Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ «Βεβαίως, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μνημόνιο»

 


Παραδέχθηκε ένταση της φοροληστείας με δεσμεύσεις για ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Μνημόνιο το Ταμείο Ανάκαμψης παραδέχθηκε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, επιβεβαιώνοντας τα όσα λέει το ΚΚΕ προς το λαό  σχετικά με εκατοντάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που θα υλοποιήσει η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση προκειμένου να εκταμιευθεί ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε  ότι τα 31 δισ. ευρώ που «διαπραγματεύτηκε και έφερε από τις Βρυξέλλες» από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πάνε σε συγκεκριμένους τομείς όπως «η πράσινη, η ψηφιακή ανάπτυξη, οι δεξιότητες». Δηλαδή θα πάνε ως ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους για να αυξήσουν την ήδη τεράστια κερδοφορία τους και για τον λαό ίσως περισσέψει κανένα ψίχουλο για την «αναβάθμιση» της Υγείας.

Στο ίδιο τέμπο, επιμένοντας ότι «δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης» «δεν υπάρχει», και ερωτηθείς αν «είναι σαν μνημόνιο», αν «οι ίδιες αρχές το διέπουν», απάντησε «βεβαίως», καθώς «υπάρχουν ορόσημα συγκεκριμένα. Υπάρχουν δράσεις μεταρρυθμιστικές, υπάρχει μια πολύ "βαριά" γραφειοκρατία, πίσω από το Ταμείο Ανάκαμψης, διότι τα λεφτά αυτά είναι ευρωπαϊκά λεφτά τα οποία τα διαχειριζόμαστε εμείς», περιγράφοντας τις διαδικασίες ελέγχου από τις Βρυξέλλες και τους περιλάλητους «θεσμούς».

Μάλιστα, πιστός στην επίτευξη του στόχου της αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το εκβιαστικό αφήγημα ότι «πρέπει να προσελκύσουμε κι άλλες επενδύσεις», γιατί «μόνο έτσι ανεβαίνουν οι μισθοί», προσπαθώντας να στοιχίσει τους εργαζόμενους πίσω από την καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία όμως βασίζεται στο αίμα -κυριολεκτικά- και στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, κόμπασε για το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε την προηγούμενη τετραετία τους φόρους στις επιχειρήσεις και δεσμεύτηκε για μεγαλύτερες μειώσεις, προσπαθώντας να παραπλανήσει τον λαό μιλώντας για μειώσεις φόρων, την ώρα όμως που για ακόμη μια φορά αρνήθηκε κάθε συζήτηση για κατάργηση  των ληστρικών έμμεσων φόρων που γδέρνουν τον λαό καθημερινά.

Όσο για την λαθροχειρία ότι «όσο αυξάνετε το ΑΕΠ τόσο αυξάνονται τα έσοδα», εννοώντας τα κρατικά φορολογικά, τον διαψεύδουν οι ίδιες οι εκθέσεις εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, που δημοσιεύει το υπουργείο Οικονομικών που αποδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχονται από τους έμμεσους φόρους που πληρώνει ο λαός και από τον ΕΝΦΙΑ.

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ο Κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι «διαρκής προτεραιότητα» της νέας κυβέρνησης θα είναι το κυνήγι της «μικρής φοροδιαφυγής, την ώρα που τα «μεγάλα ψάρια», όπως οι εφοπλιστές φορολογούνται... εθελοντικά. Ενδεικτικό επίσης του τι περιμένει τον λαό την επομένη των εκλογών ήταν η φράση του Κ. Μητσοτάκη ότι «έχουμε δεσμευτεί για τα πλεονάσματα» που είναι «υποχρέωση για να μειωθεί το χρέος». Άρα η ένταση της φοροληστείας αναμένεται προσεχώς... Άλλωστε ενδεικτικό της... βιασύνης να συγκεκριμενοποιηθεί αυτή η πολιτική είναι η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα έρθει πριν το καλοκαίρι, αμέσως μετά τις εκλογές.

Επίσης, όξυνε τους εκβιασμούς ενόψει των εκλογών λέγοντας ότι αν «δεν υπάρξει αυτοδυναμία» της ΝΔ, θα πάμε σε «εκλογές τον Αύγουστο», ρίχνοντας βέλη προς το ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι «την ευθύνη την έχει όποιος κλείνει την πόρτα κάθετα σε συνεργασίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου