Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Με μεγάλο ενδιαφέρον και μαζική συμμετοχή η εκδήλωση με θέμα «Δουλεύουμε για να ζούμε, ή ζούμε για να δουλεύουμε; Με δυνατό ΚΚΕ παλεύουμε για τα σύγχρονα δικαιώματά μας» (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 


«Ο αγώνας για τον εργάσιμο χρόνο δεν περιορίζεται μόνο στη μείωση των ωρών εργασίας, αλλά στη διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας, δικαιωμάτων και αμοιβών. Η διεκδίκηση της μείωσης του εργάσιμου χρόνου σε 6 ώρες ή και λιγότερο, χωρίς μείωση μισθού, είναι ένα αίτημα που πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της εργατικής τάξης σήμερα».

Αυτό ήταν το συμπέρασμα της εκδήλωσης - συζήτησης με θέμα «Δουλεύουμε για να ζούμε, ή ζούμε για να δουλεύουμε; Με δυνατό ΚΚΕ παλεύουμε για τα σύγχρονα δικαιώματά μας» που διοργάνωσαν την Κυριακή 20 Οκτώβρη οι Κλαδικές Οργανώσεις της KO Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Με μια πρωτότυπη «διαδραστική» παρουσίαση μίλησαν ο Κώστας Ιωσηφίδης, μέλος του ΓΠ της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας και γραμματέας της ΤΟ Βιομηχανίας του ΚΚΕ και ο Στράτος Κουρτζανίδης, μέλος της ΕΠ της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας και γραμματέας της ΤΟ Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Έρευνας και Χρηματοπιστωτικού του ΚΚΕ.

Όπως απέδειξε με την ομιλία του ο Στράτος Κουρτζανίδης, η εργατική τάξη στον καπιταλισμό θυμίζει το παραμύθι με την χήνα που γεννά χρυσά αυγά. Πουλάει την εργατική της δύναμη στους καπιταλιστές και μέσα σε μια εργάσιμη ημέρα καταναλώνει πολύ λιγότερα από όσα παράγει.

Από το χτες των αγώνων για 8ωρο, στο σήμερα της συνέχισης της άδικης εκμετάλλευσης της εργασίας και του εργάτη , στο μέλλον, ο Στράτος Κουρτζανίδης ξεκαθάρισε ότι: «Ο αγώνας για τον εργάσιμο χρόνο έχει τις ρίζες του στις πρώτες φάσεις του βιομηχανικού καπιταλισμού. Ο εργάσιμος χρόνος δεν είναι απλώς χρόνος εργασίας, αλλά χρόνος που στερείται ο εργάτης από την ίδια του τη ζωή, την οικογένειά του, και τις κοινωνικές του σχέσεις». Έφερε μάλιστα μεταξύ άλλων και δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα από το πόσα δισ. κερδίζουν οι εργοδότες με λίγα μόλις λεπτά απλήρωτης εργασίας: «Την περασμένη δεκαετία, η Toyota έκοψε 5 λεπτά από το διάλειμμα των εργατών παραγωγής - Με βάση ανεπίσημα στοιχεία αύξησε κατά 7,5 εκατ. ευρώ τα ετήσια κέρδη της. Στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής η εργοδοσία υπολόγισε πως για κάθε 30 λεπτά έξτρα δουλειάς των εργαζόμενων την ημέρα, θα βγει κέρδος περίπου 10 εκατ. ευρ'ω το χρόνο». 

Όπως σημείωσε: «Η τεχνολογική πρόοδος, αντί να χρησιμοποιείται για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργατών, χρησιμοποιείται για την αύξηση της εκμετάλλευσης. Ο αυτοματισμός και η ψηφιοποίηση, που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τους εργάτες από το άγχος της υπερεργασίας, χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τις θέσεις εργασίας και να αυξήσουν την ανεργία ή τις συνθήκες ευέλικτης εργασίας. Ο αγώνας για τον εργάσιμο χρόνο είναι αγώνας για τη ζωή. Η εργατική τάξη πρέπει να αντισταθεί στις προσπάθειες του κεφαλαίου να αυξήσει τον εργάσιμο χρόνο και να εντείνει την εκμετάλλευση. Η μείωση του εργάσιμου χρόνου, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η δικαιοσύνη στην αμοιβή είναι αιτήματα που συνδέονται άρρηκτα με τον αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Υπάρχει τρόπος να πετύχουμε αυτό που για τον εξωτερικό παρατηρητή φαίνεται αυτονόητο», κατέληξε ο Στράτος Κουρτζανίδης.


Στην διάρκεια της εκδήλωσης κατέρρευσε και ο περιβόητος μύθος ότι στο εξωτερικό τα πράγματα είναι διαφορετικά. Από την Γερμανία ο Διογένης Τριανταφυλλίδης μετέφερε την δική του εμπειρία που είναι πανομοιότυπη με αυτή που ζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι.

Για πολλούς εργαζόμενους τα όρια μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου έχουν πλέον χαθεί. Σκέφτονται ακόμα και την ώρα του βραδινού φαγητού πώς θα λύσουν προβλήματα της δουλειάς, για να προλάβουν προθεσμίες και deadlines. Το 8ωρο, που είχαν κατακτήσει με αγώνες οι παππούδες τους, είναι συχνά άπιαστο όνειρο, σημείωσε ξεκινώντας την ομιλία του ο Κώστας Ιωσηφίδης.

«Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι αν θα μπορούσαν σήμερα να είναι διαφορετικά τα πράγματα; Το ΚΚΕ απαντάει χωρίς δεύτερη σκέψη ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ζήσουμε πολύ καλύτερα! Σήμερα εκσυγχρονισμός σημαίνει: Γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου. Σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση κάθε μορφής "ευελιξίας". Αυτό είναι το μέλλον της ανθρωπότητας αρκεί η εργατική τάξη να συνειδητοποιήσει τι μπαίνει εμπόδιο στην πρόοδο της κοινωνίας και δε ζούμε όπως μας αξίζει στον 21ο αιώνα! Αυτό που κρύβεται επιμελώς είναι ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι μέσα στην κοινωνία. Τι συμβαίνει μέσα στην κοινωνική παραγωγή;», σημείωσε ο Κ. Ιωσιφίδης αφήνοντας μέσα από ένα βίντεο η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει ορισμένες απαντήσεις για το πόσοι εργάτες χρειάζονται για ένα μπουκάλι νερό και σε ποιον ανήκει τελικά. «Οι εργαζόμενοι προσφέρουν την εργασία τους, ως μέρος της διαδικασίας και αμείβονται γι αυτό αλλά η ιδιοκτησία και ο έλεγχος του τελικού προϊόντος παραμένουν στην εταιρεία,», ήταν το τελικό συμπέρασμα που έδωσε το Chat gpt.

Όπως σημείωσε ο Κ. Ιωσιφίδης «Στον καπιταλισμό, όπου  παραγωγή καθορίζεται με κριτήριο τη κερδοφορία των καπιταλιστών, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ζούμε για να δουλεύουμε. Ο καταναγκασμός μπορεί να μην εμφανίζεται με τις αλυσίδες του δούλου, αλλά είναι οικονομικός και απόλυτα επιβεβλημένος. Το μεγάλο εμπόδιο είναι ότι τα μέσα παραγωγής ανήκουν σε μια μικρή αριθμητικά τάξη ιδιοκτητών. Στον αντίποδα αυτών βρίσκεται η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Γιατί απαντάει με κριτήριο τις ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας στα μεγάλα προβλήματα της εποχής και στο φλέγον ζήτημα του εργάσιμου χρόνου. Το κλειδί στο ερώτημα αν είναι ρεαλιστική μια τέτοια προοπτική είναι στο ποιος και για ποια συμφέροντα καθορίζει τον προσανατολισμό της παραγωγής, την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας. Πίσω απ’ την τεχνητή νοημοσύνη και τις εντυπωσιακές δυνατότητες που ανοίγει, βρίσκονται οι επιλογές της ανθρώπινης νοημοσύνης και τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί. Είτε εξετάζουμε την εποχή της ατμομηχανής είτε του έξυπνου ρομπότ, η τεχνολογία στον καπιταλισμό παραμένει μέσο αύξησης της εκμετάλλευσης και εργαλείο χειραγώγησης και καταστολής του λαού.

Με την συμβολή όλων των μελών και φίλων του Κόμματος, όσων στήνουν αυτί και εμπιστεύονται την πολιτική μας συνέπεια, τη σταθερή και ακούραστη δράση για τα δίκια των εργαζόμενων, όσων εμπνέονται από τα ιδανικά του Σοσιαλισμού-Κομουνισμού είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε να αλλάξουμε τη ροή της Ιστορίας και να πετάξουμε το σύστημα της εκμετάλλευσης στο μουσείο της ανθρώπινης Ιστορίας». 




902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου