Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Ευαίσθητα Μ

 

Να λοιπόν που τα αστικά ΜΜΕ απέκτησαν και «υπερευαισθησίες» απέναντι στην κρατική καταστολή! Με μακροσκελή ρεπορτάζ για την Κίνα, εκθειάζουν όσους διαδηλώνουν ενάντια στους περιορισμούς για την Covid και εκφράζουν αποτροπιασμό για τις δυνάμεις καταστολής. Αν προσπεράσουμε τις υπερβολές που «βγάζουν μάτι» στην αποτύπωση των γεγονότων, οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες: Ηταν Νοέμβρης του 2020, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ εξαπέλυε άγριο πογκρόμ ενάντια στη διαδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου που οργάνωσε το ΚΚΕ, με όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Συλλήψεις, ξύλο, «αύρες» να καταβρέχουν τους διαδηλωτές, χημικά να πνίγουν το κέντρο της Αθήνας. Μια πόλη - φρούριο, επειδή το συλλαλητήριο θα «έσπερνε» τάχα τον κορονοϊό... Βεβαίως, τα ίδια κανάλια που σήμερα «ανατριχιάζουν» για την καταστολή και τους περιορισμούς στην Κίνα, έσταζαν τότε χολή για τους διαδηλωτές στην Αθήνα, έλεγαν «μπράβο» στην αστυνομία, διψούσαν για περισσότερο «νόμο και τάξη», πάντα με το πρόσχημα της «δημόσιας υγείας». Δεν πρόκειται βέβαια για «ασυνέπεια» των ΜΜΕ και των μεγαλόσχημων αφεντικών τους. Οι ανταγωνισμοί που οξύνονται παγκόσμια ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κυρίως ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, διαπερνούν κάθε πτυχή της προπαγάνδας στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο: Είτε για να συντηρείται το «αφήγημα» της «δημοκρατικής» και «φιλελεύθερης» Δύσης απέναντι στην «αυταρχική» και «αντιδημοκρατική» Κίνα, είτε για να συκοφαντείται και να καταστέλλεται η αντιιμπεριαλιστική δράση, όπως στην περίπτωση του αγωνιστικού γιορτασμού του Πολυτεχνείου και της πορείας στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Κάζο

Δεν πήγε καλά η χτεσινή μέρα για τον γνωστό αντικομμουνιστή ραδιο-κήρυκα Αρη Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ. Ενώ το ΚΚΕ δεν εκπροσωπείται ποτέ στις εκπομπές του, χτες είχε τη φαεινή ιδέα να καλέσει τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Κ. Παπαδάκη σε ...δημόσια απολογία, επειδή - όπως ούρλιαζε από μικροφώνου - το ΚΚΕ δεν υπερψήφισε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που «καταδικάζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο». Για την ουσία της στάσης του ΚΚΕ δεν θα αναφερθούμε εδώ, καθώς έχουν γράψει αναλυτικά ο «Ριζοσπάστης» και το «902.gr». Η τεκμηριωμένη και ξεκάθαρη απάντηση του ευρωβουλευτή για τα πραγματικά γεγονότα έκανε τον δημοσιογράφο να χάσει τα λόγια του - πόσο μάλλον τη φόρα με την οποία ξεκίνησε μαινόμενος τη συζήτηση. Κι αφού αγκομάχησε να ολοκληρώσει τη συνέντευξη, μόλις έκλεισε το τηλέφωνο άρχισε τις μπαγαποντιές, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν κατάλαβε τη στάση του ΚΚΕ και πως αν υπάρχει κάποιος ακροατής που την κατάλαβε, να την εξηγήσει και σε εκείνον. Δυστυχώς όμως για τον ανεκδιήγητο Πορτοσάλτε, υπήρξαν ακροατές που ανταποκρίθηκαν στην προτροπή του, απαντώντας μεταξύ άλλων ότι ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς ή όχι, η θέση του ΚΚΕ και στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι συνεπής και κρυστάλλινη. Μετά κι απ' αυτό, η αναδίπλωση ήταν ταπεινωτική. Μάλλον θα χρειαστεί να περάσουν πολλά ακόμα χρόνια για να ξανακαλέσει στην εκπομπή του εκπρόσωπο του ΚΚΕ.


Με τη βούλα

«Προειδοποίηση Σταϊκούρα για έκτακτο φόρο στις τράπεζες». Τέτοια γράφονταν την Κυριακή στον Τύπο, για το πόσο «αποφασισμένη» είναι η κυβέρνηση να ...συγκρουστεί με τις τράπεζες προκειμένου να ελαφρύνει τους δανειολήπτες από τις δόσεις που αυξάνονται, εξαιτίας των αυξήσεων στα επιτόκια της ΕΚΤ. Ωσπου ξημέρωσε Δευτέρα... Ο πρωθυπουργός πήγε στο Λονδίνο και σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, με τον οικονομικό Τύπο να υπερθεματίζει ότι είναι λίγο ως πολύ αδύνατο, αφού σε ισχύ βρίσκονται οι περιβόητοι «αναβαλλόμενοι φόροι», που «αντιπροσωπεύουν σημαντικά κεφάλαια των τραπεζών». Τι είναι αυτοί; Με απλά λόγια, είναι οι φόροι ύψους δεκάδων δισ. από τους οποίους απαλλάσσονται οι τράπεζες - μετά και το «κούρεμα» που έγινε στη διάρκεια των μνημονίων - και αναβάλλονται για το αόριστο μέλλον, δηλαδή για το ποτέ. Αυτές τις απαλλαγές διατήρησαν οι τραπεζικοί όμιλοι με τη «βούλα» των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, την ώρα που νομοθετούσαν το ξεσπίτωμα του λαού για πανωτόκια και «χρέη» ακόμα και μερικών χιλιάδων ευρώ. «Τραπεζικοί κύκλοι» διαμηνύουν τώρα ότι το μόνο που θα δεχτούν είναι στην καλύτερη περίπτωση μια «εθελοντική προσφορά» - κοροϊδία, όπως αυτή που δίνουν οι εφοπλιστές, καθώς, όπως λένε, τα κεφάλαιά τους «πρέπει να χρηματοδοτήσουν την οικονομία», δηλαδή να γίνουν τροφή για νέα κέρδη των επιχειρήσεων. Να γιατί ο λαός, στον αγώνα για να μη βρεθεί κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, πρέπει να στοχεύσει τη «λερναία ύδρα» στην καρδιά: Στην πολιτική του κεφαλαίου και όσους την υπηρετούν.


Κριτήριο

Καθώς εντείνεται το προεκλογικό κλίμα, πυκνώνουν οι «μετρήσεις» και τα δημοσιεύματα για την «εκλογική συμπεριφορά» και την επιρροή των αστικών κομμάτων στη νεολαία. Για παράδειγμα, εμφανίζουν τη ΝΔ να δυσκολεύεται στις μικρότερες ηλικίες, τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίζει τους νέους ως «προνομιακό» του πεδίο και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να ποντάρει στη νεανική ψήφο για ένα εκλογικό «come back». Ολοι αντιμετωπίζουν τους νέους σαν εκλογική πελατεία ή λάφυρο, ενώ με την πολιτική τους έχουν βάλει υπογραφή σε ό,τι βασανίζει σήμερα τη νεολαία και πετσοκόβει τα όνειρα και τις ανάγκες της. Η Παιδεία που εξοντώνει αντί να μορφώνει, τα «πανεπιστήμια - ΑΕ» και η πανεπιστημιακή αστυνομία, οι εργασιακές σχέσεις - λάστιχο και οι μισθοί πείνας είναι δημιούργημα όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και της ΕΕ, των κομμάτων που σήμερα παρουσιάζονται ξανά στους νέους ως σωτήρες. Το έργο όμως δεν κόβει πια εισιτήρια. Η νεολαία ξέρει πως στους αγώνες για ένα καλύτερο σχολείο, για πτυχία με αξία και πανεπιστήμια χωρίς πολυεθνικές - «χορηγούς», για ζωή και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, μόνο το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βρέθηκαν και βρίσκονται με συνέπεια στο πλευρό της, φωτίζοντας τον δρόμο της πραγματικής διεξόδου. Αυτό είναι το ασφαλέστερο κριτήριο συμπόρευσης με το ΚΚΕ στους καθημερινούς αγώνες, αλλά και στην κάλπη, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές!

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου