Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Μέρισμα

 

Ετοιμες να σπάσουν ακόμη ένα ρεκόρ κερδοφορίας είναι οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, πάνω κι από τα 10,3 δισ. ευρώ που «τσέπωσαν» το 2022. Αυτό δείχνουν τα κέρδη που ανακοίνωσαν 45 από αυτές για το 9μηνο του 2023, τα οποία ανέρχονται σε 6,4 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι τράπεζες κερδίζουν 1 δισ. κάθε τρίμηνο, την ώρα που ο λαός καλείται να πληρώσει περίπου 6,2 δισ. επιπλέον φόρους, σύμφωνα με τα αυξανόμενα έσοδα του αντιλαϊκού προϋπολογισμού για το 2024. Θυμίζουμε ότι ήδη, κατά το πρώτο 9μηνο του 2023, τα λαϊκά στρώματα έχουν πληρώσει περισσότερα από 15 δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους, ενώ βρίσκονται αντιμέτωπα με το τεράστιο κύμα ακρίβειας στην Ενέργεια και τα είδη πλατιάς κατανάλωσης, που συνθλίβει το εισόδημα. Πράγματι, λοιπόν, «όλοι παίρνουν μέρισμα από την ανάπτυξη», όπως λέει η κυβέρνηση: Οι επιχειρηματικοί όμιλοι τεράστια κέρδη και ο λαός νέο χαράτσωμα, μαζί με την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Και επειδή δίκαιη μοιρασιά δεν μπορεί να γίνει, αφού τα κέρδη των λίγων προϋποθέτουν το ξεζούμισμα των πολλών, πρέπει να χάσει το κεφάλαιο για να κερδίσει ο λαός, παλεύοντας να πάρει στα δικά του χέρια όλο τον πλούτο που παράγει.

Φρεσκαδούρα

Ολη τη ...φρεσκαδούρα έχει μαζέψει ο ΣΥΡΙΖΑ 2, ο επονομαζόμενος και «Νέα Αριστερά». Ανάμεσα στα πρόσωπα που δείχνουν πόσο «νέα» είναι - για «αριστερά» ούτε λόγος - ξεχωρίζει αυτό του Ν. Μαραντζίδη, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές και μετά σύμβουλος της Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές εκλογές. Τώρα, όπως γράφει σε άρθρο του, θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη «Νέα Αριστερά», που «διέσωσε την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου κόσμου κι ενός πολιτικού χώρου» από τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, που είναι ένα «σουρεαλιστικό κράμα αλαζονείας, λαϊκισμού, ιδεολογικής ρηχότητας και πολιτικής ανεπάρκειας». Να το χαίρεται η «Νέα Αριστερά» το φυντάνι της, που έχει διαπρέψει στην εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού, στην κατασυκοφάντηση της πάλης ενάντια στον ναζισμό, αλλά και της μεγάλης λαϊκής εποποιίας της δεκαετίας του 1940, λοιδορώντας τελικά τη σύγχρονη εργατική - λαϊκή πάλη για το δίκιο και τις ανάγκες του λαού. Είναι κι αυτό ένα κριτήριο για κάθε πραγματικά αριστερό και αγωνιστή να γυρίσει την πλάτη στις ξαναζεσταμένες αυταπάτες που σερβίρουν οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, που τον θεωρούν τώρα πολύ «φιλελέ», ενώ τα πάντα επιβεβαιώνουν ότι το κόμμα τους χτίζεται με τα ίδια μουχλιασμένα και σάπια σοσιαλδημοκρατικά υλικά.


Λεηλασία

Με αμείλικτους ρυθμούς συνεχίζεται η λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων από την ακρίβεια, όπως δείχνουν και τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τους τζίρους των σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας «Circana», στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2023 η αξία των πωλήσεων ανήλθε στα 7,467 δισ. ευρώ έναντι 6,821 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Δηλαδή έχουμε επιπλέον επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών κατά 9,5%, ενώ από τη δαπάνη αυτή τα 5,689 δισ. ευρώ αφορούν στην αγορά τροφίμων. Αν μάλιστα η σύγκριση γίνει με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, τότε η επιπλέον δαπάνη για τα λαϊκά νοικοκυριά ανέρχεται στα 952 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους η επιβάρυνση - και μάλιστα για βασικά προϊόντα διαβίωσης όπως τα τρόφιμα - θα ξεπεράσει κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε ανάλογα κέρδη των μεγάλων ομίλων, όπως οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Αυτό επιβεβαιώνει και το στοιχείο ότι το 43,5% του συνολικού τζίρου πραγματοποιήθηκε από τα μεγάλα καταστήματα με έκταση από 1.000 έως 2.500 τ.μ.! Μιλάμε δηλαδή για λεηλασία δίχως τέλος, με τους αυξημένους τζίρους των μεγάλων ομίλων να έχουν «ρουφήξει» ένα τεράστιο μέρος του λαϊκού εισοδήματος, που κανένα «pass» και κανένα «καλάθι - καπαμά» δεν μπορεί να αντισταθμίσει.


Ευαίσθητοι

Για το «πρασίνισμα» της οικονομίας, προϋπόθεση είναι να «υφίστανται οι πολιτικές και το ρυθμιστικό πλαίσιο που ενισχύουν τις επενδύσεις». Τάδε έφη στέλεχος μεγάλου ομίλου, που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων και τα Πετρέλαια Καβάλας, μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο του COP28 στο Ντουμπάι. Με άλλα λόγια, οι ...περιβαλλοντικές ευαισθησίες των ενεργειακών κολοσσών φτάνουν μέχρι εκεί που τις «κουβαλάει» η κρατική στήριξη, εξασφαλίζοντας μεγάλη και σίγουρη κερδοφορία. Τα μονοπώλια άλλωστε δίνουν και απτές αποδείξεις για το πώς οι περιβαλλοντικές «ευαισθησίες» τους δημιουργούνται αντανακλαστικά μόνο εκεί που υπάρχει κέρδος, όπως με την «πράσινη» ανάπτυξη. Στην αντίθετη περίπτωση, ποιος ζει - ποιος πεθαίνει! Πέρυσι, για παράδειγμα, στα Πετρέλαια Καβάλας, προκειμένου να «απαλλαγεί» από τους εργαζόμενους και το σωματείο τους, η εργοδοσία έφτασε στο σημείο να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις σε τέτοιο βαθμό, που σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής και το περιβάλλον. Κατά τ' άλλα, «απανθρακοποίηση», «κλιματική κρίση» και ...πράσινα άλογα από τα ενεργειακά και άλλα αρπακτικά.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου