Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

ΟΠΑΔΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ Στην υπηρεσία μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και ανταγωνισμών


Σε διασύνδεση με φασιστικές ομάδες, το οργανωμένο έγκλημα και «κρίκους» του κρατικού μηχανισμού

 

«Αλκης, Μιχάλης, αύριο εσύ; - Σκοτώνουν οι ναζί με του κράτους την ανοχή!», σχολιάζει στο twitter του ο «Οδηγητής» για τα γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η διασύνδεση των οπαδικών στρατών - που αξιοποιούνται ως «ομάδες κρούσης» από επιχειρηματίες μετόχους των ομάδων για την υπεράσπιση πολυποίκιλων συμφερόντων απέναντι σε ανταγωνιστές τους - με φασιστικές και άλλες εγκληματικές ομάδες, αλλά και με «κρίκους» του κρατικού μηχανισμού, είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, γύρω από το οποίο παίζονται πολλά δισ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αυτό που παρουσιάζουν ως «οπαδική βία» καταγράφει έξαρση σε περιόδους έντασης των επιχειρηματικών και άλλων ανταγωνισμών, που εκφράζονται πρωτίστως σε άλλα πεδία, πριν μεταφερθούν μέσα και έξω από τα γήπεδα.

Ενδεικτικά στη χώρα μας, μια αναζήτηση μόνο στην ειδησεογραφία της τελευταίας χρονιάς που αφορά σε μεγαλοπαράγοντες των πιο «εμπορικών» ομάδων, είναι αρκετή για να αποκαλύψει την όξυνση των επιχειρηματικών ανταγωνισμών, με αλληλοκαρφώματα για «ανομίες», χρέη και «ατασθαλίες». Δεν κρύβεται ούτε η εμπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο άλλωστε «εκπροσωπείται» και στις κερκίδες των οργανωμένων οπαδών ή στα αποδυτήρια των ομάδων.

Το θύμα είναι πάντα ο λαός και οι αγνοί φίλαθλοι του πιο λαοφιλούς αθλήματος, που φτάνουν να πληρώνουν ακόμα και με τη ζωή τους αυτήν την αθλιότητα. Αποκαλύπτεται έτσι η υποκρισία όλων των κυβερνήσεων, αλλά και των διοικήσεων των ΠΑΕ, όταν λένε ότι θα πάρουν μέτρα για τους οργανωμένους συνδέσμους και την οπαδική βία, αφήνοντας βέβαια ανέγγιχτο ή και ενισχύοντας όλο το πλέγμα των επιχειρηματικών συμφερόντων που κάνουν πάρτι γύρω από το ποδόσφαιρο και τις ομάδες.

Μακρά η λίστα και στη χώρα μας

Θυμίζουμε ότι ο Αλκης Καμπανός δολοφονήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Γενάρη με 1η Φλεβάρη 2022, μετά από απίστευτης βιαιότητας επίθεση που δέχτηκε ο ίδιος και η παρέα του, όταν δυο αυτοκίνητα με χούλιγκαν σταμάτησαν μπροστά στα σκαλιά της πολυκατοικίας όπου καθόντουσαν, τους ρώτησαν τι ομάδα είναι και ο Αλκης χωρίς να μπορεί να φανταστεί τι θα ακολουθήσει απάντησε: «Αρης»...

«Οπως δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον λόγο σκοτώθηκε ο Αλκης, έτσι δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο σκοτώθηκε ο Μιχάλης», δήλωσε χτες με αφορμή τα γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια ο πατέρας του Αλκη Καμπανού, Αριστείδης.

Ακόμα: Στις 5 Ιανουαρίου 2020, ο 28χρονος Βούλγαρος Τόσκο Μποζατζίσκι, που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για διακοπές και για να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα Αρη - ΠΑΟΚ, δέχτηκε με την παρέα του επίθεση κοντά στο Μέγαρο Μουσικής από χούλιγκαν που είχαν στα ρούχα τους το σήμα του ΠΑΟΚ.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2011, ο 21χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού Γιάννης Ρουσάκης πέφτει νεκρός από τραύματα στον θώρακα και την κοιλιά, σε συμπλοκή με οπαδούς του ΟΦΗ στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στις 29 Μαρτίου 2007 έφυγε από τη ζωή ο 22χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού Μιχάλης Φιλόπουλος στη Λεωφόρο Λαυρίου, για τη δολοφονία του οποίου κατηγορήθηκε μαφιόζος - παράγοντας του Ολυμπιακού, που δολοφονήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο «εκκαθαρίσεων» μεταξύ αντίπαλων ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος.

Τον Απρίλιο του 1995, ο 25χρονος Γιώργος Καρνέζης μαχαιρώθηκε στην κεντρική πλατεία της Γλυφάδας, μέσα στο αυτοκίνητό του από οπαδούς του Ολυμπιακού, μετά από τον τελικό μπάσκετ με τον Παναθηναϊκό.

Στις 10 Απριλίου 1991, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ Ε. Λιάκας και Κ. Ντόλιας κάηκαν ζωντανοί μέσα στο αυτοκίνητό τους επιστρέφοντας από την Αθήνα, όταν τους πέταξαν μολότοφ μέσα στο όχημα.

Τον Σεπτέμβρη του 1983, ο 18χρονος Αρης Δημητριάδης δολοφονήθηκε στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης επίσης από οπαδούς.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου