οικονομικές δοσοληψίες με τον μανδύα της «φιλανθρωπικής δράσης» φέρνουν στην επιφάνεια μία ακόμα πλευρά της λειτουργίας οργανώσεων όπως η «Κιβωτός» του τρόμου, με τις «ευλογίες» μάλιστα και τη στήριξη του κράτους. Οπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία, το ίδρυμα και οι διαχειριστές του ήταν πάμπλουτοι, με τεράστια περιουσία, κυρίως από δωρεές, αλλά και από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια. Η διαφήμιση της «Κιβωτού» από το κράτος, τα αστικά κόμματα και τα στελέχη τους, από επιχειρηματίες και άλλους «επιφανείς», την έκαναν «πόλο έλξης» τεράστιων περιουσιακών στοιχείων, που όπως αποδείχθηκε δεν είχαν καμία σχέση με την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών. Το αντίθετο συμβαίνει, αν πιστέψουμε τις εκ των υστέρων καταγγελίες κρατικών παραγόντων ότι το ίδρυμα δεν ήθελε να του «φεύγουν» παιδιά γιατί μειώνονταν οι επιχορηγήσεις και η αξία του στο «χρηματιστήριο» των δωρεών. Εκεί βέβαια που το πράγμα ξεχειλώνει εντελώς είναι στην περίπτωση του μεγαλοεπιχειρηματία από τον Βόλο, ο οποίος υποτίθεται ότι «δώρισε» ένα σπίτι στην «Κιβωτό» και τελικά το πληρώθηκε «ντούκου», σε συνεννόηση με τους διαχειριστές του ιδρύματος! Με άλλα λόγια, «πλυντήριο» για όλες τις δουλειές η «θεάρεστη» δομή για τα κακοποιημένα και τα παραμελημένα παιδιά, τα οποία το κράτος παραδίδει στους κάθε λογής τυχάρπαστους των ΜΚΟ.

Δεν πρόκειται

Επιζήμια για τα «εθνικά συμφέροντα» χαρακτηρίζει την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία αρθρογράφος των «ΝΕΩΝ», ο οποίος θυμήθηκε την επέτειο του Πολυτεχνείου 12 μέρες μετά τον αγωνιστικό γιορτασμό της! Τι λέει; Οτι δεν πρέπει ο λαός να κατηγορεί τους Αμερικανούς για τη στήριξη της χούντας, γιατί η Ελλάδα ήταν χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Και ότι δεν είναι καλό να προγκάει κανείς τους Αμερικανούς, επειδή θα το βρει μπροστά του στα «εθνικά θέματα», όπως έγινε με την αναγνώριση της πρώην ΠΓΔΜ ως «Μακεδονίας». Δεν είναι βέβαια ο πρώτος που με αφορμή το Πολυτεχνείο παίζει τη γνωστή κασέτα, ότι η προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων περνάει μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, που αποτελεί κοινή πολιτική όλων των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου. Μέσα από αυτό το «αφήγημα» και φέρνοντας την Ιστορία στα μέτρα τους, ζητούν απελπισμένα από τον λαό και τη νεολαία να σταματήσουν να διαδηλώνουν έξω από το λαομίσητο σύμβολο του ιμπεριαλισμού, για να μην ενοχλούνται οι ΗΠΑ, που φέτος είδαν να καταφθάνει στην πρεσβεία - φρούριο ένα από τα μεγαλύτερα πλήθη των τελευταίων χρόνων. Με την όρεξη θα μείνουν όμως... Ο ρόλος των Αμερικανών στην επταετία και στο Κυπριακό, σε συμπαιγνία με τη χούντα και τον «αφρό» της ελληνικής αστικής τάξης, έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη λαϊκή συνείδηση, όπως και τα κατά συρροή εγκλήματα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν πρόκειται λοιπόν να ξεμπερδέψουν με τις διαδηλώσεις, όσο κι αν οι ένοικοι της πρεσβείας διαμαρτύρονται ότι τους χαλούν τον ύπνο.


Συνταγές

Σαρωτικές αλλαγές στην καθημερινότητα και στην ποιότητα της ζωής των νοικοκυριών προκαλεί η μεγάλη ακρίβεια, την οποία πληρώνουν πολλαπλά, όχι μόνο με τις αυξήσεις στο ράφι. Χαρακτηριστική είναι η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, όπου διαπιστώνεται ότι το 55% των νοικοκυριών έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου, ενώ ένα στα πέντε έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής, δημιουργώντας μια νέα φουρνιά «κόκκινων» υποχρεώσεων. Αλλο ένα 15% δηλώνει ότι έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη δουλειά, προκειμένου να βελτιώσει το πενιχρό του εισόδημα, και ένα στα τέσσερα νοικοκυριά χρησιμοποιεί τις αποταμιεύσεις του για να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες. Τέλος, το 66% δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος και το 62% ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Για διασκέδαση, ψυχαγωγία και άλλες ...περιττές δαπάνες, βέβαια, ούτε λόγος, καθώς το 80% δηλώνουν ότι τις έκοψαν εντελώς. Οσο κι αν προσπαθεί λοιπόν η κυβέρνηση να πείσει ότι τα επιδόματα και τα vouchers αποτελούν «ανάχωμα» στην παραπέρα φτωχοποίηση του λαού από την ακρίβεια, όσο κι αν την ανταγωνίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δικές του «ρεαλιστικές συνταγές», η πραγματικότητα «φωνάζει» ότι λύση δεν υπάρχει για τον λαό μέσα στα όρια της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και των «αντοχών της οικονομίας». Και ότι αυτός πληρώνει για άλλη μια φορά τις συνέπειες της πολιτικής που στηρίζει τα κέρδη, καταναλώνοντας λιγότερα (ποσοτικά και ποιοτικά) αγαθά, δουλεύοντας περισσότερο και απέχοντας από κάθε ψυχαγωγία.


Ανάσα

Εκλογές «μύρισε» ο πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο στην Καλλιθέα. Δεν χρειάζεται βέβαια και καμιά φοβερή «μύτη»... Μπορεί να μυρίσει κανείς στον αέρα την «ξινισμένη σούπα» των «σφοδρών» τάχα αντιπαραθέσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και της «ψιχουλομαχίας», την ώρα που στη Βουλή ψηφίζουν το ένα πίσω από το άλλο τα αντιλαϊκά νομοσχέδια, στηρίζουν από κοινού την πολιτική των «πράσινων» μπίζνες και το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Μπορεί επίσης να μυρίσει την «μπόχα» από τον υπόνομο των σκανδάλων, που πάντα αξιοποιούνται σε προεκλογική περίοδο, όπως και από τα κάλπικα διλήμματα που επιστρατεύονται για να «ανακατεύεται η κουτάλα» της κυβερνητικής εναλλαγής, να διπλαρώνεται ο λαός και να διασφαλίζεται η «πολιτική σταθερότητα» του κεφαλαίου. Την αποκρουστική αυτή «μυρωδιά» την ξέρει καλά ο λαός. «Αέρα» και «ανάσα» για τον ίδιο μπορεί να δώσει μόνο η δική του αγωνιστική δράση, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ. Η πρόσφατη μεγάλη πανελλαδική απεργία, οι κινητοποιήσεις σε μια σειρά κλάδους, όπως αυτήν τη βδομάδα στους υγειονομικούς, οι κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, δείχνουν τον δρόμο, που βρίσκεται στον αντίποδα της μάταιης αναμονής από κόμματα - «σωτήρες».

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου